Lesvoertuig

Rijschool sluiten? Beslissing is aan ondernemer

Blom, vrachtauto, lesauto, L

Blijf ik rijles geven of niet? Vanuit de overheid is er geen officiële richtlijn over het wel of niet sluiten van de rijschool. Brancheverenigingen ontvangen veel telefoontjes: gaan we dicht of niet? Vooralsnog is die beslissing aan de ondernemer zelf.

Gisteren maakte het CBR bekend dat alle examens vanwege het coronavirus in ieder geval tot en met 31 maart niet meer doorgaan. Het stopzetten van examens gebeurt ook in onze buurlanden en in België kwam dit weekend vanuit de overheid een officieel advies: alle rijscholen moeten dicht tot en met 3 april.

Een richtlijn vanuit de overheid over het sluiten van de rijschool is er in Nederland vooralsnog niet, op het advies om anderhalve meter afstand te houden na. Veel rijscholen worstelen met de vraag: sluiten of blijven lesgeven? De brancheverenigingen spreken zich (nog) niet uit over stoppen. De beslissing is aan de ondernemer zelf.

‘Stoppen is noodzaak’

Jos Post van de LBKR heeft zijn rijschool gesloten en de lessen afgezegd. “Ik denk dat het nu een noodzaak is.” Dat zegt Post op persoonlijke titel, vanuit de LBKR wordt er geen raad gegeven over wat te doen.

Post zit in een appgroep met instructeurs uit de regio Zwolle. “Ik zie dat veel instructeurs uit deze groep nu een pauze inlassen. Ik denk dat er dertig zijn gestopt zijn, allemaal op vrijwillige basis. Mij lijkt dit het verstandigst. We kunnen die geadviseerde anderhalve meter afstand in de auto niet houden.”

Zonder steunmaatregelen vanuit de overheid verwacht Post dat de sector het erg zwaar krijgt. “Zeker als het leven langer dan de komende twee weken stilligt. Ja, dan zullen er wel rijscholen omvallen, maar met een normaal pakket maatregelen kan een groot deel wel overleven.”

Wederzijdse instemming

Bovag Rijscholen geeft aan dat de uiteindelijke beslissing aan de eigenaar of directie van het bedrijf is. Op de website van deze branchevereniging is al veel informatie te vinden, ook is er een telefonisch coronaloket in samenwerking met de Kvk (0800-2117).

Wel heeft Bovag een aantal randvoorwaarden opgesteld. Voor rijscholen geldt dat er les kan en mag worden gegeven met wederzijdse instemming. Zowel instructeur als de klanten hebben in deze bijzondere situatie de mogelijkheid om de lessen af te zeggen. Ook kan er alleen worden gelest als zowel de instructeur als de kandidaat geen gezondheidsklachten heeft. Als er gelest wordt, dienen de raakvlakken (stuur, deurgrepen, enz) voor en na de les steeds te worden ontsmet. En: houdt in de auto zoveel mogelijk fysieke afstand van elkaar. Bovag laat weten dat theorielessen wel tijdelijk opgeschort moeten worden.

‘Overheid moet met richtlijn komen’

“Omdat het CBR nu geen examens afneemt, is de noodzaak om te lessen grotendeels weg. Veel kandidaten bellen zelf af”, zegt Ruud Rutten van de FAM. Zijn rijschool zou vorige week een open dag hebben, die werd gecancelled. Op de rijschool wordt ook onderwijs rondom Code 95 gegeven, die lessen vallen onder onderwijs en zijn sowieso afgelast.

Ook de FAM laat weten dat de beslissing om te deuren de komende twee weken te sluiten of om les te blijven geven aan de ondernemers zelf is. Rutten: “Het is een persoonlijke afweging. Het zou goed zijn als er vanuit de overheid een advies komt.” Rutten vertelt dat er onder rijscholen veel verdeeldheid is. “Ik zie gelukkig wel dat er begrip is voor elkaars situatie en dat er geen verwijten zijn.”

