Afleidingssimulator laat invloed zien van appjes achter het stuur 

Appjes, een telefoontje of een kletsende passagier vormen afleiding achter het stuur. De stichting Responsible Young Drivers komt volgend voorjaar met een simulator waarin afleiding in het verkeer wordt nagebootst. Rijscholen kunnen de simulator inzetten bij een theorieles.

“Met een smartphone in je hand kan je niet veilig autorijden. Elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg. In die luttele seconden kan er veel gebeuren”, schrijft Responsible Young Drivers in het lanceringsbericht van hun 3D simulator met VR-bril waarmee afleiding in de auto wordt nagebootst.
De virtual reality experience is beschikbaar voor rijscholen om bijvoorbeeld tijdens een theorieles in te zetten. Jetty de Vries van RYD vertelt: “We gaan met de experience ook naar evenementen of scholen, voor rijscholen is het praktisch en leuk om in te zetten bij een theorieles.”

Verkeersveiligheidsprogramma

Vaak is er vanuit de provincie of gemeente een potje voor verkeersveiligheidsprogramma’s waar ook deze zogeheten bewustwordingsactiviteit onder valt. De Vries tipt: “Je kunt zelf de experience bij ons boeken, maar het is slim om te checken of de kosten niet op een andere manier kunnen worden gedekt.”

3D-afleiding

De virtual reality experience bestaat uit een VR-bril Oculus Rift en een simulator in de vorm van een auto. De bestuurder stapt in de simulator en ervaart in de virtuele wereld verschillende vormen van afleiding in de auto, zoals een tekstbericht, bellen in de auto en afleiding door het kletsen van een passagier. De simulator sluit aan bij de landelijke campagne MONO. In het voorjaar van 2020 kan de nieuwe simulator ingezet als onderdeel van de bewustwordingscampagne 3D Afleiding Car van Responsible Young Drivers.
Voor de ontwikkeling van deze nieuwe simulator werkt Responsible Young Drivers samen met een aantal internationale en nationale partijen. De Nederlandse én de Belgische RYD en twee provinciale Verkeersveiligheidsorganisaties, het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) hebben de handen ineengeslagen om deze eerste wereldwijde 3D simulator voor afleiding in de auto te ontwikkelen.

Bewustwording

Stichting Responsible Young Drivers Nederland is een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Hun doel is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Dat doen ze door middel van bewustwordingscampagnes die focussen op alcohol, drugs, afleiding en snelheid. De campagnes worden uitgevoerd door promotieteams van jongeren, die specifiek zijn opgeleid om leeftijdsgenoten op een prettige en ludieke wijze aan te spreken. De boodschap is: wat je ook doet, pas op jezelf, en zorg dat je veilig thuiskomt.
De simulator voor afleiding in het verkeer is nieuw. RYD gaat al langer op tournee met ‘Peer Drive Clean’. De Vries legt uit wat dit inhoudt: “Het gaat om clean achter het stuur zitten. Als we samenwerken met een rijschool nemen we een theorieles over en gaan in gesprek met de kandidaten over alcohol en drugs. We werken met jongeren, die vertellen uit hun eigen ervaring. Dat komt anders over dan wanneer je rijleraar het vertelt. Die lessen zijn heel interactief, we nemen bijvoorbeeld een alcoholbril mee en lopen een parcourtje.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.