Rijschool 1-2 Ride weer van start met motorrijles

Rijschoolhouder Marcel Nieuwland van 1-2 Ride in Groningen en Winschoten gaat zaterdag weer aan de slag met motorrijles. Hij riskeert daarmee een boete van 4000 euro. Nieuwlands advocaat Theo de Jong stelt dat motorinstructeur geen contactberoep is en dat lessen gewoon kan.

Vanwege de coronamaatregelen moet anderhalve meter afstand worden gehouden. En dat is zonder meer mogelijk voor motorrijinstructeurs, stelt Nieuwland. In de noodverordening staat dat contactberoepen verboden zijn, in de toelichting worden rijinstructeurs genoemd. Maar de toelichting is niet leidend, dat is de noodverordering en daar wordt alleen gesproken over afstand bewaren. Advocaat De Jong stelt dat de toelichting zelf juridisch gezien geen wet of verbod is. Motorinstructie is volgens de rijschoolhouder en zijn advocaat geen contactberoep en is dus niet verboden.

Waarschuwing

Eigenaar Marcel Nieuwland van 1-2 Ride was na het verbod op rijlessen op 23 maart doorgegaan met motorrijlessen. Hij hield zich daarbij aan de voorschriften van afstand en verplichte leerlingen om hun eigen kleding en helm te dragen. Twee weken geleden werd hij door de politie staande gehouden en kreeg een waarschuwing.

Sinds de aanvang van de coronacrisis verplicht 1-2 Ride de leerlingen te lessen met eigen kleding, helm en handschoenen. De Jong zegt: “We rijden in de buitenlucht en houden voldoende afstand. Er zijn gewoon geen argumenten om motorles stil te liggen. Het advies om thuis te blijven is een advies, geen verplichting.”

Noodverordening

De Veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de noodverordeningen op basis van de coronamaatregelen van de regering. De Veiligheidsregio Groningen is niet ongevoelig voor de argumentatie van De Jong en Nieuwland, schrijft het Dagblad van het Noorden. “We zijn aan het bekijken hoe we hiermee omgaan”, zegt een woordvoerder. “We moeten ook overleggen met het ministerie.”

Nieuwland gaat hoe dan ook van start op zaterdag. De rijschoolhouder riskeert een boete, maar die wil hij aanvechten. “Dan moet de rechter zich erover buigen.” Hij overweegt de staat aansprakelijk te stellen voor gederfde inkomsten in de tijd dat hij niet mocht lessen.

Nieuwland geeft naast motorrijles ook autorijles onder de vlag 1-2 Drive. Ook in de auto wil hij graag snel weer aan de slag. Hij nam alvast een voorsprong op de gefaseerde herstart en liet een anti-coronascherm in de lesauto plaatsen.

Lees ook:

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

14 reacties op “Rijschool 1-2 Ride weer van start met motorrijles”

Victor Dijk|24.04.20|13:36

Regels zijn regels! Waarom denkt de heer Nieuwland boven de wet te staan?! Waarschijnlijk mogen brommer en autorijscholen niet rijden vanwege concurrentie.
Lekker reclame maken omdat je als enige rondrijdt met je naam op de motor/ brommer is in zekere zin natuurlijk ook indirect reclame maken voor de rijschool en dus indirecte reclame voor autorijlessen.

Victor Dijk|24.04.20|15:58

Mutatie: brommer en motor rijscholen

#BAAS|24.04.20|19:30

Wat een BAAS deze kerel! Zouden er meer moeten doen.

Erwin Hollaar|24.04.20|19:54

Inmiddels is door de Veiligheidsregio Groningen besloten dat motorrijles (weer) is toegestaan.

Tijl Vos|24.04.20|22:13

@Erwin; waar staat dit besluit? Ik kan op hun website niets vinden.

Anton van Hoogstraaten|24.04.20|22:30

Zou zo’n boete van €4000 gevolgen kunnen hebben voor de VOG? Dan snij je jezelf pas diep in de vingers!

Anton van Hoogstraaten|24.04.20|22:33

Het besluit is, dat men alleen voor nodige zaken het huis uitgaat. Motorrijles valt daar niet onder; dat is pure luxe. Het gaat dus niet om de lessituatie, maar om de cursisten die thuis zouden moeten blijven.

