Wat betekent corona voor rijscholen?

Het coronavirus grijpt nu ook in Nederland om zich heen. Kan je als rijschoolhouder werktijdverkorting aanvragen voor de gevolgen van de ziekte? En wat als je zzp’er bent en ziek wordt door het virus?

Over corona en COVID-19 is veel te doen en te zeggen, zeker nu de eerste ziektegevallen in Nederland een feit zijn. Het CBR kondigde bijvoorbeeld al preventieve maatregelen aan. Iedereen wordt gevraagd om voor een examen de handen te wassen en alle fysieke contact wordt vermeden. Op onder meer facebook en whatsapp bespreken rijinstructeurs wat zij zelf aan preventieve maatregelen kunnen nemen of al nemen, zoals leerlingen vragen om voor de les de handen te wassen, voor het instappen desinfecterende gel aanbieden en het stuur en dashboard nog maar eens extra schoonmaken.

Branchevereniging Bovag zette op een rijtje wat je als ondernemer kunt doen en hoe je de economische schade kunt beperken als jijzelf of een medewerker ziek wordt. Feiten en fabels worden ook besproken door de Kamer van Koophandel, werkgeversorganisatie VNO-NCW en natuurlijk het RIVM. RijschoolPro zet de vragen en antwoorden op een rijtje die voor de rijschoolhouder van belang zijn.

Preventie

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: was je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Die maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Poetsen

Ook belangrijk: maak regelmatig schoon. Besteed bij het schoonmaken extra aandacht aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stuur, de versnellingspook, het dashboard en de stoel. In de rijschool moet je denken aan de balie, deurklinken, tafels en stoelen, koffiekopjes, borden en bestek, zeepdispensers, telefoons en toetsenborden.

Informeren

Als werkgever ben je verplicht ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken, over alle maatregelen moet je je mensen dus informeren. Op dit moment is er nog geen reden voor speciale maatregelen op de werkvloer, aldus de werkgeversorganisaties. Wel wordt geadviseerd om te zorgen voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in toiletten. Overweeg ook om ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk, daarmee wordt direct contact vermeden.

Thuisblijven

Als je symptomen opmerkt bij een medewerker, vraag dan of hij of zij thuis blijft en contact opneemt met de huisarts. Je kunt een medewerker niet verplichten om zich te laten onderzoeken. Wel kan je bij vermoeden van besmetting de toegang tot je bedrijf ontzeggen. Je moet de medewerker wel gewoon doorbetalen. Angst voor besmetting is geen goede reden om thuis te blijven, tenzij er een gegronde reden is voor de angst.
Als een medewerker niet ziek is, maar wel in quarantaine zit, moet je ook gewoon loon doorbetalen. Als ondernemer draag je zorg voor de verletkosten.

Je hoeft je bedrijf bij een zieke medewerker niet te sluiten. De deuren moeten alleen dicht als dat door een overheidsinstantie wordt opgelegd.

Werktijdverkorting

Ondernemers die zijn getroffen door de impact van het coronavirus kunnen een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als je bedrijf recht heeft op de regeling, keert de staat voor niet-gewerkte uren WW uit aan de werknemers die ondertussen gewoon in dienst blijven. Bedrijven komen hiervoor in aanmerking als ze kunnen aantonen dat ze minimaal 2 en maximaal 24 weken minimaal 20 procent minder werk hebben als gevolg van de situatie.

De werktijdverkorting is er alleen voor grotere ondernemingen. ZZP’ers zijn aangewezen op de eigen verzekering of buffer.

Lees ook: CBR neemt anti-corona maatregelen

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.