Rechter. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Rijontzegging en taakstraf voor beschonken rijinstructeur

Rechtbank. Foto voor onbeperkt gebruik

Een 52-jarige rijschoolhouder uit Leusden heeft van de rechter een rijontzegging van tien maanden gekregen vanwege rijden onder invloed. De instructeur kreeg van de rechter te horen: “Van u wordt verwacht dat u laat zien wat wél en niet kan op weg. U zou echt beter moeten weten.”

De rechtbankverslaggever van het AD is aanwezig bij de zitting van de rijinstructeur die met tien glazen wijn op, of misschien wel meer, achter het stuur is gaan zitten. Op een donderdagavond in januari drinkt de man een stuk in zijn kraag. Hij drinkt tien glazen wijn, later zegt hij dat het waarschijnlijk nog meer is geweest. De volgende ochtend stapt hij in de auto om een frisse neus te gaan halen. Nog altijd onder de invloed, komt de man terecht in de berm waar hij niet meer uit komt. Uiteindelijk belandt hij op het politiebureau in Zeist.

De rechter vraagt de instructeur in de rechtszaal of hij eigenlijk wel had geslapen voordat hij weer in de auto kwam. De beklaagde heeft een opmerkelijk antwoord, is in het AD te lezen. “Ja, kort. Maar mijn schoonmaakster kwam binnen, een Spaanse die me de oren van ‘t hoofd lult. Dus ik dacht: ik ga d’r even uit.” De rijschoolhouder geeft toe op dat moment nog altijd aangeschoten te zijn.

Beter weten

De auto kwam vast te zitten in de berm, nadat deze was geparkeerd op een landweg. De instructeur haalt hulp en omdat hij niet nuchter overkomt, wordt toch ook de politie ingeschakeld. Hij heeft vier maal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

De rechter benoemt nadrukkelijk dat de man rijinstructeur van beroep is en dat er van hem wordt verwacht te weten wat er wel en niet kan in het verkeer. “Ik weet het, ik schaam me zó. Ik zeg mijn leerlingen altijd dat veiligheid het belangrijkste is,” tekent de rechtbankverslaggever op. De rechter: “U zou echt beter moeten weten.”

Er volgt een rijontzegging van tien maanden en een werkstraf van 38 uur. Zolang de rijontzegging geldt, mag de man geen rijles geven. Bij verlenging van zijn WRM-pas moet de instructeur een VOG overhandigen, het is waarschijnlijk dat de man vanaf dat moment geen rijles meer mag geven.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.