Eerste noodloketten zzp’ers maandag open

In de grote steden gaan vanaf aanstaande maandag loketten open waar zzp’ers bijstand kunnen aanvragen als ze door de coronacrisis inkomensverlies hebben geleden. Kleinere gemeenten volgen waarschijnlijk later in de week. De regeling voor steun aan zzp’ers is weliswaar nog niet klaar, maar gemeenten zien dat veel zelfstandige ondernemers snel hulp nodig hebben.

Dat zegt Peter Heijkoop van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Volkskrant. De steun voor zzp’ers is één van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om ondernemend Nederland door de coronacrisis te slepen. Voor een periode van drie maanden kunnen zij via een versnelde procedure in aanmerking komen voor een aanvulling van het inkomen tot het bestaansminimum. Dit kan binnen vier weken worden geregeld en voorschotten zijn mogelijk, terwijl het aangevulde bedrag niet hoeft te worden terugbetaald.

Nieuwe en minder strenge criteria

Dat de eerste loketten opengaan, wil niet zeggen dat de regeling al uitgewerkt is. Dat duurt nog een paar weken en kan niet sneller, zegt Heijkoop. Maar gemeenten worden nu al overspoeld door zelfstandige rijschoolhouders en andere zzp’ers die bijstand aanvragen omdat hun inkomen in korte tijd vrijwel helemaal is weggevallen. De tijd die nog nodig is om de regeling uit te werken, heeft deze groep ondernemers niet.

Daarom worden hun aanvragen vanaf volgende week al beoordeeld volgens de nieuwe en minder strenge criteria. Zzp’ers hoeven alleen een vragenlijst in te vullen en als aan de eisen is voldaan, kunnen er vast voorschotten worden toegekend. Daarvoor is een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar. Volgens de VNG gaan de eerste loketten maandag in Amsterdam en Rotterdam open en wordt er in Utrecht, Den Haag en de Drechtsteden hard aan gewerkt om ook na het weekend de vele binnengekomen aanvragen te gaan verwerken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

5 reacties op “Eerste noodloketten zzp’ers maandag open”

mark van egmond|23.03.20|07:45

Heel fijn, maar ik blijf mijn twijfels houden of ik een dergelijke uitkering mag ontvangen als de overheid nog steeds geen opdracht geeft om definitief te stoppen met lesgeven. Eigenlijk belachelijk dat dat nog niet gebeurd is. Ondertussen zie ik ze hier nog steeds rijden.

Theo Bonestroo|23.03.20|11:25

Hoe duidelijk kun je als overheid zijn minimaal 1,5 meter afstand.
Dat is het zelfde als tegen een leerling zeggen, blijf maar buiten de auto we kunnen vandaag niet lessen.
Iedereen kan die 1,5 meter op zijn eigen werkterrein toepassen.

Herman Kadirbaks|23.03.20|13:12

Gebruik je gezinde verstaand en ga nauw geen les meer geven.jullie hebben ook een gezin er is geen weg meer terug.als je eenmaal je longen hebt besmet met corona heb je je hele leven daar last van. Geld verdienen komt later wel.
kom op man doe eens gewoon en laten we met z’n allen deze crisis tot een goed einde volbrengen ik reken op jullie gezond verstaan en stop nu onmiddellijk nu het nog kan denk aan jullie naasten. GELD IS NIET ALLES IN HET LEVEN? GEZONDHEID IS RIJKDOM hopelijk tot gauw

Wim van Dijk|23.03.20|17:42

Afgelopen weekend was er commotie over de kritiek die de Branche organisaties over zich heen kregen van bijna alle rij-instructeurs. Als ze nu echt wat zouden doen voor de Branche dan is het wel duidelijkheid verschaffen over de noodmaatregelen.

Dit is de kans om te laten zien dat jullie oom wat kunne bereiken !!!

Vera van Deventer|23.03.20|22:52

Voor die aanvulling moet je dan gewoon naar de gemeente stappen? Hoe werkt dat?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.