Mercedes Actros met camera in plaats van spiegels. foto Mercedes-Benz

Extra spiegels vanaf juli niet meer verplicht op lesvoertuig

Mercedes Actros met camera in plaats van spiegels. foto Mercedes-Benz

Een lesvoertuig hoeft vanaf 1 juli 2020 geen extra binnen- of buitenspiegels meer te hebben voor de rijinstructeur, mits het voertuig een ‘goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem’ heeft. Het is een van de wijzigingen in het Reglement Rijbewijzen.

In het Reglement Rijbewijzen zijn de eisen voor opleidings- en examenvoertuigen vastgelegd. Een van de wijzigingen die binnenkort doorgevoerd moet worden heeft betrekking op het gebruik van extra binnen- en buitenspiegels. Die spiegels zijn niet langer verplicht, voorwaarde is wel dat er een goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem aanwezig is in het voertuig en dat de rijinstructeur in de gelegenheid is het achter hem gelegen weggedeelte te overzien. De wijziging geldt voor lesvoertuigen en examenvoertuigen in de categorieën B, C1, C, D1, D en E.

Camera’s

In een toelichting op de wijziging valt te lezen: “Op niet al te lange termijn zijn er, in elk geval voor vrachtwagens en bussen, motorrijtuigen beschikbaar waarbij het zicht van de bestuurder niet meer geregeld is via spiegels, maar via bijvoorbeeld camera’s. Om ook te kunnen lessen en te examineren in voertuigen die in plaats van spiegels zijn voorzien van een ander goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem of systemen, is nu geregeld dat ook kan worden gelest of examen kan worden afgenomen met een voertuig dat is voorzien van zo’n ander goedgekeurd systeem dan een spiegel. De inhoudelijke eis, namelijk dat de rijinstructeur of de examinator het rechts en links naast en achter hem gelegen weggedeelte moet kunnen overzien, blijft wel ongewijzigd.”

Ontwerpbesluit

Een ontwerpbesluit betekent niet per se dat dit het definitieve reglement is wat op 1 juli ingaat. De wijzigingen in het Besluit administratieve bepalingen wegverkeer (BABW) en het Reglement rijbewijzen is half december naar de Tweede Kamer gestuurd. De Kamer heeft tot 31 januari de mogelijkheid zich uit te spreken, daarna wordt het voorgelegd aan de Afdeling advisering van de Raad van State. De beoogde ingangsdatum van het besluit is 1 juli 2020.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Extra spiegels vanaf juli niet meer verplicht op lesvoertuig”

tangier020|09.01.20|18:53

Herstel: Voor rijonderricht categorie B geldt volgens Reglement Rijbewijzen artikel 8.b nog steeds binnen- rechterbuitenspiegel voor de instructeur waarmee hij de weggedeelte achter en rechtsnaast kan overzien. Geen linkerbuitenspiegel dus. Alleen tijdens examen huisregels CBR.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.