Rijbewijsleerlingen liegen op gezondheidsverklaring

Rijbewijsleerlingen vullen steeds vaker de verplichte gezondheidsverklaring niet eerlijk in. Dat gebeurt soms zelfs op aanraden van hun rijinstructeur. Zij doen dit om de wachttijden bij het CBR te omzeilen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is er van op de hoogte dat rijbewijsleerlingen op hun gezondheidsverklaring aangeven niets te mankeren, terwijl zij wel gezondheidsproblemen hebben. Soms doen leerlingen dit zelfs op advies van de rijinstructeur. De leerlingen doen dit om zo de lange wachttijd te omzeilen die het CBR nodig heeft om de medische dossiers te verwerken voordat er examen kan worden gedaan.
De examinator kan na afloop van het rijexamen besluiten dat een kandidaat alsnog een medisch onderzoek moet ondergaan, ook al is er aangegeven dat er geen problemen zijn.

Concrete gegevens van rijscholen die leerlingen adviseren de keuringsmolen te omzeilen, heeft het CBR niet. “Hierdoor kunnen wij hen niet op dit onverantwoorde advies aanspreken”, verklaart een woordvoerster. Wel overlegt het CBR regelmatig met vertegenwoordigers van de drie brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB hierover.

Alsnog medisch onderzoek

Het is aan het CBR om te beoordelen of een kandidaat gezond genoeg is om het rijbewijs te halen of te houden. Vandaar dat een examinator na afloop van het rijexamen kan besluiten dat een kandidaat alsnog een medisch onderzoek moet ondergaan.

Twee jaar geleden zijn de regels met betrekking tot het invullen van de gezondheidsverklaring aangepast. Voorheen konden rijscholen deze namens hun leerlingen invullen. Uit de statistieken van het CBR blijkt dat sinds de kandidaten zelf de verklaring invullen, het minder vaak voorkomt dat kandidaten na het rijexamen alsnog een medisch onderzoek moesten ondergaan omdat de examinator tijdens het examen het vermoeden kreeg dat de kandidaat niet voldeed aan de wettelijke eisen van geschiktheid.

“Het naar waarheid invullen van de gezondheidsverklaring is van groot belang voor de verkeersveiligheid”, verklaart de woordvoering van het rijvaardigheidsbureau. “Niet alleen voor de bestuurder zelf, maar ook voor alle andere verkeersdeelnemers. Mensen met gezondheidsproblemen of een beperking moeten daarom in veel gevallen gekeurd worden.”

Gevolgen

Het niet eerlijk invullen van de gezondheidsverklaring kan verstrekkende gevolgen hebben. Als de betreffende persoon betrokken raakt bij een ongeval, en er zijn daarbij signalen dat er mogelijk sprake is van een gezondheidsprobleem dat niet is gemeld bij het verkrijgen van het rijbewijs, kan dit voor de verzekering aanleiding zijn de uitgekeerde schadevergoeding op de verzekerde te verhalen. Daarnaast kan de politie na onderzoek naar de ins and outs van een ongeval een rijbewijsbezitter aanmelden bij het CBR voor een onderzoek. Er moet dan een beargumenteerd vermoeden van ongeschiktheid of niet-rijvaardigheid bij de opsporingsambtenaar bestaan.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

7 reacties op “Rijbewijsleerlingen liegen op gezondheidsverklaring”

Louis Dekker|07.11.19|12:25

Het is niet enkel de lange wachtlijsten. Ook de exsorbinant hoge kosten en behandeld worden door vaak incompenente medewerkers zorgen ervoor dat men de waarheid geweld aan doet. Wel volledig zijn in je rapportage.

Mart Kuiper|07.11.19|15:44

Verhaal heeft twee kanten. Sinds kandidaten zelf de EV’s in moeten vullen en dus ook zelf de vragen “begrijpend”moeten lezen worden er heel wat vragen ten onrechte met een JA beantwoord. Bekend fenomeen met de vraag over het gebruik van bril/lenzen. Voorheen konden wij als rijschool dit eruit filteren en zo het CBR een hoop extra werk besparen.

Mart Kuiper|07.11.19|15:48

Nu vult iemand van 30 die op de lagere school ooit eens getest is op ADHD met een negatieve uitslag uit onwetendheid een Ja in en zit vervolgens in een medisch traject van 7 maanden, een psychologische keuring en rijtest, en een bijna verlopen theoriecertificaat en AVB uitslag.
Een rijschool mag met de nieuwe privacy wetgeving zich hier niet meer mee bemoeien maar het CBR moet wel het hele verhaal vertellen via “kereltje Pechtold”en zich niet alleen verschuilen achter het probleem 75 plussers.

Ron van Maaren|08.11.19|09:34

Toch wel weer opmerkelijk dat ook hier weer voor de zoveelste maal de rijschool de zwarte piet krijgt toegespeeld. Denk dat de zaak toch wel iets genuanceerder ligt. De jongere van nu is echt wel in staat zelf bewuste keuzes te maken. Zou het niet een kwestie kunnen zijn van “een leugentje om bestwil” Ik ben echt razend benieuwd of Alexander Pechthold nu eens orde op zake kan stellen het is de vorige bestuurders niet gelukt.

Ron van Maaren|08.11.19|09:34

Vreemd eigenlijk CBR is een niet commerciële organisatie en dan hoef je als bestuurder eigenlijk alleen er maar voor te zorgen dat de processen binnen het bedrijf goed lopen. Klanten hoef je immers niet binnen te halen die komen vanzelf. Al jaren is het mis, doorlooptijden pensioenen van medewerkers de medische dienst. Noem maar op. Telkenmale krijgen de rijschoolhouder het over zich heen. En dat voor een salaris van drie keer de Balkenende norm.

Boudewijn Pijnappel|10.11.19|07:25

IK lees in het verhaal dat toen de rijschoolhouders die EV zelf konden invulden MÉÉR medische aanvragen binnen kwamen dan nu, omdat de leerling het ZELF moet in vullen!!!
Waar is de logica dan dat wij als rijschoolhouders de zwarte piet rol krijgen toe bedeeld????
En ook nog zonder concrete aanwijzingen aanwijzingen!!!

Boudewijn Pijnappel|10.11.19|07:33

Daarnaast heeft het CBR een aantal jaren terug het aantal DPR lokaties (voor de medische rijtesten) in Nederland terug van 52 naar 30 stuks. Hierdoor moeten vele kandidaten verder van huis (dus met nog méér kosten) in een onbekend gebied de rijtest afleggen. Dit werkt het eerlijk invullen van de verklaring ook niet in de hand.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.