VVN komt met docu over agressie in het verkeer

Hoe ontstaat agressie in het verkeer? En hoe ga je ermee om? In de documentaire ‘Martijn is boos!’ vertellen verschillende weggebruikers en experts hierover.

Filmmaker Barbara van den Bogaard onderzoekt in haar documentaire hoe het zit met agressie in het verkeer. De docu is in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland gemaakt.

Weggebruikers en experts geven hun kijk op agressie. In de documentaire komen verschillende mensen aan het woord over agressie in het verkeer. Een coureur, voor wie frustratie het verschil kan betekenen tussen een podiumplek of de grindbak. Een agent van de verkeerspolitie, die het probleem dagelijks op de weg ziet. Een trainer EMG (Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer), die weggebruikers leert omgaan met irritatie. En hoogleraren die onderzoek doen naar agressie en hoe daarmee om te gaan.

Gedrag van de ander

Agent Rinus van de Guchte van het Politieteam verkeer Zeeland vertelt dat er ‘talloze meldingen’ binnenkomen. Hij noemt agressief rijgedrag een ‘groot probleem’ in het verkeer. Verschillende weggebruikers vertellen over hun ergernissen, die worden veroorzaakt door het gedrag van de ander. Afsnijden, rechts blijven rijden, te langzaam rijden, bumperkleven, smartphonegebruik… Het is een rode lap voor de andere weggebruiker.

Het goede nieuws dat uit de documentaire te halen is, is dat de meeste mensen zich wél gedragen in de auto. De film sluit af met een aantal tips voor wie toch boos wordt: verplaats je in de ander, maak je vooral niet druk of haal even drie keer adem.

Bewust rijgedrag

Automobilisten moeten bewuster worden van hun rijgedrag, vindt Veilig Verkeer Nederland. Bijna alle verkeersongelukken, ruim 95 procent, zijn het gevolg van menselijk falen. Met de campagne ‘Meedoen is makkelijk’ richt de organisatie zich daarom op het creëren van meer bewustzijn onder weggebruikers. Ook wil VVN aanzetten tot gedragsverandering. Een van de slogans in de campagne is: ‘Een relaxte rijder, maakt de buurt blijer’.

De campagne is nodig omdat het aantal verkeersdoden toeneemt. In 2018 zijn 678 mensen omgekomen door een verkeersongeval, dat zijn 65 verkeersdoden meer dan het jaar ervoor. “Onze campagne is geslaagd zodra mensen, meer dan nu het geval is, gaan nadenken over hun eigen verkeersgedrag. En daar een positieve draai aan geven. Denk aan bewustere verkeersdeelname en dat mensen zelf actie gaan ondernemen wanneer een verkeerssituatie onveilig is’’, aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VVN komt met docu over agressie in het verkeer | RijschoolPro

VVN komt met docu over agressie in het verkeer

Hoe ontstaat agressie in het verkeer? En hoe ga je ermee om? In de documentaire ‘Martijn is boos!’ vertellen verschillende weggebruikers en experts hierover.

Filmmaker Barbara van den Bogaard onderzoekt in haar documentaire hoe het zit met agressie in het verkeer. De docu is in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland gemaakt.

Weggebruikers en experts geven hun kijk op agressie. In de documentaire komen verschillende mensen aan het woord over agressie in het verkeer. Een coureur, voor wie frustratie het verschil kan betekenen tussen een podiumplek of de grindbak. Een agent van de verkeerspolitie, die het probleem dagelijks op de weg ziet. Een trainer EMG (Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer), die weggebruikers leert omgaan met irritatie. En hoogleraren die onderzoek doen naar agressie en hoe daarmee om te gaan.

Gedrag van de ander

Agent Rinus van de Guchte van het Politieteam verkeer Zeeland vertelt dat er ‘talloze meldingen’ binnenkomen. Hij noemt agressief rijgedrag een ‘groot probleem’ in het verkeer. Verschillende weggebruikers vertellen over hun ergernissen, die worden veroorzaakt door het gedrag van de ander. Afsnijden, rechts blijven rijden, te langzaam rijden, bumperkleven, smartphonegebruik… Het is een rode lap voor de andere weggebruiker.

Het goede nieuws dat uit de documentaire te halen is, is dat de meeste mensen zich wél gedragen in de auto. De film sluit af met een aantal tips voor wie toch boos wordt: verplaats je in de ander, maak je vooral niet druk of haal even drie keer adem.

Bewust rijgedrag

Automobilisten moeten bewuster worden van hun rijgedrag, vindt Veilig Verkeer Nederland. Bijna alle verkeersongelukken, ruim 95 procent, zijn het gevolg van menselijk falen. Met de campagne ‘Meedoen is makkelijk’ richt de organisatie zich daarom op het creëren van meer bewustzijn onder weggebruikers. Ook wil VVN aanzetten tot gedragsverandering. Een van de slogans in de campagne is: ‘Een relaxte rijder, maakt de buurt blijer’.

De campagne is nodig omdat het aantal verkeersdoden toeneemt. In 2018 zijn 678 mensen omgekomen door een verkeersongeval, dat zijn 65 verkeersdoden meer dan het jaar ervoor. “Onze campagne is geslaagd zodra mensen, meer dan nu het geval is, gaan nadenken over hun eigen verkeersgedrag. En daar een positieve draai aan geven. Denk aan bewustere verkeersdeelname en dat mensen zelf actie gaan ondernemen wanneer een verkeerssituatie onveilig is’’, aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.