CBR

CBR onder verscherpt toezicht vanwege achterstanden

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het toezicht op het CBR aangescherpt. Dat schreef minister Cora van Nieuwenhuizen woensdag aan de Tweede Kamer. Hiermee moeten de lange wachttijden bij de medische beoordelingen zo snel mogelijk worden verholpen. 

“Ik vind het belangrijk dat het CBR er alles aan doet om de werkvoorraad op een normaal niveau te krijgen en de achterstanden zo spoedig als mogelijk weg te werken”, aldus minister Van Nieuwenhuizen. Het toezicht op het CBR door zowel de Raad van Toezicht als vanuit het ministerie is aangescherpt. Er wordt gecontroleerd of het CBR zich aan het gekozen verbeterplan houdt en of de genomen maatregelen de gewenste effecten hebben en of bijsturing noodzakelijk is.

Dagelijks contact

“De Raad van Toezicht zit er scherp bovenop en komt regelmatig bijeen”, schrijft Van Nieuwenhuizen. “Vanuit het ministerie kijken we vaker en dieper mee bij de gekozen maatregelen en acties die door het CBR in gang zijn gezet. Er is dagelijks contact tussen het CBR en het ministerie. Ik heb het CBR verder opgedragen om maandelijks aan mij te rapporteren over de stand van zaken met betrekking tot de werkvoorraad
gezondheidsverklaringen, de afhandelingstermijn van de gezondheidsverklaringen
en het aantal (bijna) verlopen rijbewijzen.”

Ondanks deze maatregelen zullen de problemen niet op korte termijn zijn opgelost. “Er wordt met man en macht gewerkt om de achterstanden weg te werken. Maar de verwachting blijft dat de druk op de doorlooptijden tot najaar 2019 blijft aanhouden.”

Gezondheidsverklaringen

Het CBR heeft momenteel veel meer gezondheidsverklaringen weg te werken dan gebruikelijk. Hierdoor lopen de wachttijden voor de medische beoordelingen op tot meer dan vier maanden. Ook is de klantenservice van het CBR slecht bereikbaar.

Om de ergste druk er voor dit moment af te halen heeft het CBR al tijdelijke maatregelen genomen. Zo wordt er extra medisch personeel aangetrokken, de klantenservice is uitgebreid en wordt nog verder uitgebreid en de openingstijden van de klantenservice zijn verruimd.

Door het CBR wordt geprioriteerd op afloopdatum van het rijbewijs. Mensen die al langere tijd bezig zijn en van wie het rijbewijs binnenkort verloopt of verlopen is, worden als eerste geholpen. Met de beroepsorganisatie TLN is een spoedprocedure afgesproken voor de beroepschauffeurs.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

5 reacties op “CBR onder verscherpt toezicht vanwege achterstanden”

Harry Beugelink|21.02.19|10:18

Indien het ministerie echt iets voor de gedupeerden van het trage CBR zou willen doen, dan staat men toe dat men met een verlopen rijbewijs mag blijven rijden totdat het CBR eindelijk klaar is met de medische procedure. Dat zet het CBR onder druk en de mensen worden niet langer gedupeerd door de fouten van het bestuur van het CBR. Helaas heeft Den Haag daar nog steeds niet aan gedacht. Los de problemen voor de gedupeerden op.

#BAAS|21.02.19|10:37

Voor de hoeveelste keer staan ze nu eigenlijk onder toezicht?

Theo Janssen|21.02.19|17:15

werd ook hoog tijd

Bert Sw|27.02.19|00:16

Wat een giller.
Hier zitten we al sinds november te wachten op een reactie op de aanvraag voor medische keuring, terwijl de wachttijden vanaf het najaar weer ‘normaal’ zouden zijn.
“Onder toezicht…” Ja, ze staan er bij en kijken er naar.
Nog effe en ze zeggen dood leuk:”sorry u rijbewijs is langer dan een jaar verlopen, dat kan niet meer verlengt worden…”.

Bert Sw|27.02.19|00:17

U kunt binnen 10 dagen een reactie verwachten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.