Op zijn rijschool wordt er nu alleen nog lesgegeven aan kandidaten die in april op moeten voor het examen. Wel is een aantal regels verscherpt: de hygiëne wordt extra in acht genomen en er zitten nooit meer dan twee mensen tegelijk in de auto.

Randvoorwaarden

De VRB heeft nu nog geen standpunt ingenomen in het vraagstuk of de rijscholen gesloten moeten worden of niet. Dat vertelt voorzitter Jos van Zuylen. Hij is zelf verkouden en werkt vanuit huis. “Het is een heel lastig vraagstuk en de meningen zijn tweeledig. Ik hoor vooral de eenmanszaken zeggen dat ze stoppen, de grotere rijscholen gaan vaker onder bepaalde randvoorwaarden door.” Van Zuylen hoopt net als zijn collega Rutten dat er vanuit de overheid meer duidelijkheid komt. “Het is nu een persoonlijke afweging van een ondernemer.”

Op de rijschool van Van Zuylen wordt momenteel nog lesgegeven. “Onder voorwaarden dus. Wie gezondheidsklachten heeft, vragen we om te annuleren. Ook bouwen we voldoende tijd in tussen de lessen om niet met meerdere leerlingen tegelijk te zitten en om tijd te hebben om de lesauto schoon te maken. En wie niet wil lessen, mag kosteloos annuleren.”

Continu overleg

Alle brancheverenigingen zeggen in continu overleg te zijn met de achterban en met elkaar. Van Zuylen van de VRB: “We moeten de situatie van uur tot uur bekijken. En als er meer maatregelen nodig zijn, dan moeten we die nemen.”

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

13 reacties op “Rijschool sluiten? Beslissing is aan ondernemer”

Astrid Van Tuyll|16.03.20|17:00

Wat een vreemde verwarrende situatie wordt er nu gecreëerd. Waar zijn nu die branche-organisaties die stellen voor de rijscholen op te
komen… Gaan ze advies geven over hoe dan toch nog maar les te geven, 1,5 meter afstand houden, waar halen ze het vandaan. Te zot voor woorden.
Het CBR heeft een kordaat en verstandig besluit genomen, dicht die boel. Rijscholen dienen m.i. hier ook gehoor aan te geven.
Laten de organisaties proberen om financiële ondersteuning te regelen bij de overheid.

Fortnite|17.03.20|09:28

We betalen allemaal netjes inkomstenbelasting en omzetbelasting. We rijden de hele dag rond en verbruiken genoeg brandstof. De staat kan wel ontvangen maar in deze tijden geven doen ze niet!
Ik ben benieuwd hoe dit afloopt!

Kees Nas|17.03.20|16:51

Als 70 % “het” krijgt en nu is het CBR al dicht dan hou ik m’n hard vast voor de komende periode als het “echt” wordt.
In alle media en ook m’n boekhouder hoor ik over uitstel van belastingen maar ik denk toch dat vele toch veel vaste lasten hebben. Verzekering auto en jezelf tegen arbeidsongeschiktheid, wegenbelasting, afbetaling auto, telefoon, boekhouder. Daarnaast verdien je in deze periode minder en als het zo doorgaat niets.

Kees Nas|17.03.20|16:54

M’n reservepot is eigenlijk meer voor het kopen van een nieuwe auto zodat ik niet meer hoef te lenen. M’n huis is gekocht en is de afgelopen periode flink in waarde gestegen.
Moet ik eerst alles opmaken waar ik trouw voor gespaard heb en de rest die een huurhuis heeft en geen cent opzij gezet heeft mag z’n handje wel ophouden?
Ik hoop wel dat de regering met iets meer komt dan belasting uitstellen en iets aan ons inkomen gaat doen

Yusuf Sahin|18.03.20|16:44

Waar maken jullie je druk om?
Advies van RIVM is duidelijk zat 1.5 meter afstand. Kan je dat? NEE dan mag je je beroep niet voortzetten.
Kabinet komt met noodsteun wij vallen er ook onder. Jullie betalen je rot aan BOVAG waar is BOVAG nu voor jullie?? Weg met die onzin. Ze zeggen het is aan de ondernemer terwijl CBR SLUIT waarom zouden wij nog risico lopen? BOVAG laat zijn personeel thuis werken hun zijn mensen en wij ezels???????

