Rijles in België vanaf 11 mei weer toegestaan

In België gaan de rijscholen, opleidings- en examencentra gefaseerd herstarten. Vanaf 11 mei zijn alle lessen en nascholing weer toegestaan, vanaf 18 mei worden weer examens afgenomen. Een mondkapje wordt verplicht tijdens de rijles. 

Rijles is van een maatschappelijk belang, valt te lezen in een verklaring van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters. Dat is de reden voor België om snel op te starten met lessen en examens. “Voor heel wat mensen is het behalen of behouden van een rijbewijs essentieel. Zo zijn bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs verplicht om tijdig nascholingen te volgen, zo niet vervalt hun rijbewijs. Voor jongeren kan het rijbewijs een noodzakelijke schakel zijn voor hun toetreding tot de arbeidsmarkt”, aldus Peeters.

Opstarten vanaf 11 mei

Rijscholen mogen opstarten vanaf 11 mei en kunnen dus opnieuw alle rijlessen geven, rijgeschiktheidsonderzoeken uitvoeren, nascholingscursussen en terugkommomenten organiseren. De geldigheid van volgende zaken wordt verlengd tot 31 december 2020 wanneer die vervallen tussen 16 maart en 30 december: het resultaat van het theorie-examen, de geldigheid van de gevolgde lessen bij een erkende rijschool en de geldigheid van een geslaagd examen op privéterrein.

Rijexamencentra

Vanaf 18 mei worden er ook weer theorie- en praktijkexamens afgenomen. De praktijkexamens zijn op dat moment beperkt tot A en AM, C en D. Vanaf 25 mei starten de praktijkexamens B, BE en G (landbouwvoertuigen) opnieuw op.

Code 95 wordt verlengd tot 30 september conform de regeling van de federale overheid. Wanneer de code 95 op het rijbewijs vervalt tussen 16 maart en 30 september, dan blijft de code op het rijbewijs geldig tot 30 september. De nascholingen vakbekwaamheid (code 95) mogen vanaf 11 mei weer van start.

Veiligheidsmaatregelen

Om deze heropstart zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn er afspraken gemaakt op het gebied van veiligheid en hygiëne. Die afspraken gaan verder dan de generieke maatregelen rond social distancing. Minister Peeters: “De opstart moet in alle veiligheid kunnen verlopen en daar zullen de nodige maatregelen voor genomen worden. Daarnaast vragen we aan iedereen om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen. Voor alle deelnemers geldt zowel bij rijscholen, opleidingsinstellingen als examencentra de logische gezondheidsbasisregel: voelt u zich ziek, kom dan zeker niet uit uw kot en maak een nieuwe afspraak.”

Dit zijn de maatregelen:

  • Handen ontsmetten is verplicht;
  • Alle voertuigen en didactische materialen worden na elke sessie ontsmet;
  • Mondmaskers zijn verplicht bij rijlessen, opleidingen code 95, rijexamens en het terugkommoment (de cursist moet zelf een mondmasker meebrengen wanneer dat niet het geval is, zal de opleiding of het examen niet doorgaan);
  • Materiaal of veiligheidskledij (balpennen, helm, veiligheids-handschoenen, oortjes, etc) moet voorzien worden door de kandidaat;
  • Er kan alleen elektronisch of via overschrijving worden betaald;
  • Wie een examen aflegt met een eigen voertuig moet ervoor zorgen dat het in een hygiënische staat bevindt.

21.000 examens inhalen

Jaarlijks worden er een 205.000 theorie- en 145.000 praktijkexamens afgelegd in de examencentra in Vlaanderen. Door de coronanoodmaatregelen was dit niet meer mogelijk sinds 16 maart en werden er ook geen lessen meer gegeven in de opleidingscentra. Dit betekent dat er voor de maanden maart en april een inhaalbeweging moet gemaakt worden van ruim 21.000 examens.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “Rijles in België vanaf 11 mei weer toegestaan”

Fortnite|01.05.20|18:29

Lekker de hele dag een mondkapje op!

A.b|01.05.20|19:07

Ik moet er niet aan denken om de hele dag met een mondkapje te praten. Ik neem om de 1.5 uur een pauze van 15 minuten, hoeveel mondkapjes heb ik per dag nodig en is het voor 100% veilig. Ik blijf het zeggen of ik ga normaal rijles geven of ik blijf thuis heb geen zin in mondkapjes en doekjes.

Andy Oosterling|01.05.20|20:33

De Duitsers en de Belgen zijn bikkels. Is beter als thuiszitten, klagen en niets doen. Het gebruik van het mondkapje zal heus niet voor eeuwig zijn, maar tot wanneer wij als samenleving controle hebben over deze coronavirus. Ik ben zeker een voorstander van het gebruik van een mondkapje en doekjes. Mondkapjes komen in verschillende soorten, de goeie zijn best prijzig, maar wel te doen. Ik wil wel beginnen met de nodige beschermende maatregelen en maximaal 2 personen in een schone lesauto.

A.b|01.05.20|22:49

Andy,

Dat gaat jou een hoop tijd en geld kosten. 8 keer per dag schoonmaken en 8 keer per dag heen en weer rijden om een andere leerling op te halen. Denk niet dat het winstgevend is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.