Hand aan stuur. foto Flickr/RachelJohnson

Rijden in het buitenland met verlengd rijbewijs toch mogelijk

Wie onder de administratieve rijbewijsverlenging voor senioren valt en om ‘schrijnende redenen’ ook in het buitenland wil rijden, maakt aanspraak op een voorrangsbehandeling om alsnog een fysiek, nieuw rijbewijs te krijgen. 

Vanaf 1 december geldt er een administratieve verlenging voor het rijbewijs van 75-plussers. Daarmee wordt de werkdruk bij het CBR verlicht en hoeft een groep senioren niet te wachten op de verwerking van hun medisch dossier; zij mogen hun rijbewijs één jaar langer gebruiken. In de tussentijd hoopt het CBR de achterstand weg te werken.

Het administratief verlengde rijbewijs is echter niet geldig in het buitenland. Minister Cora van Nieuwenhuizen is bij het CBR nagegaan of er voor de groep die binnen de verlenging valt en die in bepaalde gevallen wél in het buitenland wil rijden een regeling kan worden getroffen. Die regeling komt er nu, maar alleen voor ‘schrijnende gevallen’. Dat valt te lezen in een brief van de minister aan de Eerste Kamer.

Schrijnende argumenten

De voorrangsbehandeling is er voor wachtende rijbewijsbezitters als er sprake is van een volgende schrijnende situatie:

  • De klant heeft een ernstig ziek familielid in het buitenland;
  • Er is een overlijdensgeval van een familielid in het buitenland;
  • De klant werkt in het buitenland;
  • Onvoorziene schrijnendheid vanwege (cumulatie van) andere factoren.

Dat betekent het volgende: als een rijbewijshouder een brief krijgt waarin het CBR aangeeft dat hij of zij behoort tot de doelgroep waarop de regeling van de administratieve verlenging van toepassing is, zal hij of zij vervolgens schriftelijk of telefonisch kunnen vragen om een voorrangsbehandeling vanwege een van bovenstaande argumenten. Het CBR zal dit beoordelen aan de hand van de bovenstaande criteria. Het totaal aantal voorrangsbehandelingen per maand bij het CBR is gelimiteerd, zodat de reguliere productie op peil blijft. Op dit moment schat het CBR in dat deze nieuwe doelgroep past binnen deze limiet.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijden in het buitenland met verlengd rijbewijs toch mogelijk | RijschoolPro
Hand aan stuur. foto Flickr/RachelJohnson

Rijden in het buitenland met verlengd rijbewijs toch mogelijk

Wie onder de administratieve rijbewijsverlenging voor senioren valt en om ‘schrijnende redenen’ ook in het buitenland wil rijden, maakt aanspraak op een voorrangsbehandeling om alsnog een fysiek, nieuw rijbewijs te krijgen. 

Vanaf 1 december geldt er een administratieve verlenging voor het rijbewijs van 75-plussers. Daarmee wordt de werkdruk bij het CBR verlicht en hoeft een groep senioren niet te wachten op de verwerking van hun medisch dossier; zij mogen hun rijbewijs één jaar langer gebruiken. In de tussentijd hoopt het CBR de achterstand weg te werken.

Het administratief verlengde rijbewijs is echter niet geldig in het buitenland. Minister Cora van Nieuwenhuizen is bij het CBR nagegaan of er voor de groep die binnen de verlenging valt en die in bepaalde gevallen wél in het buitenland wil rijden een regeling kan worden getroffen. Die regeling komt er nu, maar alleen voor ‘schrijnende gevallen’. Dat valt te lezen in een brief van de minister aan de Eerste Kamer.

Schrijnende argumenten

De voorrangsbehandeling is er voor wachtende rijbewijsbezitters als er sprake is van een volgende schrijnende situatie:

  • De klant heeft een ernstig ziek familielid in het buitenland;
  • Er is een overlijdensgeval van een familielid in het buitenland;
  • De klant werkt in het buitenland;
  • Onvoorziene schrijnendheid vanwege (cumulatie van) andere factoren.

Dat betekent het volgende: als een rijbewijshouder een brief krijgt waarin het CBR aangeeft dat hij of zij behoort tot de doelgroep waarop de regeling van de administratieve verlenging van toepassing is, zal hij of zij vervolgens schriftelijk of telefonisch kunnen vragen om een voorrangsbehandeling vanwege een van bovenstaande argumenten. Het CBR zal dit beoordelen aan de hand van de bovenstaande criteria. Het totaal aantal voorrangsbehandelingen per maand bij het CBR is gelimiteerd, zodat de reguliere productie op peil blijft. Op dit moment schat het CBR in dat deze nieuwe doelgroep past binnen deze limiet.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.