Yusuf Sahin|18.03.20|16:45

..

Hubert Knops|19.03.20|09:59

Ben het volledig met je eens Yusuf! Wanneer het CBR besluit dat de examens niet meer door kunnen gaan, waarom zouden wij dan moeten door gaan met rijles geven. Wanneer het CBR gecompenseerd wordt moet de branche desnoods via de rechter compensatie voor de rijscholen afdwingen!

Marianne Schiele|21.03.20|15:28

Het is zaak van een leerling en instructeur of ze rijden of niet. Sommigen willen graag rijden omdat ze tegen het einde van de opleiding zitten en al gereserveerde examen hebben. De bestuurdersplek wordt volledig gedettold na de les. We hebben handgel, handschoenen en zorgen dat we niet verkouden zijn. Het is vrije keus. Branche organisaties en regering zijn het hiermee eens.
Instructeurs proberen met(emotionele)chantage collega’s zo ver te krijgen dat ze ook stoppen. Misselijkmakend.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:22

Marianne,
1. Het is niet de zaak van de leerling en instructeur, RIVM zegt 1.5 meter afstand dat is niet toepasselijk. CBR sluit zijn deuren ze doen precies wat jij ook in de auto doet alleen jij bent intensiever met de leerling dan een examinator als zij stoppen hoe kan het zo zijn dat het aan de ondernemer zelf is.
2. Stel je hebt 7 april examen geloof jij erin dat je examen door gaat en je kan alsnog examen verplaatsen gezien de situatie.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:23

3. Heb je ook een speciale lucht filter apparaat in je auto dat virussen filtert? Die zou ik ook willen hebben zou veel meer helpen dan een handgel.
4. Stel je leerling krijgt tijdens rijles symptonen van corona wat dan? Je bent besmet en je volgende leerling ook en die brengt ff boodschappen naar oma, oma krijgt corona en die overlijd eraan wat dan? Wie is er verantvoordelijk hiervoor.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:24

5. Het is een vrije keus volgens hen omdat economie voor gaat, als 1 van je familie hieraan overlijd zie je alleen een koning op tv die medelijden hebt met je maar wel lekker elke dag vollop wordt getest en jij krijgt te horen van je huisarts als het erger wordt bel ff weer.
6. Instructeurs proberen geen emotioneel druk te zetten ze willen op 1 lijn zitten gezien in onze branche met prijzen ook een drama is helaas door mensen die net zo als jou denken.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:29

Brancheorganisaties wat geven ze om ons, door te zeggen dat het keus van ondernemer zelf is. Waarom zijn zij brancheorganisatie dan? Hun vertegenwoordige ons waarom zeggen ze niet dat het niet verantwoord is om te blijven lessen gezien hoe besmettelijk dit virus is. 137 doden misschien hebben zij wel 1 op hun geweten. Kijk maar naar artikel van een instructeur die besmet was heeft 5leerlingen besmet. Lekker verantwoord zeg hey. Gezondheid gaat voor geld helaas zie ik dat bij veel mensen andersom

Rudy van der Schagt|22.03.20|11:30

Duidelijk toch! De verantwoordelijkheid afschuiven op de overheid. Lekker makkelijk, zelf geen verantwoordelijkheid nemen.
De overheid is redelijk duidelijk 1,5 mrt!! Dat red je niet ook niet in een hummer!
Maar omdat de overheid niet specifiek rijscholen benoemd gaan we lekker door, kost wat kost!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschool sluiten? Beslissing is aan ondernemer | RijschoolPro
Lesvoertuig

Rijschool sluiten? Beslissing is aan ondernemer

Blom, vrachtauto, lesauto, L

Blijf ik rijles geven of niet? Vanuit de overheid is er geen officiële richtlijn over het wel of niet sluiten van de rijschool. Brancheverenigingen ontvangen veel telefoontjes: gaan we dicht of niet? Vooralsnog is die beslissing aan de ondernemer zelf.

