Verkeersschool Hielkema lanceert ‘Verkeersspel’, opbrengst voor Rode Kruis

Wat is een voorrangsvoertuig? Welke delen van het kentekenbewijs moet je bij een controle tonen? Het zijn vragen uit het Verkeersspel dat Dorien Brouwer-Hielkema van Verkeersschool Hielkema in deze coronatijd ontwikkelde. Voor leerlingen is het spel een leuke manier om met de theorie bezig te blijven, de opbrengst van de verkoop gaat naar het Rode Kruis.

Dorien Brouwer is elke dag nog wel even bij Verkeersschool Hielkema in Heereveen. Van 9 tot 11 ‘s ochtend is het bedrijf druk met telefoontjes en mail beantwoorden.

Stilzitten is niets voor de rijschoolhoudster. Ze raakte geïnspireerd door de actie van Rumag die T-shirts verkochten waarvan een deel van de opbrengst naar het Rode Kruis ging. “En zo ontstond het idee om zelf ook iets te doen vanuit de verkeersschool.”

Tegen kostprijs

Samen met VekaBest, een leverancier van verkeersleermiddelen, kwam ze tot vijftig vragen die zijn samengevoegd in het verkeersspel. “Zij waren direct positief en ook al is mijn kennis goed, zij hebben de middelen om snel met leuke vragen te komen. 25 vragen gaan over verkeersborden, 25 vragen gaan over verkeerskennis.” Drukker Print & Bind verzorgt het drukwerk tegen de kostprijs. Het spel past door de brievenbus, kost 8,50 euro en 5 euro daarvan is voor het Rode Kruis.

Brouwer-Hielkema: “Je kunt er een spelletje van maken en tegen elkaar spelen en het is aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. Hoe zit het ook weer met alle regels? Het is niet per se bedoeld om te winnen of verliezen. Het is ook niet bedoeld als een vervanger voor theorielessen, maar meer een leuke aanvulling.”

Het verkeersspel is via de site van Verkeersschool Hielkema te bestellen.

Familiebedrijf

Je kunt bij Hielkema terecht voor alle rijbewijzen: auto, motor, bromfiets, vrachtwagen, bus, taxi. Ook leiden ze op voor ambulancechauffeur en verzorgen trainingen voor code 95 voor beroepschauffeurs.

Het familiebedrijf dateert uit het begin van de jaren zestig. Oprichter Piet Hielkema begint in ‘61 met rijles in Heereveen, naast zijn werk als buschauffeur. Al snel opent hij een verkeersschool en breidt uit met vrachtwagen- en motorlessen. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door zoon Koos en kleindochter Dorien. Dorien heeft de dagelijkse leiding en is instructeur voor auto, vrachtwagen, trekker, bus, auto met aanhanger en vrachtwagen met aanhanger.

Ouderwets kaartspel

In de Heereveense Courant wordt Brouwer-Hielkema geciteerd: “Onze uitdaging is nu om met dit spel een beetje positiviteit te brengen. We verdienen er financieel niks aan, daar hebben we geen doel in, het is om positiviteit te brengen en om een goed doel te steunen. Ik kan wel thuis gaan zitten mokken dat we dicht zijn, en dat doe ik ook weleens, maar je kan dan beter je tijd besteden voor iets goeds. Dat geeft een drive. We maken er het beste van in deze tijd. Ik ben benieuwd hoe de verkeerskennis is onder de mensen. Je ziet veel online challenges, die zijn leuk en creatief, maar daar wordt de wereld zo online van. Het is ook leuk om met je gezin zo’n spel te spelen. Ouderwets een kaartspel aan tafel spelen om zo elkaars kennis te testen.”

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.