80 procent rijscholen sluit deuren vanwege coronavirus

Vier op de vijf rijscholen in Nederland is gestopt met lesgeven vanwege de coronacrisis. Slechts een derde van de branche denkt de klappen van deze periode op te kunnen vangen. Dat blijkt uit een enquête van RijschoolPro.

De enquête onder de lezers van RijschoolPro werd bijna 900 keer ingevuld. Het grootste deel van de respondenten is zelfstandig rijinstructeur, namelijk 80 procent. De rest heeft een bedrijf met 1 tot 10 medewerkers (15 procent) of 11 tot 100 medewerkers (5 procent). Bijna alle respondenten geven les in de auto, maar ook rijscholen voor andere rijbewijzen zoals de motor, vrachtwagen en bus zijn goed vertegenwoordigd.

Geef je nog les?

Op de vraag ‘Geef je nog les?’ antwoordt 80 procent te zijn gestopt. De redenen om te stoppen, of om alsnog door te lessen, lopen uiteen. Velen vinden het risico op besmetting te groot omdat de door de RIVM aanbevolen onderlinge afstand van anderhalve meter niet in de auto kan worden gewaarborgd. Andere zeggen verkoudheidsklachten te hebben of in de risicogroep voor COVID-19 te vallen. “Je wilt het niet op je geweten hebben dat je anderen hebt besmet.” Ook solidariteit met andere rijscholen wordt genoemd en het antwoord ‘flatten the curve’ worden regelmatig gegeven.

Opvallend is dat ook sociale druk wordt genoemd als reden om de rijschool tijdelijk te sluiten. “Er komt veel druk vanuit de collega’s in de regio”, antwoordt een respondent.

Financiële steun nodig

Anderen geven aan zonder financiële steun niet te kunnen stoppen. Ook zijn er blijkbaar leerlingen die graag willen blijven lessen. Sommige instructeurs wachten op een officieel overheidsbericht voordat ze de deuren sluiten. “Als de overheid zegt dat het niet meer mag, heb ik geen keus. Tot die tijd werk ik gewoon door – tenzij ik of mijn leerling ziekteverschijnselen krijg.”

Instructeurs in vaste dienst hebben niet altijd zelf de keuze, er zijn er van wie de werkgever vraagt om door te rijden. “Ik vind dit onverantwoord en voel me er niet prettig bij.”

Op de motor is de aanbevolen afstand wel te realiseren, in de statistieken is te zien dat 28 procent van de motorrijlessen doorgaat en ook met de brommer wordt nog gereden.

Geen werk meer

Driekwart van de branche zegt vrijwel geen of helemaal geen werk meer te hebben. Het CBR is dicht en daarmee staan de opleidingen ook op pauze. Bij de rijscholen komen ook nauwelijks nieuwe aanmeldingen binnen, terwijl de maanden maart, april en mei vaak juist drukker zijn omdat leerlingen voor de zomer hun rijbewijs willen halen. “Het is afwachten of we op korte termijn weer de weg op kunnen met elkaar”, schrijft een respondent op de vraag in welke mate het bedrijf wordt geraakt.

4 procent geeft aan niet of nauwelijks last te hebben van de crisis. Zij zeggen juist dat leerlingen om extra lessen vragen nu ze niet naar school gaan en meer tijd hebben.

Maatregelen

Om de klappen op te vangen, worden heel wat maatregelen genomen. De grote rijscholen willen gebruik maken van de regeling waarbij 90 procent van het loon wordt overgenomen, en ook zzp’ers kijken naar de regeling die er voor deze groep is. Bij 3 procent van de bedrijven wordt er gedacht over het ontslaan van vast personeel of het stopzetten van werken met tijdelijke medewerkers.

54 procent van de sector geeft aan dat ze de situatie waarin weinig of geen rijlessen worden gegeven meerdere weken tot een maand vol kunnen houden, voordat er financiële hulp beschikbaar is. Nog eens 35 procent zegt het langere tijd uit te kunnen zingen.

Kan de branche deze tegenslag te boven komen? 30 procent denkt van wel, 51 procent twijfelt. Het moet de komende weken allemaal duidelijk gaan worden.

Lesprijzen

De enquête van RijschoolPro sloot af met een open vraag: wat zijn de gevolgen voor de rijschoolbranche? In de antwoorden is veelvuldig de verwachting terug te vinden dat de lesprijzen na de coronatijd omhoog gaan. Een aantal reacties: ‘Het is tijd om te werken aan reserves, zodat iedereen zich financieel kan voorbereiden op een crisissituatie.’ ‘Ik hoop dat de lesprijzen een flinke boost krijgen. Wie minimale lesprijzen vraagt, is in nood niet in staat om overeind te blijven.’

En misschien nog wel de belangrijkste opmerking: ‘Collega’s, veel sterkte.’

Lees ook: 

RijschoolPro houdt een dossier bij van alle gevolgen en ontwikkelingen in de branche als gevolg van de coronacrisis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “80 procent rijscholen sluit deuren vanwege coronavirus”

Remy Schepers|24.03.20|17:07

Plexiglas scherm of doorzichtig zeil in de auto tussen student en instructeur? Als het voor de kassa’s veilig is? Levert natuurlijk wel evt. vraagtekens op voor zicht, (botsing) veiligheid en wet (?), maar wie weet weet een handige instructeur het te hacken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.