Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Gezond uit de crisis’

Bovag wil dat iedereen gezond uit de coronacrisis komt, zowel zakelijk als persoonlijk. Rijschoolvoorzitter Frank Hoornenborg schrijft in zijn column hoe de branchevereniging daar aan bij wil dragen. 

“De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar in hoog tempo op en tegen de tijd dat u dit leest, is er ongetwijfeld weer een hoop veranderd. Feit is dat eind maart de activiteiten van rijscholen vrijwel tot stilstand zijn gekomen door het decreet van de overheid en het omzetverlies sindsdien bij vrijwel iedereen simpelweg 100 procent bedraagt. Sinds de aankondiging van de rigoureuze maatregelen door het kabinet is Bovag dag in, dag uit aan de slag geweest om ervoor te zorgen dat alle getroffen ondernemers zoveel als mogelijk ondersteund worden. Ons doel is dat iedereen gezond uit deze crisis komt, letterlijk en figuurlijk, en dat er recht wordt gedaan aan de beloftes van de regering. Den Haag stelde immers dat ‘niemand in de steek wordt gelaten’.

Onze kersverse algemeen Bovag-voorzitter Han ten Broeke weet als voormalig Kamerlid uiteraard de weg in Den Haag en hij wist dan ook direct bij de juiste personen en instanties aan de bel te trekken om knelpunten in bepaalde regelingen op te lossen. Daarnaast houdt Bovag ook een vinger aan de pols bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en zijn leden. Hoewel we positieve geluiden horen over hoe soepel er wordt omgegaan met verruiming van kredieten en uitstel van aflossing en rentebetalingen, bleken de procedures voor de BMKB-regeling toch erg omslachtig te zijn. Met de NVB werd daarom afgesproken een uniform stramien op te stellen, zodat iedereen precies weet wat, hoe en wanneer aangeleverd moet worden om een beroep te kunnen doen op de borgstelling. Met de RDW werd bovendien afgestemd dat vloten van lesvoertuigen vanaf het vijfde voertuig gratis geschorst konden worden, om zodoende op kosten voor bijvoorbeeld de wegenbelasting te kunnen besparen.

Het belangrijkste voor onze sector is nu hoe alles weer opgestart kan worden. Niet voor niets hebben onder andere CBR, ANWB, TLN, Bovag en de andere brancheorganisaties een gezamenlijke oproep gedaan om weer voorzichtig van start te gaan en hoe dat dat zou moeten gebeuren. Discussies over spatschermen in lesauto’s en andere aanpassingen laaiden her en der in onze branche hoog op, maar het moge duidelijk zijn dat klassikale theorieles en bromfiets- en motorrijlessen over het algemeen prima conform de RIVM-richtlijnen in te vullen zijn. Voor de lessen met tweewielers is er inmiddels groen licht, het CBR heeft aangekondigd snel ook weer de examens in deze categorieën te hervatten en Bovag heeft voor de leden een checklist opgesteld voor de hervatting van motor- en scooterles. Hopelijk komt er nu ook snel zicht op de herstart van alle overige activiteiten van rijscholen. Bovag blijft in elk geval volop aan de slag. Blijf gezond en pas goed op uzelf en uw naasten!”

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Gezond uit de crisis’ | RijschoolPro

Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Gezond uit de crisis’

Bovag wil dat iedereen gezond uit de coronacrisis komt, zowel zakelijk als persoonlijk. Rijschoolvoorzitter Frank Hoornenborg schrijft in zijn column hoe de branchevereniging daar aan bij wil dragen. 

“De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar in hoog tempo op en tegen de tijd dat u dit leest, is er ongetwijfeld weer een hoop veranderd. Feit is dat eind maart de activiteiten van rijscholen vrijwel tot stilstand zijn gekomen door het decreet van de overheid en het omzetverlies sindsdien bij vrijwel iedereen simpelweg 100 procent bedraagt. Sinds de aankondiging van de rigoureuze maatregelen door het kabinet is Bovag dag in, dag uit aan de slag geweest om ervoor te zorgen dat alle getroffen ondernemers zoveel als mogelijk ondersteund worden. Ons doel is dat iedereen gezond uit deze crisis komt, letterlijk en figuurlijk, en dat er recht wordt gedaan aan de beloftes van de regering. Den Haag stelde immers dat ‘niemand in de steek wordt gelaten’.

Onze kersverse algemeen Bovag-voorzitter Han ten Broeke weet als voormalig Kamerlid uiteraard de weg in Den Haag en hij wist dan ook direct bij de juiste personen en instanties aan de bel te trekken om knelpunten in bepaalde regelingen op te lossen. Daarnaast houdt Bovag ook een vinger aan de pols bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en zijn leden. Hoewel we positieve geluiden horen over hoe soepel er wordt omgegaan met verruiming van kredieten en uitstel van aflossing en rentebetalingen, bleken de procedures voor de BMKB-regeling toch erg omslachtig te zijn. Met de NVB werd daarom afgesproken een uniform stramien op te stellen, zodat iedereen precies weet wat, hoe en wanneer aangeleverd moet worden om een beroep te kunnen doen op de borgstelling. Met de RDW werd bovendien afgestemd dat vloten van lesvoertuigen vanaf het vijfde voertuig gratis geschorst konden worden, om zodoende op kosten voor bijvoorbeeld de wegenbelasting te kunnen besparen.

Het belangrijkste voor onze sector is nu hoe alles weer opgestart kan worden. Niet voor niets hebben onder andere CBR, ANWB, TLN, Bovag en de andere brancheorganisaties een gezamenlijke oproep gedaan om weer voorzichtig van start te gaan en hoe dat dat zou moeten gebeuren. Discussies over spatschermen in lesauto’s en andere aanpassingen laaiden her en der in onze branche hoog op, maar het moge duidelijk zijn dat klassikale theorieles en bromfiets- en motorrijlessen over het algemeen prima conform de RIVM-richtlijnen in te vullen zijn. Voor de lessen met tweewielers is er inmiddels groen licht, het CBR heeft aangekondigd snel ook weer de examens in deze categorieën te hervatten en Bovag heeft voor de leden een checklist opgesteld voor de hervatting van motor- en scooterles. Hopelijk komt er nu ook snel zicht op de herstart van alle overige activiteiten van rijscholen. Bovag blijft in elk geval volop aan de slag. Blijf gezond en pas goed op uzelf en uw naasten!”

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.