Rijschool 1-2Drive installeert alvast anti-coronascherm in de lesauto

Rijlessen geven in de anderhalvemetersamenleving? Volgens rijschoolhouder Marcel Nieuwland van 1-2Drive uit Groningen biedt een spatscherm uitkomst om veilig te kunnen lessen. Zijn scherm is vergelijkbaar met wat er nu in taxi’s wordt geïnstalleerd, een flexibel gedeelte maakt stuuringrepen mogelijk. 

Marcel Nieuwland hoopt dat het beroepsverbod voor rijinstructeurs zo snel mogelijk wordt opgeheven. Hij wil dan wel veilig weer aan de slag en liet daartoe alvast een scherm installeren. Nieuwland verwacht dat dergelijke maatregelen noodzakelijk zijn voor de ‘anderhalvemetersamenleving’ die volgt als de coronamaatregelen worden versoepeld. “Hoe het precies wordt weten we nog niet, ik weet wel dat we door willen. Ik denk dat hygiënische maatregelen erbij horen, of het gebruik van beschermingsmiddelen. Wellicht wordt ook het gebruik van een app zoals de regering heeft aangekondigd nodig in de lesauto.”

Zijn rijschool 1-2Drive heeft zestien mensen in dienst, ze geven onder meer les op de motor en in de auto. Terwijl de lesvoertuigen stil staan lopen de kosten door.

Veiligheidsscherm

Just in Case uit Baflo is een maatwerkbedrijf voor bedrijfsauto’s. Nieuwland vroeg hen een veiligheidsscherm te installeren in de lesauto. De onderkant van het scherm gaat over in flexibel plastic, zodat de instructeur er met zijn arm onderdoor kan en een stuuringreep kan doen. Nieuwland is van plan ook de andere lesauto’s van een scherm te voorzien. Lastig is dat hij nog niet weet of en door welke instanties het scherm moet worden goedgekeurd. “Ik heb contact gehad met de RDW en ook met het CBR. Het is nog onduidelijk welke keuringen nodig zijn.”

Het CBR doet vooralsnog geen uitspraken over rijles in de anderhalvemetersamenleving. Eerst moet duidelijk worden hoe het verdergaat na 28 april.

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

9 reacties op “Rijschool 1-2Drive installeert alvast anti-coronascherm in de lesauto”

Wim de Jong|20.04.20|13:53

Voor geen prijs ga ik lessen met zo’n scherm. Je bent toch altijd iets later bij een ingreep, en dan heb je al grote kans op fysiek contact, terwijl de bestuurder net gehoest heeft. En bij een ongeval van rechts, en je deur gaat niet meer open, terwijl rechts de andere auto in brand staat? Of ik les normaal, of ik les helemaal niet, maar dit is zo risicovol. En na elke kandidaatwissel ben je eerst nog 20-30 minuten bezig om alles, maar dan ook alles schoon te maken. Rendabel hoor.

A.b|20.04.20|19:50

Vind het zelf ook maar niks.

mohamed khales|20.04.20|23:57

Rijles geven moet gebeuren in normale omstandigheden. Je hebt iets geprobeerd maar geen LL gaat risico nemen om op deze manier les te volgen.

Pien Wanrooij|21.04.20|06:19

Ik denk dat je voorkunt stellen dat klant zich even tempt (met oor termometer goed te doen.) Als de klant dan ook geen verkoudheidskenmerken heeft ben je al een heel eind.
Voorts zou je ook nog een kapje en bril kunnen opzetten en allebei handschoenen dragen.
5 minuten na de les de cockpit ontsmetten.
Zoiets?

Kapjes zullen op een gegeven moment toch wel het nieuwe normaal worden zo lang dit duurt

Ronald Kivits|21.04.20|09:09

Hoe zit het hier met zaken als zicht (schittering zon, verblinding zon, spiegelend effect), veiligheid bij een ongeval (uiteenspatten plexiglas, mogelijke oogschade, snijwonden), stuuringreep (op tijd, veilig en effectief), 100% afsluiting compartimenten zodat echt virus niet verspreid kan worden, gebruik van blower/airo, de achteruitkijkspiegel. Zomaar een paar cruciale punten die bij mij naar boven komen. Mondkapjes oplossing lijkt mij beter, goedkoper en vooral veiliger.

Ron van Maaren|21.04.20|21:20

Je doet al niet wat! Schijnveiligheid creëren. Ben vang dat dit straks de nieuwe norm gaat worden.

Peter Bosman|30.04.20|19:11

Kijk eens op de foto hoe het scherm reflectie laat zien, denk dan eens aan zon, autolampen en andere lichtbronnen en je halveert het zicht van de docent maar ook de leerling.
Bij ongeval levensgevaarlijk omdat je de leerling (in paniek waarschijnlijk) niet kunt helpen. Verder zal bij onvoldoende ventilatie eea beslaan. En belangrijk NIET GOEDGEKEURD door de RDW.

Jan Braker|30.04.20|23:19

/Users/janbraker/Downloads/IMG_1852 2.JPG
25 maart scherm 2m. lang 1.5 hoog geplaatst in mijn dubbeldekker dit was een proef opstelling ,het uitzicht was goed.
Maar helaas om 17 uur verbod alle rijlessen, ook de busritten en schoolreisjes gingen niet meer door, dus de touringcar geschorst ook geen bromfiets en motor les meer.
Motor en bromfiets kan best, voor B, BE, C/E, D zal er minstens 1 jaar een scherm tussen moeten voor de 1.5 m tussen afstand, dit zal voldoende zijn. 72 j. 48 j. Rs.

Heleen van der Weide|09.05.20|13:46

Heeft iemand al eens bij de verzekering geïnformeerd of die dit wel toestaan? Ik heb begrepen dat er maatschappijen moeilijk over doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.