taxi, taxi-opleiding, taxichauffeur, rijinstructeur

Staatssecretaris wil geen minimumleeftijd voor taxichauffeurs

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ziet op dit moment geen reden om een minimumleeftijd voor het werken als taxichauffeur in te voeren. Wel laat zij onderzoeken of er een verband is tussen ongevallen met taxi’s en de leeftijd van de betrokken chauffeurs.

Dat zegt de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen van Gijs van Dijk (PvdA). Recent was er veel aandacht voor verkeersongevallen met taxi’s in Nederland. Het aantal ongelukken lijkt te zijn toegenomen. Bovendien zouden veel van de betrokken chauffeurs rijden voor Uber en/of nog relatief jong zijn. Voor de PvdA in Amsterdam was dat reden om voor het beroep van taxichauffeur een minimumleeftijd van 23 jaar voor te stellen.

Meer schade en ongevallen

Gijs van Dijk vroeg de staatssecretaris of zij iets voor die minimumleeftijd voelt. Maar Van Veldhoven zegt dat er op dit moment geen concrete informatie is dat taxichauffeurs onder de 23 jaar meer schade en ongelukken zouden veroorzaken dan hun oudere vakgenoten. Wie als taxichauffeur wil werken, moeten slagen voor het vakbekwaamheidsexamen bij het CBR. “Op dit moment zie ik geen aanleiding om de minimumleeftijd om toegelaten te worden tot het examen aan te passen”, aldus de staatssecretaris.

Locaties en leeftijd

Wel laat zij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzoek doen naar ongevallen met taxi’s. “Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op de toe- of afname van het aantal ongelukken. Vervolgens zal op basis van de beschikbare bronnen worden gekeken naar onderscheid op locaties, leeftijd van chauffeur en aanbieder.” Van Veldhoven wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek. Dat speelt ook mee in haar besluit om vooralsnog geen minimumleeftijd voor taxichauffeurs in te voeren.

Lees ook: VVN start verkeerstraining Uber-chauffeurs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

1 reactie op “Staatssecretaris wil geen minimumleeftijd voor taxichauffeurs”

Frans Sarton|14.03.19|11:47

Je hebt niets aan een minimumleeftijd. Je moet minimaal 5 jaar je rijbewijs hebben en daarna kun je pas taxichauffeur worden. Je zult eerst de status van beginnersrijbewijs kwijt moeten zijn en minimaal 100.000 km gereden moeten hebben, zodat je over voldoende ervaring beschikt. In dit land waar haast en agressiviteit op de weg de boventoon voeren is dat heel erg belangrijk. Nog steeds is verkeersveiligheid een ondergeschoven kindje.

Frans Sarton
Autorijschool Soepel door de bocht

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.