Rijles. foto iStock

Brancheorganisaties vragen om onderling respect

Brancheorganisaties Bovag, FAM, VRB en LBKR hebben vanmorgen overleg gehad en hebben een gezamenlijk statement voor de rijschoolbranche gemaakt. De strekking is dat men vooral met respect met elkaar in gesprek moet blijven. LBKR is de enige branchevereniging die haar leden adviseert om te stoppen met lessen. Hieronder is het gezamenlijke persbericht in zijn geheel te lezen.

“Net als vrijwel elke sector in ons land, is ook onze branche nog nooit zo hard getroffen door een situatie, zoals die nu voortvloeit uit de bestrijding van het coronavirus. Iedereen leeft momenteel in onzekerheid en heeft meer vragen dan antwoorden. In ons geval gaat dat nu vooral om de vraag of een individuele ondernemer moet stoppen met lesgeven of gewoon doorgaan, en hoe lang dit nog gaat duren. Op die laatste vraag kan niemand een sluitend antwoord geven. 

Vooralsnog heeft onze overheid afgekondigd dat voornamelijk de plekken waar grote groepen mensen bij elkaar komen -zoals de horeca, scholen en evenementen- gesloten moeten blijven en verder zijn er adviezen afgegeven over hoe met elkaar om te gaan in het dagelijkse leven: onder andere beperk de sociale contacten, werk zoveel mogelijk thuis, schud geen handen en bewaar fysieke afstand tot elkaar. Wij realiseren ons terdege dat deze adviezen lastig te verenigen zijn met de dagelijkse praktijk van een rijschool, net zoals dat geldt voor bijvoorbeeld taxichauffeurs en kappers. Ook in andere branches zien we nu dat sommige ondernemers ervoor kiezen de deuren te sluiten, terwijl anderen doorgaan om het hoofd boven water te kunnen houden. 

De brancheorganisaties zijn verenigingen, geen ketens en al helemaal geen overheidsinstanties, we zijn er om jullie allen te steunen en adviseren in deze moeilijke tijden. We kunnen niemand dwingen om acuut te stoppen, zolang de overheid dat niet doet en we vragen iedereen met klem om elkaars keuze te respecteren. Het onderlinge sentiment en de toon op sociale media is soms verontrustend en dat draagt niet bepaald bij aan de nu zo hoognodige eenheid. De komende periode gaat ongetwijfeld nog heel erg zwaar worden voor elke ondernemer. BOVAG, FAM, VRB en LBKR hebben in elk geval vrijwel dagelijks gezamenlijk overleg met het CBR en het ministerie van I&W over de penibele (financiële) situatie in de branche en mogelijke oplossingen. En meer concreet over het weer opstarten en afnemen van examens, voor zover en wanneer de situatie dat toelaat. Daar zullen we jullie allen zoveel als mogelijk over op de hoogte houden.

Tussen de brancheorganisaties is er in elk geval eenheid en een streven om dit monster gezamenlijk de kop in te drukken. Nu vragen wij jullie begrip en steun. Respecteer elkaars keuze, veroordeel niemand en steun elkaar in deze moeilijke tijd.” 

Onderwerpen: ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad RijschoolPro.

8 reacties op “Brancheorganisaties vragen om onderling respect”

John Coppers|20.03.20|00:01

Heb de mail vanavond ook gelezen. Het CBR heeft gekozen voor het stop zetten van examens. Dit heeft te maken met social distancing 1,5 m. Dit is niet uit te voeren in een lessituatie. De branche organisaties moeten duidelijk maken bij het ministerie en hun leden dat dit ook niet te realiseren is tijdens de opleiding. De organisaties moeten een voorbeeld nemen aan winkelketens die wel stoppen zonder opdracht maar alles uit het oogpunt van veiligheid en gezondheid. C en A is een voorbeeld.

Paul Offerman|20.03.20|09:18

Ik roep de brancheorganisaties dringend op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de leden op te roepen de adviezen van de overheid op te volgen. Dat is o.a. 1,5 meter afstand houden. Dus geen rijles meer. Leuk is het niet maar daar is de situatie ook naar. Toon een beetje leiderschap en geen slappe knieën.

raimond e|20.03.20|10:19

Ik roep iedereen op om zich niet te bemoeien met keuzes die andere mensen maken. Maar lekker met je eigen leven bezig te houden. Het is niet zo dat wanneer iedereen tot 6 april niet werkt het virus dan ineens verdwenen is. En in de winkels loep je meer risico om het virus op te lopen.

Margriet John Coppers|20.03.20|10:57

Raimond E… eigenlijk wil ik dit niet , mij bemoeien met keuzes van andere ,maar mij met mijn eigen leven bezig houden vindt ik in deze situatie erg kort door de bocht ….

Marc Van Osch|20.03.20|11:16

Waarom laat het CBR examens staan vanaf 1 april.
leerlingen willen graag op examen en willen graag lessen Het CBR dwingt ons om te lessen.

Friso Vermeer|20.03.20|11:29

Raimond E: Nee, het virus gaat niet weg zijn op 6 april. Maar om er voor te zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast raakt, is het nu juist belangrijk om ervoor te zorgen dat de mogelijkheden voor het virus om zich te verspreiden worden beperkt. In een winkel haal je je 1e levensbehoefte, in een lesauto niet. “Je lekker met je eigen leven bemoeien” is nu juist heel gevaarlijk denk ik. Bovendien heb je niet alleen jezelf ermee als het mis gaat. Reden genoeg om me er wel mee te bemoeien denk ik.

Harry Zijlstra|23.03.20|08:35

Eenheid en duidelijkheid voor de hele sector zou het beste zijn.
Egoïsme past niet, ja iedereen wil financieel niet de dupe worden, want dat is de enige reden.
Denk aan jezelf en je omgeving, ga alsjeblieft niet lesgeven…alsjeblieft brancheorganisaties laat je niet meeslepen en de belangen van de grote rijscholen waar het gaat om macht en geld.
Laten we het vriendelijk houden, we zijn nu ook al gespreksonderwerp op de radio en ik denk vanavond ook wel op de televisie.

Herman Willemse|23.03.20|09:53

In Belgie zijn we al een hele week volledig gestop, alle lessen en examens zijn er tot 5 april verboden. Het zorgt ervoor dat ik geen besmettingen meer kan doorgeven. Hoe ga je dat anders vermijden.
Eigen belang stopt waar algemeen belang primeert.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.