Gisteren maakte het CBR bekend dat alle examens vanwege het coronavirus in ieder geval tot en met 31 maart niet meer doorgaan. Het stopzetten van examens gebeurt ook in onze buurlanden en in België kwam dit weekend vanuit de overheid een officieel advies: alle rijscholen moeten dicht tot en met 3 april.

Een richtlijn vanuit de overheid over het sluiten van de rijschool is er in Nederland vooralsnog niet, op het advies om anderhalve meter afstand te houden na. Veel rijscholen worstelen met de vraag: sluiten of blijven lesgeven? De brancheverenigingen spreken zich (nog) niet uit over stoppen. De beslissing is aan de ondernemer zelf.

‘Stoppen is noodzaak’

Jos Post van de LBKR heeft zijn rijschool gesloten en de lessen afgezegd. “Ik denk dat het nu een noodzaak is.” Dat zegt Post op persoonlijke titel, vanuit de LBKR wordt er geen raad gegeven over wat te doen.

Post zit in een appgroep met instructeurs uit de regio Zwolle. “Ik zie dat veel instructeurs uit deze groep nu een pauze inlassen. Ik denk dat er dertig zijn gestopt zijn, allemaal op vrijwillige basis. Mij lijkt dit het verstandigst. We kunnen die geadviseerde anderhalve meter afstand in de auto niet houden.”

Zonder steunmaatregelen vanuit de overheid verwacht Post dat de sector het erg zwaar krijgt. “Zeker als het leven langer dan de komende twee weken stilligt. Ja, dan zullen er wel rijscholen omvallen, maar met een normaal pakket maatregelen kan een groot deel wel overleven.”

Wederzijdse instemming

Bovag Rijscholen geeft aan dat de uiteindelijke beslissing aan de eigenaar of directie van het bedrijf is. Op de website van deze branchevereniging is al veel informatie te vinden, ook is er een telefonisch coronaloket in samenwerking met de Kvk (0800-2117).

Wel heeft Bovag een aantal randvoorwaarden opgesteld. Voor rijscholen geldt dat er les kan en mag worden gegeven met wederzijdse instemming. Zowel instructeur als de klanten hebben in deze bijzondere situatie de mogelijkheid om de lessen af te zeggen. Ook kan er alleen worden gelest als zowel de instructeur als de kandidaat geen gezondheidsklachten heeft. Als er gelest wordt, dienen de raakvlakken (stuur, deurgrepen, enz) voor en na de les steeds te worden ontsmet. En: houdt in de auto zoveel mogelijk fysieke afstand van elkaar. Bovag laat weten dat theorielessen wel tijdelijk opgeschort moeten worden.

‘Overheid moet met richtlijn komen’

“Omdat het CBR nu geen examens afneemt, is de noodzaak om te lessen grotendeels weg. Veel kandidaten bellen zelf af”, zegt Ruud Rutten van de FAM. Zijn rijschool zou vorige week een open dag hebben, die werd gecancelled. Op de rijschool wordt ook onderwijs rondom Code 95 gegeven, die lessen vallen onder onderwijs en zijn sowieso afgelast.

Ook de FAM laat weten dat de beslissing om te deuren de komende twee weken te sluiten of om les te blijven geven aan de ondernemers zelf is. Rutten: “Het is een persoonlijke afweging. Het zou goed zijn als er vanuit de overheid een advies komt.” Rutten vertelt dat er onder rijscholen veel verdeeldheid is. “Ik zie gelukkig wel dat er begrip is voor elkaars situatie en dat er geen verwijten zijn.”

