Column Frank Hoornenborg (Bovag): Verkeersveiligheid

‘Wij hebben een verantwoordelijkheid om de nieuwe automobilisten op de juiste manier met rijhulpsystemen om te laten gaan, of dat nou wel of niet al formeel geregeld is als examenonderdeel.’ Dat vindt Frank Hoornenborg van Bovag. Lees hier zijn column van december. 

“Vrijwel elke nieuwe auto is tegenwoordig uitgerust met een automatisch remsysteem, dodehoekdetectie, rijbaanwaarschuwing of cruise control die automatisch afstand houdt, of met een combinatie van die technische snufjes. Ik heb op deze plek al vaker betoogd dat al die technologie het (leren) autorijden eerder moeilijker dan makkelijker maakt.

Ja, die techniek kan zeer nuttig zijn en uiteraard de verkeersveiligheid bevorderen, maar dan moet de bestuurder wél precies weten hoe hij de piepjes en lampjes moet interpreteren. En hij moet zich er terdege van bewust zijn dat ADAS is bedoeld om te ondersteunen bij het rijden, niet om het rijden over te nemen. We kennen allemaal de beelden van Tesla-rijders die een dutje doen of hun e-mail bijwerken terwijl de autopilot kennelijk het werk doet. Maar er duiken net zoveel beelden op van Tesla’s die het toch niet helemaal bij het rechte eind bleken te hebben en in de kreukels liggen.

Kennismaking

Wij rijschoolhouders beschikken doorgaans over relatief nieuwe auto’s en onze voertuigen zijn voor de jeugdige aspirant-bestuurders dan ook hun eerste kennismaking met ADAS. En naarmate de tijd vordert, zal de auto van paps en mams ook steeds vaker daarmee uitgerust zijn. Wij hebben dus een verantwoordelijkheid om de nieuwe automobilisten op de juiste manier met deze systemen om te laten gaan, of dat nou wel of niet al formeel geregeld is als examenonderdeel.

Het is in toenemende mate een onlosmakelijke en cruciale functionaliteit van een auto en dus is het onze taak de leerling daarin wegwijs te maken. En op dit moment is het tevens van groot belang erop te wijzen dat rijhulpsystemen nog lang niet feilloos zijn én dat ze in verschillende auto’s ook verschillend kunnen werken. Nog even los van het feit dat autofabrikanten er momenteel uiteenlopende commercieel interessante benamingen aan geven.

Bovag pleit in elk geval voor eenduidigheid en standaardisatie daarin. Iemand die z’n Opel inruilt voor een Mazda moet er wat ons betreft op kunnen vertrouwen dat de cruise control en het automatische remsysteem op dezelfde manier functioneren. En dat de instructie hierover in de inhoudsopgave van de handleiding onder dezelfde letter is te vinden. Dat is nu nog lang niet het geval. Werk aan de winkel (en een gat in de markt) voor elke rijschool die veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.”

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Column Frank Hoornenborg (Bovag): Verkeersveiligheid | RijschoolPro