motorrijles

Motorinstructeur mag achterop bij beginnende leerling

Tijdens de eerste paar motorrijlessen mogen de leerling en instructeur samen op de motor zitten om zo de motor goed te leren bedienen. Daar was eerder nog onduidelijkheid over. Het veiligheidsprotocol voor rijlessen in coronatijd is op dit punt aangepast.

De RIVM-richtlijnen voor contactberoepen blijven van kracht bij het volgen van motorrijlessen door een beginnend leerling. Dat betekent dat er een gezondheidscheck vooraf plaatsvind en dat er extra hygiënemaatregelen worden genomen. Ook moet zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand worden gehouden en de leerling draagt een eigen helm en kleding.

Uitzondering

Toch mogen de beginnende leerling en motorinstructeur nu samen op de motor zitten. Die uitzondering is toegestaan om te leren hoe een motor goed moet worden bediend. Eerder was hierover nog onduidelijkheid. De brancheverenigingen drongen aan op duidelijkheid over dit punt bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Naar aanleiding van deze uitzondering is het veiligheidsprotocol voor praktijklessen aangepast.

Het veiligheidsprotocol is een handleiding voor een veilige herstart van de rijscholen. Het is een gezamenlijk werk van brancheverenigingen Bovag, FAM, LBKR en VRB. Gebruik van het protocol is niet verplicht, wel adviseren de brancheverenigingen dringend het protocol toe te passen om zo de risico’s van verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Bij de totstandkoming hebben overheidsinstanties de verenigingen geadviseerd over de inhoud.

Samenvatting

De korte samenvatting van het protocol is als volgt:

  • Check vooraf: de rijschoolhouder is verantwoordelijk dat voorafgaand aan de dienstverlening wordt vastgesteld dat zowel instructeurs, leerlingen als huisgenoten van voorgenoemde groepen geen klachten hebben die passen bij COVID-19. Voorafgaand aan de werkdag dienen aan de instructeurs de volgende twee controlevragen te worden gesteld: (1) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad? (2) Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?
  • De instructeur dient voorafgaand aan elke les dezelfde vragen te stellen aan de leerling. Worden hier beide vragen met ‘nee’ beantwoord, dan kan de les starten.
  • Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht (Voor dit desinfecteren en luchten komt een checklist, afgeleid van het protocol).
  • Aanvullend kunnen leerling en instructeur zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen en handschoenen. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor deze beschermingsmaterialen als ze die willen dragen.

Bekijk het actuele, volledige protocol hier

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Motorinstructeur mag achterop bij beginnende leerling”

Rijschool les in stappen Rijschool les in stappen|27.05.20|10:14

Echt heel krom dit allemaal. Je krijgt een boete als er geen 1,5 meter afstand wordt bewaard of met meerdere mensen in de auto zit . Maar dit kan wel echt gek

Romke Lemstra|12.09.20|10:44

Ik heb een cadeaubon voor een proefles/intake les gekregen voor motorrijden. Vooraf werd aangegeven dat een eigen helm verplicht is. Stad en land bewogen om een help te kunnen lenen maar niets paste.

De rijschool wilde geen helm beschikbaar stellen, tenzij ik die voor 100 euro aankocht. Wat is vanuit het RIVM de algemene richtlijn?
Het tijdelijk beschikbaar stellen van een helm was onbespreekbaar.

RL

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.