Op zijn rijschool wordt er nu alleen nog lesgegeven aan kandidaten die in april op moeten voor het examen. Wel is een aantal regels verscherpt: de hygiëne wordt extra in acht genomen en er zitten nooit meer dan twee mensen tegelijk in de auto.

Randvoorwaarden

De VRB heeft nu nog geen standpunt ingenomen in het vraagstuk of de rijscholen gesloten moeten worden of niet. Dat vertelt voorzitter Jos van Zuylen. Hij is zelf verkouden en werkt vanuit huis. “Het is een heel lastig vraagstuk en de meningen zijn tweeledig. Ik hoor vooral de eenmanszaken zeggen dat ze stoppen, de grotere rijscholen gaan vaker onder bepaalde randvoorwaarden door.” Van Zuylen hoopt net als zijn collega Rutten dat er vanuit de overheid meer duidelijkheid komt. “Het is nu een persoonlijke afweging van een ondernemer.”

Op de rijschool van Van Zuylen wordt momenteel nog lesgegeven. “Onder voorwaarden dus. Wie gezondheidsklachten heeft, vragen we om te annuleren. Ook bouwen we voldoende tijd in tussen de lessen om niet met meerdere leerlingen tegelijk te zitten en om tijd te hebben om de lesauto schoon te maken. En wie niet wil lessen, mag kosteloos annuleren.”

Continu overleg

Alle brancheverenigingen zeggen in continu overleg te zijn met de achterban en met elkaar. Van Zuylen van de VRB: “We moeten de situatie van uur tot uur bekijken. En als er meer maatregelen nodig zijn, dan moeten we die nemen.”

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

13 reacties op “Rijschool sluiten? Beslissing is aan ondernemer”

Astrid Van Tuyll|16.03.20|17:00

Wat een vreemde verwarrende situatie wordt er nu gecreëerd. Waar zijn nu die branche-organisaties die stellen voor de rijscholen op te
komen… Gaan ze advies geven over hoe dan toch nog maar les te geven, 1,5 meter afstand houden, waar halen ze het vandaan. Te zot voor woorden.
Het CBR heeft een kordaat en verstandig besluit genomen, dicht die boel. Rijscholen dienen m.i. hier ook gehoor aan te geven.
Laten de organisaties proberen om financiële ondersteuning te regelen bij de overheid.

Fortnite|17.03.20|09:28

We betalen allemaal netjes inkomstenbelasting en omzetbelasting. We rijden de hele dag rond en verbruiken genoeg brandstof. De staat kan wel ontvangen maar in deze tijden geven doen ze niet!
Ik ben benieuwd hoe dit afloopt!

Kees Nas|17.03.20|16:51

Als 70 % “het” krijgt en nu is het CBR al dicht dan hou ik m’n hard vast voor de komende periode als het “echt” wordt.
In alle media en ook m’n boekhouder hoor ik over uitstel van belastingen maar ik denk toch dat vele toch veel vaste lasten hebben. Verzekering auto en jezelf tegen arbeidsongeschiktheid, wegenbelasting, afbetaling auto, telefoon, boekhouder. Daarnaast verdien je in deze periode minder en als het zo doorgaat niets.

Kees Nas|17.03.20|16:54

M’n reservepot is eigenlijk meer voor het kopen van een nieuwe auto zodat ik niet meer hoef te lenen. M’n huis is gekocht en is de afgelopen periode flink in waarde gestegen.
Moet ik eerst alles opmaken waar ik trouw voor gespaard heb en de rest die een huurhuis heeft en geen cent opzij gezet heeft mag z’n handje wel ophouden?
Ik hoop wel dat de regering met iets meer komt dan belasting uitstellen en iets aan ons inkomen gaat doen

Yusuf Sahin|18.03.20|16:44

Waar maken jullie je druk om?
Advies van RIVM is duidelijk zat 1.5 meter afstand. Kan je dat? NEE dan mag je je beroep niet voortzetten.
Kabinet komt met noodsteun wij vallen er ook onder. Jullie betalen je rot aan BOVAG waar is BOVAG nu voor jullie?? Weg met die onzin. Ze zeggen het is aan de ondernemer terwijl CBR SLUIT waarom zouden wij nog risico lopen? BOVAG laat zijn personeel thuis werken hun zijn mensen en wij ezels???????

