Poll: ‘Een gereguleerde rijopleiding verbetert de verkeersveiligheid’

Afgelopen weekend zijn weer heel wat jonge snelheidsduivels en alcoholgebruikers hun rijbewijs kwijtgeraakt, vaak nadat er brokken zijn gemaakt. De krantenkoppen illustreren wat uit verschillende onderzoeken blijkt: beginnende bestuurders vormen een risico op de weg. De overheid wil maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren, zo wordt er gesproken over het aanpassen van de rijopleiding. Terecht?

Na het weekend is er in de regionale kranten altijd veel te vinden over wegmisbruikers. De berichten hebben vaak betrekking op jongeren, met name op jonge mannen. De krantenkoppen illustreren wat uit verschillende onderzoeken blijkt. De beginnende bestuurders vormen een risicogroep als het aankomt op de verkeersveiligheid.

Maatregelen

In de Monitor Verkeersveiligheid 2019 is te vinden dat het aantal verkeersdoden onder auto-inzittenden in de categorie 18- t/m 24-jarigen relatief hoog is en uit onderzoek van TeamAlert blijkt waaruit dat één op de vijf mannen tussen de 18 en 24 wel eens beschonken achter het stuur stapt.

Om de verkeersveiligheid voor deze groep te verbeteren zijn al de nodige beleidsmaatregels genomen. Denk aan 2toDrive en het puntenrijbewijs. De overheid wil echter méér maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongevallen terug te brengen. Vandaar dat er nu wordt gesproken over het aanpassen en reguleren van de rijopleiding én maatregelen die zich richten op de harde kern van overtreders die al een rijbewijs hebben. In de rijopleiding zou onder meer aandacht moeten komen voor gevaarpredictie en risicogedrag.

Reageren maar

En dan nu de stelling waarop mag worden gereageerd. Een gereguleerde rijopleiding verbetert de verkeersveiligheid. Hieronder kan je reageren met ja of nee. Uitgebreide reacties, bijvoorbeeld over hoe de opleiding moet worden aangepast, zijn welkom in het reactieveld of via mail: [email protected]

Verbetert een gereguleerde rijopleiding de verkeersveiligheid?

  • Ja (41.7%)
  • Nee (58.3%)

Een greep uit de kranten

Het Brabants Dagblad meldt dat een 18-jarige met zes weken zijn rijbewijs op zak in Waalwijk is betrapt op rijden onder invloed. Hij kan rekenen op een boete van 300 euro en is een punt kwijt op zijn rijbewijs. Een 25-jarige stadsgenoot blies bij een alcoholcontrole vijf maal meer dan het maximum, zijn rijbewijs werd daarom ingenomen en hij moet een cursus volgen bij het CBR. Omroep Gelderland schrijft dat een beschonken 19-jarige zijn rijbewijs kon inleveren na een eenzijdig ongeval in Wijchen. De man blies 570 ug/l, de limiet voor beginnende bestuurders is 88 ug/l. In Overberg reed een beschonken bestuurder zijn busje de berm in, meldt De Gelderlander. Ook hij is zijn rijbewijs kwijt.

Ander rijbewijsnieuws uit de kranten gaat over hardrijders en rijden zonder geldig rijbewijs. Zo werd een 29-jarige man uit Heeze werd dit weekend voor de tweede keer betrapt op rijden zonder rijbewijs, dit keer met een kind in de auto. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. De man werd ook al eens aangehouden voor rijden onder invloed. Zijn auto is in beslag genomen.

Omroep Gelderland meldt dat een 43-jarige vrouw uit Winterswijk op vrijdag 120 km/uur reed op een weg waar 60 de limiet is. Vanwege de snelheidsovertreding moest de vrouw haar rijbewijs inleveren, daarnaast kreeg ze een proces-verbaal. Ook een Renswoudenaar reed dit weekend tweemaal harder dan de toegestane snelheid, dat schrijft RTV Utrecht op de website. Hij reed 160 op een weg waar 80 km/uur is toegestaan. Ook hier kon de bestuurder het rijbewijs direct inleveren en werd een proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie bepaalt hoe lang de Renswoudenaar zijn rijbewijs kwijt is.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Poll: ‘Een gereguleerde rijopleiding verbetert de verkeersveiligheid’ | RijschoolPro

Poll: ‘Een gereguleerde rijopleiding verbetert de verkeersveiligheid’

Afgelopen weekend zijn weer heel wat jonge snelheidsduivels en alcoholgebruikers hun rijbewijs kwijtgeraakt, vaak nadat er brokken zijn gemaakt. De krantenkoppen illustreren wat uit verschillende onderzoeken blijkt: beginnende bestuurders vormen een risico op de weg. De overheid wil maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren, zo wordt er gesproken over het aanpassen van de rijopleiding. Terecht?

