Brancheverenigingen vragen duidelijkheid en steun aan Den Haag

Brancheverenigingen in de rijschoolsector dringen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan op een besluit over een verplichte stop voor rijscholen vanwege de coronacrisis. Als rijscholen verplicht moeten stoppen met lesgeven, moeten er ook steunmaatregelen komen. Maandagavond leverden de verenigingen een begroting in bij het ministerie van de verwachte schade.

Momenteel is het nog aan de rijschool zelf of er in deze coronatijd les wordt gegeven. De brancheverenigingen onderschreven maandag allemaal dit standpunt. “Wij kunnen geen ander advies geven”, zei FAM-voorzitter Ruud Rutten. Tegelijkertijd dringen de verenigingen er gezamenlijk op aan dat er vanuit Den Haag een besluit wordt genomen om zo de verdeeldheid in de branche weg te nemen.

De Vereniging Rijschool Belang schrijft dinsdag in een update: “De roep om een statement is duidelijk opgepakt, maar het siert ons om geen paniek te zaaien. We respecteren ieders persoonlijke afweging om wel of niet door te gaan met het aanbieden van praktijklessen.”

VRB benadrukt dat ze niet stilzitten en hopen dat er vanuit Den Haag een knoop wordt doorgehakt. “Onze zorgen over al dan niet doorgang van rijlessen zijn op het ministerie gedeeld met het crisisteam dat is ingericht en dat ook afwegingen over verschillende (m.b.t. fysiek contact) vergelijkbare sectoren kan maken.”

Inschatting van de schade

Voorzitter Jos van Zuylen schrijft ook dat er maandagavond een gezamenlijke inschatting is gemaakt van de schade die de sector lijdt als de rijlessen voorlopig opgeschort worden. Die begroting ligt nu bij het ministerie van IenW.

Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, bevestigt dit. De inschatting moet gelden als een leidraad voor het samenstellen van een steunpakket voor de rijschoolbranche. “We dringen er gezamenlijk op aan dat er een besluit wordt genomen, zodat de verdeeldheid in de branche weggenomen wordt. We dringen ook aan op financiële ondersteuning.”

Rutten legde dinsdag zijn eigen rijschool voorlopig stil.

LBKR: ‘stoppen’

De LBKR kwam dinsdag met een verklaring waarin rijscholen wordt gevraagd uit eigen beweging te stoppen met rijlessen. Instructeurs moet hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, schrijft de branchevereniging. “Onze prioriteit op dit moment is de gezondheid van iedereen. Het is ondoenlijk om in een lesauto (gesloten ruimte) aan de regels van het RIVM te voldoen (1,5 meter tussenruimte).”

De branchevereniging begrijpt dat het ‘zeer moeilijke tijden zijn’. “We snappen ook als geen ander dat als je kosten doorlopen en je geen inkomen hebt, het besluit om te stoppen verschrikkelijk moeilijk is. Wij hopen op snelle actie in Den Haag voor een verplichte stop en waarbij financiële steun toegezegd wordt.”

Bovag Rijscholen houdt via de website de leden op de hoogte. Vooralsnog is de mededeling van maandag 16 maart nog altijd actueel: lesgeven is prima, maar wel met een aantal randvoorwaarden. Zo moeten zowel leerling als instructeur gezond zijn en moet er extra op de hygiëne worden gelet.

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

3 reacties op “Brancheverenigingen vragen duidelijkheid en steun aan Den Haag”

Els van Voren|17.03.20|19:25

Met de maatregelen die het kabinet net in het vooruitzicht heeft gesteld, MOETEN de brancheverenigingen VANDAAG nog om een landelijk VERBOD om autorijles te geven vragen en wel tot 06-04-2020! Doen ze dat niet dan kan de overheid besluiten dat rijscholen NIET op de lijst noodlijdende bedrijven komt te staan, met heel vervelende gevolgen voor alle rijscholen die wel al besloten tijdelijk te stoppen met het geven van autorijlessen om zo verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

mark van egmond|19.03.20|08:18

Ook moet het cbr aangeven dat al bestaande examens en toetsen verzet kunnen worden maar daar hoor je weer niks van.

mark van egmond|19.03.20|08:18

Ook moet het cbr aangeven dat al bestaande examens en toetsen verzet kunnen worden maar daar hoor je weer niks over.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.