Yusuf Sahin|18.03.20|16:45

..

Hubert Knops|19.03.20|09:59

Ben het volledig met je eens Yusuf! Wanneer het CBR besluit dat de examens niet meer door kunnen gaan, waarom zouden wij dan moeten door gaan met rijles geven. Wanneer het CBR gecompenseerd wordt moet de branche desnoods via de rechter compensatie voor de rijscholen afdwingen!

Marianne Schiele|21.03.20|15:28

Het is zaak van een leerling en instructeur of ze rijden of niet. Sommigen willen graag rijden omdat ze tegen het einde van de opleiding zitten en al gereserveerde examen hebben. De bestuurdersplek wordt volledig gedettold na de les. We hebben handgel, handschoenen en zorgen dat we niet verkouden zijn. Het is vrije keus. Branche organisaties en regering zijn het hiermee eens.
Instructeurs proberen met(emotionele)chantage collega’s zo ver te krijgen dat ze ook stoppen. Misselijkmakend.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:22

Marianne,
1. Het is niet de zaak van de leerling en instructeur, RIVM zegt 1.5 meter afstand dat is niet toepasselijk. CBR sluit zijn deuren ze doen precies wat jij ook in de auto doet alleen jij bent intensiever met de leerling dan een examinator als zij stoppen hoe kan het zo zijn dat het aan de ondernemer zelf is.
2. Stel je hebt 7 april examen geloof jij erin dat je examen door gaat en je kan alsnog examen verplaatsen gezien de situatie.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:23

3. Heb je ook een speciale lucht filter apparaat in je auto dat virussen filtert? Die zou ik ook willen hebben zou veel meer helpen dan een handgel.
4. Stel je leerling krijgt tijdens rijles symptonen van corona wat dan? Je bent besmet en je volgende leerling ook en die brengt ff boodschappen naar oma, oma krijgt corona en die overlijd eraan wat dan? Wie is er verantvoordelijk hiervoor.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:24

5. Het is een vrije keus volgens hen omdat economie voor gaat, als 1 van je familie hieraan overlijd zie je alleen een koning op tv die medelijden hebt met je maar wel lekker elke dag vollop wordt getest en jij krijgt te horen van je huisarts als het erger wordt bel ff weer.
6. Instructeurs proberen geen emotioneel druk te zetten ze willen op 1 lijn zitten gezien in onze branche met prijzen ook een drama is helaas door mensen die net zo als jou denken.

Yusuf Sahin|21.03.20|17:29

Brancheorganisaties wat geven ze om ons, door te zeggen dat het keus van ondernemer zelf is. Waarom zijn zij brancheorganisatie dan? Hun vertegenwoordige ons waarom zeggen ze niet dat het niet verantwoord is om te blijven lessen gezien hoe besmettelijk dit virus is. 137 doden misschien hebben zij wel 1 op hun geweten. Kijk maar naar artikel van een instructeur die besmet was heeft 5leerlingen besmet. Lekker verantwoord zeg hey. Gezondheid gaat voor geld helaas zie ik dat bij veel mensen andersom

Rudy van der Schagt|22.03.20|11:30

Duidelijk toch! De verantwoordelijkheid afschuiven op de overheid. Lekker makkelijk, zelf geen verantwoordelijkheid nemen.
De overheid is redelijk duidelijk 1,5 mrt!! Dat red je niet ook niet in een hummer!
Maar omdat de overheid niet specifiek rijscholen benoemd gaan we lekker door, kost wat kost!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.