Nog geen duidelijkheid over veiligheid spatschermen in lesauto

De RDW onderzoekt momenteel de veiligheid van schermen van hard en zacht plastic in voertuigen. Het gaat dan niet om de veiligheid die de schermen bieden tegen besmetting met het coronavirus, maar puur om de voertuigveiligheid. In de rijschoolbranche is veel behoefte aan duidelijkheid over het wel of niet gebruiken van zulke schermen.

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gebruik van zulke schermen is niet opgenomen in de richtlijnen voor contactberoepen van het RIVM en dat leidt tot veel onduidelijkheid. “Ondernemers stellen vragen over het uitrusten van voertuigen met afschermingen om chauffeurs en passagiers van elkaar te scheiden in verband met het coronavirus”, schrijft de RDW. De organisatie “kan geen oordeel vormen over de mate van bescherming die de schermen bieden tegen het coronavirus. Wel kunnen wij de voertuigveiligheid van de schermen beoordelen.”

De RDW zegt nadrukkelijk niet dat het gebruik wordt afgeraden noch dat het gebruik ervan nadelig is voor de veiligheid. Het gebruik wordt ook niet aangeraden. Die elementen worden nu juist onderzocht.

Nadelige effecten op veilligheid

Het onderzoek draait om de vraag of de schermen veilig zijn en ook veilig in voertuigen geplaatst kunnen worden. De RDW beoordeelt of het plaatsen van schermen in een voertuig voldoet aan internationale regelgeving. “Een wijziging aan een voertuig mag in de meeste gevallen niet zomaar gedaan worden. Het aanbrengen van een afscherming kan nadelige effecten hebben op de veiligheidsvoorzieningen die in een auto zijn aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de airbags, het zichtveld via de spiegels, het zicht naar buiten en de bewegingsruimte voor de bestuurder.”

Coronalab

In het zogeheten Coronalab werken de RDW en TNO momenteel samen aan verschillende tests. Er wordt onder meer gekeken naar hoe rijlessen en praktijkexamens in gesloten voertuigen (auto, vrachtauto, bus, tractor) op een veilige en werkbare manier kunnen worden uitgevoerd. Er vinden tests plaats met fysieke aanpassingen in het voertuig in combinatie met hygiëne- en gedragsprotocollen. Dit onderzoek wordt op korte termijn afgerond.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia.

10 reacties op “Nog geen duidelijkheid over veiligheid spatschermen in lesauto”

mark van egmond|14.05.20|11:15

Eerst een week of 2 laten rijden zonder scherm en dan nu gaan nadenken of een scherm nodig is. Top!

Krishna Gopal|14.05.20|12:05

Waarom niet aan ons gezondheid denken. Wij kunnen zelf voor deze maatregelen zorgen. Er rijden verschillende merken en modellen. Zowel voor werk als privé. Gezonde mensen in de auto en voorzorgsmaatregelen treffen. Meer kunnen we als mens niet doen. Waarom dan al deze onderzoeken. Geef het geld liever uit aan onze instructeurs die het al moeilijk genoeg hebben. Weer een paar bobo’s van RIVM die nergens verstand van hebben, moeten gaan beslissen hoe wij in de auto moeten functioneren.

Ben Polderdijk|14.05.20|12:49

Vwb de veiligheid met spatschermen; maar hopen dat je niet te water raakt!

John Pereira|14.05.20|16:07

Mondkapjes zijn voor mij voldoende en die schermen zijn omveilig en niet praktisch.

Amar J Sing|15.05.20|07:57

Taiwan: 24 miljoen mensen/440 besmettinge/7 doden/383 genazen!!
Rijscholen daar: mondkapjes + handschoenen + testen + schoonhouden auto.
Mobiel testen kan makkelijk op CBR lokaties dmv GGD.
WEL ventileren en of airco gebruik in de auto. Geen enkel spatscherm.
Logisch! want hoe doe je een stuuringreep om niet in het ziekenhuis te belanden?????????????
Branchorganisaties: kijk om je heen en hou geen oogkleppen op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sebastian Srebniak|15.05.20|22:33

ik hoop dat deze idee gaat nooit!!! onze standard worden. Overal en alle kanten horen wij over veiligheid – schermen binnen de auto van hard plastic is niet acceptabel en ZEKER niet veilig!
Tijdens de frontale botsing krijgt deze scherm enorme kracht en kan echt echt doodelijk zijn.

A.b|15.05.20|23:54

Heb ik wel eens eerder gezegd dat een spatscherm niet gaat werken. Iets maken wat op een lashelm lijkt werkt denk ik beter en is veiliger als ik snel moet ingrijpen.

Rikus Koning|18.05.20|12:17

Inzake de spatschermen in de leswagen: ik merk dat collega’s in het zuiden van het land anders in dit verhaal staan dan in de meeste andere regio’s. Begrijpelijk, want men heeft vooral in Limburg en Oost Brabant het één en ander meegemaakt. Reacties op spatschermen tussen de leerling en instructeur zijn daardoor zeer divers. Ik heb een strak foliescherm in de auto waarmee een ingreep geen enkel probleem is. Ook het zicht wordt nauwelijks beperkt. Laat ieder voor zich uitmaken: wel of niet…

A.b|18.05.20|15:31

Gewoon een mondkapje dragen, waarom spatscherm.

Fred Kossen|21.05.20|12:56

Spatschermen kunnen veilig zijn als deze goed en kundig geplaatst zijn . Dat er nu nog onderzoek gedaan moet worden door het TNO en RDW is wel weer veel te laat maar ja dit zijn wij onderhand wel gewend van Nederland Denk maar aan de passieve houding toen het in China mis ging denk aan het te laat bestellen van medische mondkapjes denk aan het kapot bezuinigen van de zorg tja en als het dan fout gaat klappen voor de zorg en complimentjes geven wat een trieste vertoning ???????

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.