#BAAS|25.04.20|11:36

Deze onzin heeft lang genoeg geduurd! Gewoon rijden met die 2 wielers

Yilgor Mavru|26.04.20|23:22

Er zijn vele visies maar uiteindelijk moeten we aan de bak.
Afwachten en thuiszitten tot hoever?
Indien we maar goede voorzorgsmaatregelen nemen die ook getest zijn neem ik aan.
Oproep aan de overheid als je branches raakt zoals de rijscholen wereld laat dan niet alleen de werknemers maar ook de werkgevers lekker slapen?
Misschien kunt u daar is een nachtje over slapen.

Judiujiqjdijqw Hinfjffutyjtjtrhhdrhrthdhdhrtd|27.04.20|18:10

Asociaal…

A.b|27.04.20|20:31

Yilgor,

Goede voorzorgsmaatregelen nemen dat gaat lastig worden omdat wij in een hele kleine ruimte werken.

Die mondkapjes en schermen dat gaat niet werken. Ik ben de hele dag aan het praten dat is niet prettig met een mondkapje.

Rieneke Kok, redactie RijschoolPro|28.04.20|10:55

Reageren staat vrij, maar hou je aan de huisregels van RijschoolPro. In onderstaande discussie zijn enkele reacties verwijderd. https://www.rijschoolpro.nl/huisregels/

Wim de Jong|30.04.20|16:46

Is het niet een beetje geldklopperij? Je kan voorlopig geen examens aanvragen, en zodra dat open gaat (in ieder geval na 20 mei) zijn eerst de mensen aan de beurt welke het examen is afgezegd de afgelopen periode. Ik denk op zijn vroegst ben je als nieuwe kandidaat pas in augustus, misschien september aan de beurt. Met motorrijles vraag je meestal al aan bij les 2-3 of zo….

mark van egmond|30.04.20|18:39

Asociaal en oncollegiaal. Die boete is je van harte gegund.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschool 1-2 Ride weer van start met motorrijles | RijschoolPro

Rijschool 1-2 Ride weer van start met motorrijles

Rijschoolhouder Marcel Nieuwland van 1-2 Ride in Groningen en Winschoten gaat zaterdag weer aan de slag met motorrijles. Hij riskeert daarmee een boete van 4000 euro. Nieuwlands advocaat Theo de Jong stelt dat motorinstructeur geen contactberoep is en dat lessen gewoon kan.

Vanwege de coronamaatregelen moet anderhalve meter afstand worden gehouden. En dat is zonder meer mogelijk voor motorrijinstructeurs, stelt Nieuwland. In de noodverordening staat dat contactberoepen verboden zijn, in de toelichting worden rijinstructeurs genoemd. Maar de toelichting is niet leidend, dat is de noodverordering en daar wordt alleen gesproken over afstand bewaren. Advocaat De Jong stelt dat de toelichting zelf juridisch gezien geen wet of verbod is. Motorinstructie is volgens de rijschoolhouder en zijn advocaat geen contactberoep en is dus niet verboden.

Waarschuwing

Eigenaar Marcel Nieuwland van 1-2 Ride was na het verbod op rijlessen op 23 maart doorgegaan met motorrijlessen. Hij hield zich daarbij aan de voorschriften van afstand en verplichte leerlingen om hun eigen kleding en helm te dragen. Twee weken geleden werd hij door de politie staande gehouden en kreeg een waarschuwing.

Sinds de aanvang van de coronacrisis verplicht 1-2 Ride de leerlingen te lessen met eigen kleding, helm en handschoenen. De Jong zegt: “We rijden in de buitenlucht en houden voldoende afstand. Er zijn gewoon geen argumenten om motorles stil te liggen. Het advies om thuis te blijven is een advies, geen verplichting.”

Noodverordening

De Veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de noodverordeningen op basis van de coronamaatregelen van de regering. De Veiligheidsregio Groningen is niet ongevoelig voor de argumentatie van De Jong en Nieuwland, schrijft het Dagblad van het Noorden. “We zijn aan het bekijken hoe we hiermee omgaan”, zegt een woordvoerder. “We moeten ook overleggen met het ministerie.”

