Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

‘Nieuwe franchisewet beschermt kleine ondernemers’

Er is een nieuwe franchisewet op komst. Voor franchisenemers is dat goed nieuws, want juist die groep wordt met deze nieuwe wet beter beschermd. En dat is zeker in de rijschoolbranche wel zo belangrijk, schrijft Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen, in zijn maandelijkse column op RijschoolPro.

“Het wemelt in de rijschoolbranche van de franchiseconstructies en daar zitten prima samenwerkingsverbanden tussen, maar meer dan eens worden we geconfronteerd met overeenkomsten waarin op z’n zachtst gezegd de balans een beetje zoek is. Soms heerst er onkunde en een groot gebrek aan kennis omtrent zulke contracten, waardoor over en weer niet altijd helder is wat de rechten en de plichten van zowel de franchisegever als de franchisenemer zijn. We zien zelfs constructies waarbij er helemaal geen contract is of dat een samenwerking wel als franchise wordt beschouwd, terwijl daar juridisch helemaal geen sprake van is.

BOVAG hakt vrijwel dagelijks met het franchise-bijltje, aangezien zulke constructies in vrijwel elke branche die we vertegenwoordigen voorkomen. De autodealer is in feite een franchiser van de autofabrikant, veel onafhankelijke garages zijn aangesloten bij een formule, dealercontracten doen hun intrede bij fietsenwinkels en de meeste tankstations hebben het logo van een grote oliemaatschappij op het dak staan. Vooral bij dealers en tankstations gaat het vaak om grote ondernemingen die hun mannetje wel staan bij onderhandelingen, maar in veel andere sectoren betreft het doorgaans kleine zelfstandigen die worden geconfronteerd met franchisegevers die eigenlijk maar één belang hebben en dat is hun eigen belang.

Kleine zelfstandigen worden geconfronteerd met franchisegevers die eigenlijk maar één belang hebben: hun eigen belang

Alle soorten contracten moeten volgens BOVAG ‘evenwichtig’ zijn en een goede balans kennen voor wat betreft de rechten en plichten voor beide partijen. Leden kunnen altijd bij BOVAG aankloppen voor een juridische check van en advies over een contract dat hen is voorgelegd of dat ze zelf willen opstellen. Maar om ervoor te zorgen dat dit soort discussies definitief tot het verleden behoren, heeft BOVAG zich afgelopen jaar aangesloten bij het Franchisenemers Netwerk Nederland. Op die manier hebben we ook input kunnen leveren voor de nieuwe franchisecode, waarvoor staatssecretaris Mona Keijzer een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt.

De franchisecode moet ervoor gaan zorgen dat vooral kleine ondernemers beschermd worden tegen onevenwichtige constructies. En een BOVAG-lid kan natuurlijk altijd terecht bij de eigen branchevereniging voor ondersteuning en advies, maar met concrete wetgeving achter de hand werkt dat nét even wat makkelijker.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Nieuwe franchisewet beschermt kleine ondernemers’ | RijschoolPro
Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

‘Nieuwe franchisewet beschermt kleine ondernemers’

Er is een nieuwe franchisewet op komst. Voor franchisenemers is dat goed nieuws, want juist die groep wordt met deze nieuwe wet beter beschermd. En dat is zeker in de rijschoolbranche wel zo belangrijk, schrijft Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen, in zijn maandelijkse column op RijschoolPro.

“Het wemelt in de rijschoolbranche van de franchiseconstructies en daar zitten prima samenwerkingsverbanden tussen, maar meer dan eens worden we geconfronteerd met overeenkomsten waarin op z’n zachtst gezegd de balans een beetje zoek is. Soms heerst er onkunde en een groot gebrek aan kennis omtrent zulke contracten, waardoor over en weer niet altijd helder is wat de rechten en de plichten van zowel de franchisegever als de franchisenemer zijn. We zien zelfs constructies waarbij er helemaal geen contract is of dat een samenwerking wel als franchise wordt beschouwd, terwijl daar juridisch helemaal geen sprake van is.

BOVAG hakt vrijwel dagelijks met het franchise-bijltje, aangezien zulke constructies in vrijwel elke branche die we vertegenwoordigen voorkomen. De autodealer is in feite een franchiser van de autofabrikant, veel onafhankelijke garages zijn aangesloten bij een formule, dealercontracten doen hun intrede bij fietsenwinkels en de meeste tankstations hebben het logo van een grote oliemaatschappij op het dak staan. Vooral bij dealers en tankstations gaat het vaak om grote ondernemingen die hun mannetje wel staan bij onderhandelingen, maar in veel andere sectoren betreft het doorgaans kleine zelfstandigen die worden geconfronteerd met franchisegevers die eigenlijk maar één belang hebben en dat is hun eigen belang.

Kleine zelfstandigen worden geconfronteerd met franchisegevers die eigenlijk maar één belang hebben: hun eigen belang

Alle soorten contracten moeten volgens BOVAG ‘evenwichtig’ zijn en een goede balans kennen voor wat betreft de rechten en plichten voor beide partijen. Leden kunnen altijd bij BOVAG aankloppen voor een juridische check van en advies over een contract dat hen is voorgelegd of dat ze zelf willen opstellen. Maar om ervoor te zorgen dat dit soort discussies definitief tot het verleden behoren, heeft BOVAG zich afgelopen jaar aangesloten bij het Franchisenemers Netwerk Nederland. Op die manier hebben we ook input kunnen leveren voor de nieuwe franchisecode, waarvoor staatssecretaris Mona Keijzer een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt.

De franchisecode moet ervoor gaan zorgen dat vooral kleine ondernemers beschermd worden tegen onevenwichtige constructies. En een BOVAG-lid kan natuurlijk altijd terecht bij de eigen branchevereniging voor ondersteuning en advies, maar met concrete wetgeving achter de hand werkt dat nét even wat makkelijker.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.