Lesbord, VerkeersPro

Oproep besmette rijschoolhouder: stop met rijles geven

Tom Bakker van Autorijschool Bakker roept zijn collega’s op om direct te stoppen met lesgeven. De instructeur heeft COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Hij liep het op tijdens een vakantie in Oostenrijk, op dat moment nog geen risicogebied. Bij thuiskomst had Bakker geen klachten en stapte daarom gewoon in de auto. Vijf leerlingen zijn ziek geworden.

“Ik lees op RijschoolPro dat de overheid en de brancheverenigingen de beslissing om wel of geen rijles te geven overlaten aan de ondernemer zelf. Daar schrik ik van. Ik heb corona, zonder dat ik het wist heb ik leerlingen besmet.”

De rijschoolhouder uit Hoorn roept zijn collega’s op om vooral te stoppen met rijlessen. De ziekte is té besmettelijk, zegt hij. “Zonder dat ik het wist en voordat ik gezondheidsklachten had, zijn er leerlingen besmet. Stoppen dus. We moeten nu aan elkaars gezondheid denken.”

Wijsheid

Collega-rijschoolhouders Marianne Bodde (van Autorijschool Marianne uit Volendam) en Sabrina Post (van Autorijschool Sabrina Post uit Berkhout) staan vierkant achter Bakker. Bodde: “Ik merk dat de vraag om wel of niet te stoppen de gemoederen onder de collega’s flink bezig houdt. Maar als je de richtlijnen van de RIVM volgt, met de anderhalve meter afstand, dan kan je eigenlijk niet anders concluderen dat stoppen nu wijsheid is.”

Het zou goed zijn als er vanuit de overheid een verbod wordt ingesteld, vindt Bodde. “Blijkbaar is dat nodig om rijscholen nu voorlopig te laten sluiten.”

Solidariteit

Post argumenteert ook voor een tijdelijke sluiting: “Het is geen hogere wiskunde. Je zit te dicht op elkaar in de lesauto. Ik vind dat we de discussie niet eens zouden moeten voeren. Het verbaast me dat leerlingen nog instappen.”

De instructrice houdt een pleidooi voor meer onderlinge solidariteit in de rijschoolbranche. “De komende weken is het allemaal nog te overzien. Maar als deze situatie veel langer duurt en er zijn rijscholen die wél blijven rijden, dan raken degene die wijselijk stoppen hun leerlingen kwijt. Het is beter om gezamenlijk één lijn te trekken, en dat is om nu eventjes de lesauto stil te zetten.”

Bij de drie rijscholen is het nu, zelfs zonder rijlessen, een drukte van jewelste. “Er is zoveel te regelen nu,” zegt Post. “Al je leerlingen nabellen, gesprekken met de boekhouder, afspraken afzeggen of telefonisch laten verlopen. Het is een hoop geregel.”

Richtlijnen

Tom Bakker liep corona op in Oostenrijk. Twee dagen na thuiskomst werd het vakantieoord pas aangemerkt als risicogebied. “Ik heb gekeken naar de richtlijnen van de RIVM die op dat moment golden”, vertelt hij. “Ik was niet ziek en ben dus gewoon aan de slag gegaan. Laat op de avond kreeg ik klachten. Van de negen leerlingen die overdag bij mij in de auto zaten, zijn er vijf ziek geworden. Dat is enorme pech en het geeft aan hoe snel het kan gaan. Denk eraan dat je zonder het te weten iemand kan aansteken of aangestoken kan worden.”

Het gaat inmiddels goed met de Noordhollander, hij is nu twee dagen koortsvrij. Wel is hij nog kortademig. “Ik blijf nog even binnen, eerst eens helemaal opknappen.”

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

17 reacties op “Oproep besmette rijschoolhouder: stop met rijles geven”

Marco Tuinenburg|18.03.20|21:53

Hoe weet de beste meneer Bakker dat hij besmet was met Covid-19 als er bijna niet getest wordt ?
Mocht hij inderdaad Covid-19 hebben, hoe weet hij dat die andere leerlingen door hem zijn besmet ?
Een leerling heeft zoveel meer sociale contacten dat dit stukje tekst erg suggestief is.
Natuurlijk is het een erge ziekte maar laten we stoppen met elkaar bang maken zonder feitelijke onderbouwing.

Leonard Roscam Abbing|19.03.20|08:46

Een lesauto is de ideale locatie om het virus over te dragen. Onze doelgroep is overwegend jong, en jongeren kunnen besmet zijn zonder verschijnselen. Het virus wordt ook verspreidt tijdens het praten en lachen. Social distancing is uitgesloten in een auto en een zwijgzame rijles geen optie. Er is maar één oplossing en dat is tijdelijk de stekker eruit. Jammer maar helaas…

Autorijschool van Houtum|19.03.20|08:56

Iedereen snapt toch wel dat je, als je 30 cm van elkaar afzit dat je besmet kunt raken van het virus en het weer over kan dragen. Het is geen bangmakerij maar een serieus advies wat de overheid aan ons geeft. Stoppen allemaal!

Hugo van Houtum
Rijschool van Houtum
Liempde

Andy Oosterling|19.03.20|10:30

Zou lesgeven met een mondkapje een optie zijn?

Andy Oosterling|19.03.20|10:31

Zou lesgeven met een mondkapje een oplossing zijn?

Ben Van Driel|19.03.20|11:05

Mensen die denken dat het allemaal wel mee valt die zijn ontverantwoordelijk bezig! Zij zijn een gevaar voor de maatschappij! Stop met les geven het is in ieder belang om dit serieus te nemen!De overheid kan niet alles regelen maar jou verantwoording tegen over de leerlingen wel!Mocht je in de financiële moeilijkheden komen er wordt door de overheid gewerkt aan een noodfonds voor zzp’ers! Samen staan we sterk! Vriendelijke groeten Ben van Driel rijschool houder!

