Eerste lesautotoertocht is gereden

Dit weekend is de eerste editie van de Lesautotoertocht gereden. De toer is een initiatief van Leendert Roos van rijschool Lessen bij Leendert. Verschillende lesauto’s trokken in colonne door de Veluwe en de IJsselstreek. De leerlingen leerden onder meer volgen, inhalen, fileparkeren en haarspeldbochten rijden. Belangrijker nog: ze deden een bak ervaring op die ze niet in een reguliere les zouden opdoen.

De deelnemers van de Lesautotoertocht waren behalve Leendert Roos: Gerrit Bleijenberg van Autorijschool Bleijenberg en Olav Rijshouwer van Autorijschool Olav Rijshouwer. Beide heren reden met twee leerlingen mee. Na de lunch reed ook Duco Scholtanus van Rijschool Duco nog wat kilometers mee. Roos rekende volgens aanmeldingen bij de aankondiging van de Lesautotoertocht op tien lesauto’s, dat bleken er minder te zijn. “Toch is het voor de eerste keer niet verkeerd om met een kleinere groep te rijden. Voor de leerlingen was het achter elkaar aanrijden best nog een uitdaging. En nu krijgen we goed in kaart of en waar er knelpunten op de route zitten.”

RijschoolPro schoof aan voor de lunch bij kasteel Doorwerth om te horen hoe de instructeurs en de leerlingen de dag ervaren. De groep is het erover eens dat er genoeg momenten zijn voor koffie, wisselen van bestuurder en dat er voldoende afwisseling is van bijzondere handelingen verrichten en gewoon lekker kilometers maken. Enthousiast worden ervaringen tussen de verschillende auto’s uitgewisseld en besproken hoe ver iedereen in de opleiding is. Mabel, een van de deelnemende leerlingen, vertelt. “Ik kom echt los van het lesidee, ik ben nu voor mijn gevoel pas echt aan het autorijden. Ook de instructeurs zijn in een soort feeststemming.”

Afgemat

Olav Rijschouwer uit Hoogvliet is zowel chauffeur als rijinstructeur. Zo’n 25 tot 30 leerlingen doen jaarlijks examen bij hem. De dag begon om 9.30 in Apeldoorn. Rijshouwer is gevestigd in Hoogvliet en moest dus vroeg uit de veren. “Het voordeel voor mijn leerlingen is dat ze een lang eind over de snelweg hebben gereden.” De terugweg neemt nam Rijshouwer zelf voor zijn rekening. “Dan zijn ze wel afgemat van een hele dag autorijden”, lacht hij. Rijshouwer is enthousiast over het initiatief van Roos. “Eigenlijk is het heel goed om een hele dag met leerlingen te rijden. Voor de ervaring, plezier en ook om ze meer zelfvertrouwen achter het stuur te geven.”

Dat beaamt Gerrit Bleijenberg, hij noemt de toer een ‘goede ervaring’. “Het is leuk om iets anders te doen, zowel voor mij als voor de leerlingen.” Bleijenberg runt eveneens een kleinschalige rijschool, ook bij hem doen jaarlijks zo’n 25 leerlingen examen.

Serieuze ondertoon

Leendert Roos wil méér doen dan focussen op het examen en wat je daarvoor moet kunnen, reden voor de instructeur om de toer op poten te zetten. “Ik wil dat leerlingen goed leren autorijden en het plezier daarvan ervaren. De lesautotoertocht is voor leerlingen die méér willen dan leren wat nodig is om te slagen.” De instructeur wil met zijn initiatief ‘innovatiekansen benutten’ binnen de rijschoolbranche. “Dit heeft wel een serieuze ondertoon”, zegt hij. “Het werk van een rijinstructeur is grotendeels lesuren draaien en daar een factuur voor sturen. Ik denk dat de branche wel wat nieuwe impulsen kan gebruiken, om het voor zowel leerlingen als de instructeurs leuker en afwisselender te maken. Met de toer geef je een andere invulling aan je lesuren, terwijl je toch bezig bent met rijonderwijs.”

In het voorjaar weer

De lesautotoertocht is voor gevorderde leerlingen, die de meeste bijzondere verrichtingen al hebben geoefend. “Er moet al enig zicht op het examen zijn”, zegt Roos. Leerlingen van zijn eigen rijschool rijden mee, maar iedereen is welkom. Wie instapt betaalt een lesprijs van 29,50 euro per uur; de toer is all-inclusive, met eten en drinken. Al voor het einde van de dag kondigt Roos aan vaker een dergelijke toer te organiseren. De route die Roos uitstippelde voor deze eerste lesautotoertocht was ongeveer 275 kilometer. De dag begon om 9.30 in Apeldoorn en duurde tot 18.00. Roos verzorgde al het regelwerk achter de schermen, zette de route uit en verzorgde de administratieve afhandeling, zowel richting de kandidaten als de instructeurs.. Al voor het einde van de dag kondigt Roos aan vaker een dergelijke toer te organiseren. Lachend: “In het voorjaar gaan we dit zéker nog eens doen!”

Lees ook: Lesautotoertocht geeft leerlingen 250 kilometer rijervaring

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Eerste lesautotoertocht is gereden”

Ronald Broersma|25.01.20|01:47

Hey! das best een leuk idee! :)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.