Nieuwland gaat hoe dan ook van start op zaterdag. De rijschoolhouder riskeert een boete, maar die wil hij aanvechten. “Dan moet de rechter zich erover buigen.” Hij overweegt de staat aansprakelijk te stellen voor gederfde inkomsten in de tijd dat hij niet mocht lessen.

Nieuwland geeft naast motorrijles ook autorijles onder de vlag 1-2 Drive. Ook in de auto wil hij graag snel weer aan de slag. Hij nam alvast een voorsprong op de gefaseerde herstart en liet een anti-coronascherm in de lesauto plaatsen.

Lees ook:

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

14 reacties op “Rijschool 1-2 Ride weer van start met motorrijles”

Victor Dijk|24.04.20|13:36

Regels zijn regels! Waarom denkt de heer Nieuwland boven de wet te staan?! Waarschijnlijk mogen brommer en autorijscholen niet rijden vanwege concurrentie.
Lekker reclame maken omdat je als enige rondrijdt met je naam op de motor/ brommer is in zekere zin natuurlijk ook indirect reclame maken voor de rijschool en dus indirecte reclame voor autorijlessen.

Victor Dijk|24.04.20|15:58

Mutatie: brommer en motor rijscholen

#BAAS|24.04.20|19:30

Wat een BAAS deze kerel! Zouden er meer moeten doen.

Erwin Hollaar|24.04.20|19:54

Inmiddels is door de Veiligheidsregio Groningen besloten dat motorrijles (weer) is toegestaan.

Tijl Vos|24.04.20|22:13

@Erwin; waar staat dit besluit? Ik kan op hun website niets vinden.

Anton van Hoogstraaten|24.04.20|22:30

Zou zo’n boete van €4000 gevolgen kunnen hebben voor de VOG? Dan snij je jezelf pas diep in de vingers!

Anton van Hoogstraaten|24.04.20|22:33

Het besluit is, dat men alleen voor nodige zaken het huis uitgaat. Motorrijles valt daar niet onder; dat is pure luxe. Het gaat dus niet om de lessituatie, maar om de cursisten die thuis zouden moeten blijven.

#BAAS|25.04.20|11:36

Deze onzin heeft lang genoeg geduurd! Gewoon rijden met die 2 wielers

Yilgor Mavru|26.04.20|23:22

Er zijn vele visies maar uiteindelijk moeten we aan de bak.
Afwachten en thuiszitten tot hoever?
Indien we maar goede voorzorgsmaatregelen nemen die ook getest zijn neem ik aan.
Oproep aan de overheid als je branches raakt zoals de rijscholen wereld laat dan niet alleen de werknemers maar ook de werkgevers lekker slapen?
Misschien kunt u daar is een nachtje over slapen.

Judiujiqjdijqw Hinfjffutyjtjtrhhdrhrthdhdhrtd|27.04.20|18:10

Asociaal…

A.b|27.04.20|20:31

Yilgor,

Goede voorzorgsmaatregelen nemen dat gaat lastig worden omdat wij in een hele kleine ruimte werken.

Die mondkapjes en schermen dat gaat niet werken. Ik ben de hele dag aan het praten dat is niet prettig met een mondkapje.

Rieneke Kok, redactie RijschoolPro|28.04.20|10:55

Reageren staat vrij, maar hou je aan de huisregels van RijschoolPro. In onderstaande discussie zijn enkele reacties verwijderd. https://www.rijschoolpro.nl/huisregels/

Wim de Jong|30.04.20|16:46

Is het niet een beetje geldklopperij? Je kan voorlopig geen examens aanvragen, en zodra dat open gaat (in ieder geval na 20 mei) zijn eerst de mensen aan de beurt welke het examen is afgezegd de afgelopen periode. Ik denk op zijn vroegst ben je als nieuwe kandidaat pas in augustus, misschien september aan de beurt. Met motorrijles vraag je meestal al aan bij les 2-3 of zo….

mark van egmond|30.04.20|18:39

Asociaal en oncollegiaal. Die boete is je van harte gegund.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.