John Coppers|19.03.20|11:30

Het heeft met verantwoordelijkheid te maken van de rijschool. De rijschool kan geen veilige omgeving bieden aan de leerling als we de richtlijn van kabinet en RIVM volgen. Social distancing is 1,5 meter. De belangenverenigingen kunnen hier een grote rol inspelen. De gezondheid moet voorop staan en dit bereiken we met het tijdelijk niet rijden.

Frans Stolte|19.03.20|12:16

Dit heeft idd helemaal NIETS met “bangmakerij” van doen maar ALLES met de realiteit en het gezond verstand. Ik vindt het ongelofelijk dat branche organisaties als BOVAG en VRB nog steeds zijn leden niet adviseerd om te STOPPEN met lesgeven, dit in tegenstelling tot de LBKR, zouden de richtlijnen van het RIVM daar nog niet zijn binnengekomen ? “social distancing” ofwel min. 1,5 mtr. afstand….. in een personenauto?….. hoe dan?
Frans Stolte – AdRem rijschool

Boudewijn Vandersluis|19.03.20|12:51

Heel goed om te lezen dat de meeste collega’s realistisch reageren.En inderdaad,het zou onze bonden sieren om een resoluut advies/besluit te nemen,om per direct te stoppen met het geven van rijlessen.
Zelf heb ik de lessen deze week stopgezet.
Maar als het CBR besluit om per een April,weer te gaan examineren,zul je die examenkandidaten ruimte moeten geven. Ik heb vanmorgen CBR gebeld,en mijn zorgen geuit,ze zijn het met mij eens.
Er wordt hoe dan ook van uur tot uur geévalueerd heb ik begrepen.

Tom Bakker|19.03.20|13:27

Beste Marco Tuinenburg,

Om even antwoord op je reactie te geven:

1. Ik ben getest op Covid -19 en positief bevonden door de GGD
2. De leerlingen hebben allemaal griepverschijnselen gekregen, ik zeg niet daadwerkelijk Covid – 19
3. Het is geen bangmakerij bericht maar meer een bericht op gezond verstand zodat wij in deze sector onze verantwoordelijkheid nemen tov onze leerlingen.

Groetjes Tom

Thea Goossens-franken|19.03.20|17:58

Mijn dochter is 4 weken geleden begonnen met haar eigen rijschool, dus nog geen buffer kunnen op bouwen, dus totaal GEEN inkomsten, ze heeft 2 kinders, haar man komt vanaf morgen in de ww wat nu ook langer duurt voordat ze daar geld van trekken, zeggen jullie dan maar hoe en wat ze moet doen, bij de gemeente zeggen ze we wachten op het rijk, duurt nogal een aantal weken, dus niet rijden, betekent geen inkomsten, geen inkomsten, geen vaste lasten kunnen betalen, geen boodschappen geen eten

Erwin Hollaar|19.03.20|19:44

Ik heb zondagavond álle auto- en motorrijlessen geannuleerd. Als er leerlingen zijn die niet begrijpen dat ik dat voor hun én mijn gezondheid doe, wens ik ze heel veel plezier bij de rijscholen die níet hun verantwoordelijkheid jegens de gezondheid van onze samenleving en succes met hun rijopleiding. En ze hoeven daarna ook niet meer bij mij aan te kloppen natuurlijk!

raimond e|20.03.20|08:51

Ik ben van mening dat iedereen moet doen Waar ze zichzelf prettig bij voelen. Maar het is weer typisch voor het huidige Nederland dat iedereen zijn mening wilt ventileren naar anderen.
Als de regering wilt dat het stopt moeten ze het maar verbieden. In de taxi bus en ander openbaar vervoer zitten de mensen ook dicht op elkaar. Net als met zijn allen over elkaar heen duikend te hamsterren in de winkels. Laat iedereen in zijn waarde en heb respect voor elkaar.

Cees de Vos|20.03.20|16:06

Mijn advertentie luidt nu: Je voelt je gezond en hebt geen griepklachten, je wilt wel lessen maar jou rijschool stopt ermee kom dan naar ons. enz enz.

Mart Kuiper|21.03.20|22:19

Cees de Vos ik mag hopen dat dit een flauwe grap is. Anders een typisch voorbeeld van a-sociale broodroof van collega’s.
De huidige situatie is te uitzonderlijk om hier financieel gewin uit te halen. Ik heb om die reden deze week 6 leerlingen van andere rijscholen geweigerd. Er is ook nog zoiets als solidair zijn met collega’s en normaal fatsoen.

Ram Bihari|22.03.20|11:28

Beste College,

Er is zoveel gezegd en geschreven. Gebruik je verstand. Wel of niet besmet, maakt niet uit.
Niemand in Nederland gaat om van honger of wordt dakloos. Als je doorgaat, stuur je anderen de dood in.
Velen hebben gevolg gegeven aan de oproep om even niet te lessen, twijfel niet en sluit de rijschool.

m.vr.gr.
Rijschool Ram Drive

Cees de Vos|22.03.20|19:41

Nee Mart kuiper, ik heb deze tekst gemaakt om reacties los te krijgen. Ik pleit al jaren voor een opleidingstraject waarin geen zelfstandige rijscholen meer bestaan. Gewoon een overheidsinstelling met examinatoren en instructeurs vallend onder het onderwijs. Weg met louche, bellende en wat al niet verder uitvretende instructeurs voor 20/30 p/u. Met deze crisis zou je dan kordaat kunnen optreden. Straks is het over en gaan we verder waar we gebleven waren. Grt Cees eigenaar van een rijschool.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.