Examen motor CBR

Motorrijles in Veiligheidsregio Groningen toegestaan

Examen motor CBR

In Groningen mag het weer, motorrijles geven. Daarbij moeten wel de coronamaatregelen in acht worden genomen, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Marcel Nieuwland van rijschool 1-2 Ride uit Groningen en Winschoten begon afgelopen weekend weer met motorrijles. Afstand van elkaar houden om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is zonder meer mogelijk voor motorrijinstructeurs, stelt Nieuwland.

Juridische grondslag

In de noodverordening is te lezen contactberoepen verboden zijn, in de daarbijhorende toelichting wordt het beroep rijinstructeur genoemd. Maar de toelichting op de noodverordening is niet leidend, dat is de noodverordening zelf. En daarin wordt alleen gesproken over afstand bewaren. Rijschoolhouder Nieuwland schakelde advocaat Hugo de Jong in om de juridische grondslag te checken. De advocaat stelt dat de toelichting geen wet of verbod is.

Motorrijinstructeur is volgens de rijschoolhouder en zijn advocaat geen contactberoep en het geven van motorrijles is dus niet verboden. Met die redenatie is de Veiligheidsregio Groningen het eens. Hoe de noodverordening wordt gehandhaafd is aan de verschillende Veiligheidsregio’s. “Wij zien ruimte om motorrijles toe te staan”, licht een woordvoerder van Groningen desgevraagd toe.

Landelijk beleid

Of de ruimte ook landelijk wordt gezien is nog onduidelijk. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat buigt zich momenteel over het vraagstuk.

Naar aanleiding van de opgestarte motorrijlessen in Groningen stuurde branchevereniging LBKR een brief naar de Veiligheidsregio waarin ze hun verbazing uiten over de uitzondering die in Groningen werd gemaakt. Ook vraag de LBKR om een landelijk beleid, “waarin wij het logisch zouden vinden dat de bromfiets- en motorrijlessen (en examens) het eerste weer kunnen worden opgepakt. Natuurlijk met alle voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen.”

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “Motorrijles in Veiligheidsregio Groningen toegestaan”

Ingrid Lucassen|30.04.20|13:26

Kabinet>advies RIVM>(nood)wet. Veiligheidsregio’s>uitvoering=handhaving.A>toestemming enkele veiligheidsregio> deel wettekst gemist? of advocaat ok?>deel 1 verhaal. Deel 2:Fases opstarten>CBR leidend. A ok >welk perspectief examens>Mijn Beleid? Deel 3:B>20-05 onwaarschijnlijk. Examens:200.000> bij 50%>300.000 examens. Waarnemen, voorspellen, evalueren, beslissen, handelen geldt nu vooral voor ons als rijschoolbranche.Zolang situatie niet in beeld is gevolg schade waarop wij worden afgerekend.

Jack Salendang|30.04.20|18:08

Is te gek voor woorden heb direct gezegd dit besluit slaat nergens op.Kandidaat rijd minstens 20m voor ons communicatie via portofoon heeft eigen uitrusting.Wij ontsmetten de portofoon en oortje na elke les.Bij nabespreking kan probleemloos 1,5m als het moet 3m afstand gehouden worden.We kunnen invoeren wat de meeste kandidaten al doen hun eigen oortjes laten aanschaffen.Maar als hersenloze wereld vreemde idioten zonder verstand van zaken het beleid bepalen krijg je ook deze idiote maatregelen.

A.b|30.04.20|18:48

Jack,

Dat zie je ook terug in de praktijk begeleiding. Rondje om de kerk laten zien of je nog les kan geven. Ik heb al heel lang het gevoel dat iemand zonder verstand van zaken het beleid bepaald in onze branche.

#BAAS|01.05.20|09:12

Eindelijk weer wat goed nieuws!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.