Bovag Rijscholen

‘Omzet rijscholen door lesverbod volledig weggevallen’

Bij vrijwel alle rijscholen is de volledige omzet weggevallen. Twee derde van de sector heeft vertrouwen de coronacrisis te doorstaan. De meeste rijscholen maken gebruik van een of meerdere steunmaatregelen. De cijfers komen uit de ‘coronamonitor’ van branchevereniging Bovag.

Bovag peilt wekelijks via hun coronamonitor hoe de leden ervoor staan. Behalve rijscholen heeft Bovag ook leden uit andere sectoren in de automotive hoek. Gezamenlijk schatten zij het omzetverlies op 46,5 procent. Voor rijscholen ligt dat anders: door het lesverbod zien zij hun vrijwel volledige omzet verdampen. De derde monitor werd door 115 rijscholen ingevuld, de resultaten zijn maandag 6 april uitgebracht.

De financiële zorgen in de rijschoolsector zijn groot. Vier op de tien rijscholen heeft binnen één tot drie maanden krediet nodig om deze periode te overbruggen; voor twee op de tien rijscholen is de situatie nijpender. Zij geven aan direct krediet nodig te hebben.

Maatregelen

De meeste rijscholen maken gebruikt van steunmaatregelen nu alle inkomsten zijn weggevallen. Precies 50 procent heeft zich gemeld voor de TOZO-regeling, 34 procent voor de bijstandverlening voor zelfstandigen, 32 procent van de coulanceregeling van de Belastingdienst en 29 procent van de NOW. 18 procent zegt (nog) geen gebruik te maken van regelingen.

Een derde van de respondenten zegt voldoende buffer te hebben om deze crisis te overbruggen. De meeste daarvan kunnen nog drie maanden interen op hun reserves.

Ook wordt er gebruik gemaakt van accountants (48 procent) en de bank (12 procent) voor hulp. Bijna de helft van de respondenten kijkt ook naar de branchevereniging voor hulp en ondersteuning. Ongeveer kwart van de deelnemers aan de monitor verwacht afscheid te moeten nemen van medewerkers.

Vertrouwen overheerst

Toch overheerst het vertrouwen in de branche, slechts 8 procent geeft aan helemaal geen vertrouwen te hebben. 60 procent zegt (heel veel) vertrouwen te hebben zich door deze tijd heen te slaan.

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp.

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.