Examen vrachtauto CCV

Nieuwe vraagverdeling theorie-examen V2C vanaf 1 januari

Het theorie-examen V2C voor de vrachtauto bij het CBR wijzigt per 1 januari volgend jaar. De vraagverdeling wordt anders, er worden andere soorten vragen gesteld, er komt meer willekeur in de volgorde van vragen en andere vragen worden juist weer met elkaar gecombineerd. Het CBR wil met de wijziging de kwaliteit van het theorie-examen verhogen en de voorspelbaarheid van de vragen verkleinen. 

Het theorie-examen V2C (Examen theorie deel 2, administratie) toetst de kennis van een kandidaat op het gebied van goederenvervoer. Het examen is verplicht voor rijbewijs C1 en C met Code 95. De bevraagde onderwerpen en het totaal aantal vragen blijven gelijk, maakt het CBR bekend. De wijzigingen in het examen V2C zijn de volgende:

  • Andere vraagverdeling: door een accentverandering is het nog meer dan voorheen van belang dat de kandidaat zich voorbereidt op alle onderwerpen uit de toetsmatrijs om het examen te kunnen behalen. Per onderwerp worden minimaal 2 en maximaal 10 vragen in een examen gesteld. Dit aantal vragen per onderwerp is variabel per examenvariant. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen. Er wordt nog steeds op dezelfde wijze aangesloten bij de huidige eind- en toetstermen.
  • Uitbreiding van nieuw itemtypes (nu alleen in RV1): invulvraag (kennisvragen zoals geldigheid, leeftijd en standaardregels rij- en rusttijden), hotspotvragen (o.a. vrachtbrieven), ja/nee-vragen (mogelijk op alle onderwerpen).
  • Combinatievragen: hierbij worden 2 of 3 toetstermen op onderwerp gekoppeld. Hier worden dan 2 of 3 vragen achter elkaar gesteld. De vragen zijn ook zonder informatie uit de vorige vraag te beantwoorden.

Dit theorie-examen duurt 75 minuten en bestaat uit vijftig vragen. Om te slagen moeten veertig vragen goed worden beantwoord. De uitslag is meteen bekend. De kandidaat krijgt vragen over veiligheidsaspecten, milieuaspecten, relevante bepalingen van de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer en relevante bepalingen in de vervoerswetgeving. Wie examen V2C wil doen moet minimaal 17 jaar oud zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.