‘Verplichte opfriscursus voor automobilisten’ 

Branchevereniging BOVAG roept mensen die al een rijbewijs hebben op om van tijd tot tijd een opfriscursus te volgen. Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen stelt dit naar aanleiding van het nieuwsbericht dat een man uit Moordrecht een taakstraf van 40 uur kreeg voor het negeren van het bandenspanningslampje in de auto. 

Een opfriscursus moet vooral gaan over veranderde verkeersregels, nieuwe borden en nieuwe technieken in de auto. “We moeten met onze kennis en capaciteiten meegaan met de tijd”, redeneert de BOVAG-voorzitter. “Iedereen moet zich afvragen of hij wel up-to-date is om veilig te kunnen rijden. De verkeersregels veranderen, er komen nieuwe borden bij en bovendien zijn de auto’s van nu heel anders dan die van jaren geleden.” 

Hoornenborg spreekt in eerste instantie over een theoretische cursus, die bijvoorbeeld in een ochtend of middag bij een opleider kan worden gevolgd. Het doel ervan is het verhogen van de verkeersveiligheid door mensen bewust te maken van gevaren en uit te leggen hoe zij hun rijgedrag kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld dat brandende lampje. 

Verkeersveiligheid

De voorzitter vraagt niet om een directe invoering van wet- en regelgeving, wel wil hij dat er wordt nagedacht over een verplichting. “Nu is het zo dat je nadat je op je achttiende je rijbewijs hebt gehaald er geen enkele check meer is of je later nog wel de kennis en kunde hebt om deel te nemen aan het verkeer. Door kennis bij te spijkeren, te wijzen op de gevaren en te bespreken hoe je je gedrag kunt aanpassen, verhogen we de verkeersveiligheid.” 

Een geschikt moment voor de opfriscursus zou op termijn zijn als het rijbewijs verlengd moet worden, ofwel eens in de tien jaar. Hoornenborg vindt ook: “Het moment dat een zoon of dochter rijles gaat nemen en de ouder de rol van coach op zich neemt is een uitgelezen moment voor zo’n cursus.”  

Een samenvatting van het nieuws dat de aanleiding is: een 38-jarige man is veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur na het negeren van het bandenspanningslampjes in zijn auto. Ook is hij zes maanden zijn rijbewijs kwijt. De man strandde uiteindelijk met een kapotte band op de linkerrijstrook van de snelweg. Een volgende auto kon hem niet ontwijken en klapte met 120 kilometer per uur achterop. De bestuurder daarvan liep ernstig en blijvend letsel op, onder meer breuken aan zijn rugwervels.

Preventieve werking 

Bij het bedrijf van Hoornenborg, Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht, wordt na de zomer al een start gemaakt met het aanbieden van een dergelijke cursus. Deze wordt gratis aangeboden aan mensen in de directe omgeving van leerlingen die al lessen volgen bij Bruinsma, zoals bijvoorbeeld de ouders.  

De veroordeling van de 38-jarige bestuurder zal maatschappelijke gevolgen hebben, al is het maar dat andere bestuurders gewaarschuwd zijn voor de gevolgen bij het niet aanpassen van het rijgedrag bij een signaal. “De uitspraak kan preventief werken”, aldus Hoornenborg. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

8 reacties op “‘Verplichte opfriscursus voor automobilisten’ ”

Jimmy van Til|03.08.19|18:44

Hij moet ze bek houden, is gewoon geld klopperij ja der zitten der een paar bij die het niet begrijpen maar dat zijn doorgaans ook de figuren die uberhaubt nooit dat lapiertje hadden moeten krijgen.

Ed Dielessen|06.08.19|09:32

wat een prietpraat!

een opfriscursus vanwege veranderde regels!
Welke regels zijn er de afgelopen 10 jaar veranderd dan?
Een opfriscursus vanwege nieuwe borden!
Tjonge jonge, in de afgelopen 10 jaar zijn er hoeveel borden bijgekomen? en de meesten geloof ik met betrekking op tractoren. En de meeste bordenspreken dan al voor zich.

Ed Dielessen|06.08.19|09:32

Iemand die een voor hem onbekend bord ziet zal hierover navrag doen, op internet opzoeken, iemand die dat niet doet zal ook zeker geen opfriscursus gaan volgen, dit kost dan namelijk heel veel geld en tijd.Een opfriscursus vanwege nieuwe technieken?
De hele discussie is n.a.v. die man die een lampje negeerde, da’s gewoon nonchalance, laconieke houding. Denkt men nou echt dat dit soort personen een cursus gaan volgen?

Ed Dielessen|06.08.19|09:34

Het is ook gewoon een kwestie van lampje brand-boekje er bij!!!!!! Zo klaar is die cursus!
Het zou beter zijn als men verplicht stelt dat iedere bestuurder elk 5 jaar een rijtest zou afnemen, dat men dan aanbevelingen krijgt wat betreft bepaalde rijstijl. Als men 5 jaar later dan weer terugkomt en blijkt men niks met deze aanbevelingen gedaan te hebben dan verplicht 3 rijlessen volgen. Heeft men 5 jaar later nog geen verbetering, dan word het serieus. Dan kunnen we gaan denken aan een herexamen.

Henny Van Son|09.08.19|16:55

hou op Nederland stik al van cursussen. en kijk eens na de prijzen te gek voor woorden

Henny Van Son|09.08.19|16:59

hou toch op Nederland barst al van de cursussen. meer reclame op de tv door de overheid. R Doe dat eens op een leuke manieregels ,borden , tekens en de symbolen die in de auto zitten.

#BAAS|17.08.19|09:06

Wat een onzin weer. Mentaliteit zit in de kop en opvoeding. Dat verander je niet met een cursusje

noname noname|13.10.19|14:59

Gezien de rijstijl op de Nederlandse wegen is een tienjaarlijks herexamen meer gewenst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.