Na het weekend is er in de regionale kranten altijd veel te vinden over wegmisbruikers. De berichten hebben vaak betrekking op jongeren, met name op jonge mannen. De krantenkoppen illustreren wat uit verschillende onderzoeken blijkt. De beginnende bestuurders vormen een risicogroep als het aankomt op de verkeersveiligheid.

Maatregelen

In de Monitor Verkeersveiligheid 2019 is te vinden dat het aantal verkeersdoden onder auto-inzittenden in de categorie 18- t/m 24-jarigen relatief hoog is en uit onderzoek van TeamAlert blijkt waaruit dat één op de vijf mannen tussen de 18 en 24 wel eens beschonken achter het stuur stapt.

Om de verkeersveiligheid voor deze groep te verbeteren zijn al de nodige beleidsmaatregels genomen. Denk aan 2toDrive en het puntenrijbewijs. De overheid wil echter méér maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongevallen terug te brengen. Vandaar dat er nu wordt gesproken over het aanpassen en reguleren van de rijopleiding én maatregelen die zich richten op de harde kern van overtreders die al een rijbewijs hebben. In de rijopleiding zou onder meer aandacht moeten komen voor gevaarpredictie en risicogedrag.

Reageren maar

En dan nu de stelling waarop mag worden gereageerd. Een gereguleerde rijopleiding verbetert de verkeersveiligheid. Hieronder kan je reageren met ja of nee. Uitgebreide reacties, bijvoorbeeld over hoe de opleiding moet worden aangepast, zijn welkom in het reactieveld of via mail: [email protected]

Verbetert een gereguleerde rijopleiding de verkeersveiligheid?

  • Ja (41.7%)
  • Nee (58.3%)

Een greep uit de kranten

Het Brabants Dagblad meldt dat een 18-jarige met zes weken zijn rijbewijs op zak in Waalwijk is betrapt op rijden onder invloed. Hij kan rekenen op een boete van 300 euro en is een punt kwijt op zijn rijbewijs. Een 25-jarige stadsgenoot blies bij een alcoholcontrole vijf maal meer dan het maximum, zijn rijbewijs werd daarom ingenomen en hij moet een cursus volgen bij het CBR. Omroep Gelderland schrijft dat een beschonken 19-jarige zijn rijbewijs kon inleveren na een eenzijdig ongeval in Wijchen. De man blies 570 ug/l, de limiet voor beginnende bestuurders is 88 ug/l. In Overberg reed een beschonken bestuurder zijn busje de berm in, meldt De Gelderlander. Ook hij is zijn rijbewijs kwijt.

Ander rijbewijsnieuws uit de kranten gaat over hardrijders en rijden zonder geldig rijbewijs. Zo werd een 29-jarige man uit Heeze werd dit weekend voor de tweede keer betrapt op rijden zonder rijbewijs, dit keer met een kind in de auto. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. De man werd ook al eens aangehouden voor rijden onder invloed. Zijn auto is in beslag genomen.

Omroep Gelderland meldt dat een 43-jarige vrouw uit Winterswijk op vrijdag 120 km/uur reed op een weg waar 60 de limiet is. Vanwege de snelheidsovertreding moest de vrouw haar rijbewijs inleveren, daarnaast kreeg ze een proces-verbaal. Ook een Renswoudenaar reed dit weekend tweemaal harder dan de toegestane snelheid, dat schrijft RTV Utrecht op de website. Hij reed 160 op een weg waar 80 km/uur is toegestaan. Ook hier kon de bestuurder het rijbewijs direct inleveren en werd een proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie bepaalt hoe lang de Renswoudenaar zijn rijbewijs kwijt is.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.