Rijbewijs bij dertig gemeenten digitaal aan te vragen 

Vanaf vandaag is het bij dertig gemeenten in Nederland mogelijk om het rijbewijs online te verlengen of om een categorie toe te voegen. Voor een eerste aanvraag van het rijbewijs of voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs moet je nog wel naar een Stadskantoor. 

Wie online een verlenging van het rijbewijs aanvraagt, kan binnen twee dagen het nieuwe exemplaar afhalen bij de balie van de gemeente. Het online verlengen is een proef van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op dit moment biedt de online module uitsluitend de mogelijkheid om het rijbewijs te verlengen of om een categorie toe te voegen.

Aan het online verlengen van het rijbewijs zijn een aantal voorwaarden verbonden:

  • Je moet wonen in een gemeente die meedoet met de pilot; 
  • Je bent al in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs;
  • Je vraagt een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan;
  • Je hebt de DigiD-app met extra zekerheid over je identiteit;
  • Je hebt een mobiele telefoon met Android en een NFC-chip. 

Mobiel rijbewijs

Het is waarschijnlijk dat in de toekomst de rijbewijspas wordt vervangen door een mobiel rijbewijs. Momenteel is er nog geen sprake van een concrete invoeringsdatum voor een rijbewijs op de smartphone. De RDW geeft aan de internationale ontwikkelingen en mogelijkheden rondom een rijbewijs op de telefoon te volgen.

Steden

Dit zijn de steden waar de proef draait: Alblasserdam, Almelo, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Groningen, Haarlemmermeer, Heerlen, Hendrik-Ido-Ambacht, Hollands Kroon, Leeuwarden, Maastricht, Molenlanden, Papendrecht, Roosendaal, Rotterdam, Sliedrecht, Tilburg, Utrecht, Veendam, Zoetermeer, Zwijndrecht en Zwolle.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.