WRM-bijscholing in Zweden: ‘Je wordt hier een betere rijinstructeur van’ 

Rob Steuten van de gelijknamige autorijschool uit Weert reisde de afgelopen twee jaar met Dutch Automotive Events mee naar Zweden om daar in een midweek WRM-bijscholing te volgen, over ijs te rijden en een sneeuwscootertocht te maken. 

Sneeuw, rendieren, temperaturen ver beneden nul en misschien ook wel rijden onder het Noorderlicht. Na twee succesvolle edities, organiseert Dutch Automotive Events (DAE) in januari en februari 2020 voor de derde keer WRM-bijscholingen in Zweeds Lapland. De bijscholingen die worden aangeboden zijn: Voertuigbeheersing in de rijopleiding, ADAS, De rijprocedure in de praktijk en Praktisch toepassen van risicoperceptie. 

Rob Steuten ging al twee keer mee naar het noorden en als hij zijn studiepunten voor het WRM-certificaat niet al binnen had, zou hij in 2020 zeker weer meegaan. “In 2021 ben ik er absoluut weer bij.” Ook Johan Schreuder van Autorijschool Schreuder uit Zuidwolde en Piet Anneveldt van Verkeersschool Anneveldt uit Doetinchem reisden een midweek naar Zweden voor de bijscholing. De rijinstructeurs zijn het met elkaar eens: ‘dit is in één woord super’. 

Lapland 

DAE is organisator van verschillende nationale en internationale gemotoriseerde evenementen. Een ervan is het WRM-bijscholingsprogramma in Zweeds Lapland, in de plaats Arvidsjaur om precies te zijn. Het stadje is de tweede thuisbasis van DAE en waar dit bedrijf, net als Audi en Porsche, een eigen rijvaardigheidscentrum heeft op een groot bevroren meer.

De WRM Ice Drive Experience duurt in totaal vijf dagen, van maandag tot en met vrijdag. Met name de dinsdag en donderdag staan in het teken van de twee verschillende bijscholingen. De midweken vinden plaats tussen 27 januari en 21 februari. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van welke bijscholing in welke midweek wordt gegeven.

Bevroren circuit

Tijdens de WRM Ice Drive Experience in Zweden wordt klassikaal theorieles gegeven, daarna volgt een praktijkgedeelte in een van de Volvo’s XC40, waar de instructeurs met twee personen tegelijk gebruik van maken. Ook is er een nieuwe Volvo V60 Cross Country en zelfs een XC60 met dubbele bediening beschikbaar. De ritten maak je op droog wegdek, op het ijsmeer en in de sneeuw. De organisatie heeft een eigen rijvaardigheidscentrum op een groot bevroren meer met daarop een circuit van twee kilometer met twintig verschillende soorten bochten. Daarnaast is er een ovaalbaan waarop onder meer getraind kan worden in situaties met onderstuur, overstuur en op basis van verschillende uitwijkmethodes. Komend jaar wordt er hopelijk nog een derde baan erbij aangelegd. Je volgt hier dus een volledige rijtraining in winterse omstandigheden.

Bucketlist  

Rob Steuten vindt dat je van deze bijscholing een betere verkeersdeelnemer wordt. “Het circuit waar je in Zweden op rijdt is fantastisch. Wanneer je in Nederland een slipcursus doet, dan leer je een trucje, op dezelfde baan, met dezelfde snelheid. In Zweden kan je urenlang rondrijden en steeds iets nieuws leren, zoals met sneeuwkettingen en spijkerbanden rijden. Je leert alles over de nieuwste technieken van de auto én de voordelen en nadelen daarvan, en dat in de meest optimale winterse omstandigheden.”  

Optioneel onderdeel van de reis is een huskytocht en/of een sneeuwscootertocht. De uitstapjes brengt deelnemers langs plaatsen waar ze met de auto beslist niet kunnen komen. Steuten is fervent motorrijder. “De sneeuwscooter was dus een gave ervaring. Deze reis en bijscholing moet bij iedere rijinstructeur op de bucketlist staan.” 

Snoepwinkel 

Piet Anneveldt uit Doetinchem volgde begin dit jaar de bijscholingen ADAS en Voertuigbeheersing in de rijopleiding. Een ‘avontuur’ noemt hij de reis. “Ik wil nog een paar jaar blijven lesgeven en ik wilde die laatste bijscholingen wel in stijl doen”, lacht hij. “Dit is echt een aanrader, de reis is perfect verzorgd en het is prettig om met een groep instructeurs over het vak te praten en elkaar te leren kennen.” 

Johan Schreuder van Autorijschool Schreuder uit Zuidwolde volgde eveneens de bijscholingen ADAS en Voertuigbeheersing. “Ik voelde me in Arvidsjaur als een kind in een snoepwinkel. De auto’s, de omstandigheden, het gezelschap. En alles was heel goed geregeld.” Ondanks dat de weersomstandigheden in Nederland heel anders zijn dan daar ter plaatse, vindt Schreuder de training in de praktijk heel goed toe te passen. Hij geeft onder meer de ROSO-training (rijden onder specifieke omstandigheden), “daar komt de ervaring op het ijsmeer heel erg goed bij van pas.”  

Fiscaal aftrekbaar

Het ‘all-inclusive basis WRM Ice Drive Experience bijscholingsprogramma’ kost 1.995 euro per persoon op basis van een luxe tweepersoonskamer. In dit basisprogramma zit de vlucht, accommodatie (vier nachten Skogen Hotel), ontbijt, broodjeslunch, in de avond een dinerbuffet, een bezoek aan een bijzondere locatie, bijscholing van vier dagdelen en gebruik van de instructieauto’s inclusief brandstof. Gezien rijinstructeurs bijscholing nodig hebben om het te kunnen uitoefenen, zijn de kosten grotendeels fiscaal aftrekbaar. De organisatie raadt deelnemers aan om hiervoor te informeren bij hun accountant.

Ook eventuele partners van geïnteresseerde rijinstructeurs zijn ‘meer dan van harte welkom’. Op de twee theoretische bijscholingsmomenten krijgen zij een alternatief programma aangeboden. Het praktijkgedeelte daarentegen wordt door beiden gelijktijdig gevolgd.

Meer informatie

Op donderdag 24 oktober is een informatieavond van DAE in Grevenbicht. Van 20:00 tot 22:00 wordt je bijgepraat over wat je kunt verwachten van de reis. Locatie: eetcafé Aurora aan de Raadhuisstraat 10. 

Midweek 1: 27 tot en met 31 januari
(32) voertuigbeheersing in de rijopleiding en (45) ADAS

Midweek 2: 3 tot en met 7 februari
(27) de rijprocedure in de praktijk en (39) praktisch toepassen risicoperceptie 

Midweek 3: 10 tot en met 14 februari
(27) de rijprocedure in de praktijk en (45) ADAS 

Midweek 4: 17 tot en met 21 februari
(32) voertuigbeheersing in de rijopleiding en (39) praktisch toepassen risicoperceptie

Aanmelden voor de WRM-Ice Drive Experience kan via de website van Dutch Automotive Events BV | www.daevents.nl/wrm

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Dutch Automotive Events BV | Doetinchem.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.