Noodsteun voor zzp rijinstructeur alleen met ‘hele goede reden’

Nu het geven van rijles weer is toegestaan, is het niet vanzelfsprekend dat zelfstandige instructeurs gebruik mogen maken van de steunmaatregel Tozo. De gemeente zorgt voor de uitvoering van deze noodsteun. Zij kunnen achteraf vragen stellen en controleren of de instructeur niet meer had kunnen werken.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, ofwel de Tozo, krijgt een vervolg. Dit is de steunmaatregelen voor zelfstandigen die hun omzet hebben zien wegvallen. In de rijschoolsector maakten zeven op de tien zelfstandige instructeurs gebruik van deze steun. De regeling loopt eind mei af, maar wordt met nog eens drie maanden verlengd. Dat gebeurt wel in een andere vorm. Zo wordt er vanaf juni ook naar het inkomen van de partner van de zzp’er gekeken. De naam van de nieuwe regeling is Tozo 2.

Goede reden nodig

Het geven van rijles is sinds 11 mei weer toegestaan. De steun vervalt weliswaar niet, maar zzp’ers in de rijschoolbranche die het nog niet zien zitten om op te starten, moeten een goede reden hebben om er gebruik van te maken. Dat blijkt navraag van RijschoolPro bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “De Tozo is een bestaansvoorziening en dit brengt een verantwoordelijkheid van de aanvrager met zich mee. Het zonder goede reden niet aan de slag gaan, past daar niet bij. De gemeente kan achteraf vragen stellen en controleren, zowel op het inkomen als op of er niet toch meer gewerkt had kunnen worden”, aldus een woordvoerder.

Rijinstructeurs die aangeven niet te kunnen werken, bijvoorbeeld omdat ze tot de risicocategorie behoren, worden door SZW aangeraden om hierover vooraf contact op te nemen met de gemeente die de Tozo 2-aanvraag beoordeelt.

Staatssecretaris Tamara van Ark van SZW zegt in een toelichting op de regeling dat deze met name is bedoeld voor de ondernemers die de deze periode nog niet kunnen opstarten en dus nog geen inkomsten hebben. En rijinstructeurs kunnen wel opstarten. “Zo komt de ondersteuning terecht waar deze nodig is.”

Zoek werkzaamheden die wel op afstand kunnen

SZW is erop gebrand dat iedereen in de sector weer aan de slag gaat. Wie geen praktijklessen geeft, wordt aangeraden andere werkzaamheden te doen die wel mogelijk zijn op anderhalve meter. Zelfstandigen worden aangeraden samenwerking op te zoeken met anderen. Een suggestie namens de woordvoerder: “waarbij instructeurs uit de risicogroepen bijvoorbeeld hun rijlesklanten aan een collega overdoen en zelf theorielessen overnemen, die ook online gegeven kunnen worden.”

Drie maanden verlenging

De zogeheten Tozo 2 is vanaf 1 juni tot en met 31 augustus aan te vragen bij de gemeente waarin je woont. Die startdatum kan trouwens per gemeente verschillen. Mocht in jouw gemeente de startdatum na 1 juni zijn, dan gaat de regeling wel gewoon met terugwerkende kracht vanaf 1 juni in.

Het grootste verschil met de eerdere Tozo-regeling is dat vanaf 1 juni het inkomen van je partner meetelt. Wanneer het gezamenlijke inkomen boven het sociaal minimum komt, maak je geen aanspraak op Tozo 2. Klik hier om te zien wat het sociaal minimum is.

Verder geldt er geen vermogenstoets, er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming en de kostendelersnorm wordt niet toegepast. Ook de lening voor bedrijfskapitaal binnen de Tozo 2 wordt verlengd. Het maximaal te lenen bedrag binnen de Tozo is 10.157 euro.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

7 reacties op “Noodsteun voor zzp rijinstructeur alleen met ‘hele goede reden’”

#BAAS|28.05.20|12:15

Allemaal leuk en aardig. Maar ik kan nog steeds geen examens aanvragen bij CBR. Dus lessen zonder einddoel? Ja daar hebben de cursisten wel zin in. Ik ga pas lessen als ik ook examens kan aanvragen.

Gerrit Grevengoed|28.05.20|19:52

kan me best voorstellen dat je die periode van na 11 mei niet kon werken omdat je die dagen daarna continue thuis zat om op TOP CBR examens te zoeken. ( en nog zit je uren online )
daarnaast zijn er ook zat leerlingen die het nog niet aandurfden
of de rijlessen uitstelden tot ze zekerheid hadden mbt de examendatum.

Tonnie Zuur|28.05.20|20:44

ik snap bij god niet dat de branche organisatie,s het niet voor elkaar maken, krijgen, om een net gelesde leerling naar huis te mogen brengen.
Taxi,s mogen ook met een achter scherm mensen vervoeren…..

A.b|28.05.20|21:09

Tonnie, dat krijgen wij nooit voor elkaar er is geen eenheid. Als er een eenheid was geweest dat was de praktijk begeleiding nooit gekomen.

Harry KleinJan|28.05.20|22:05

Geen rijexamens kunnen aanvragen?
Dan doe je toch iets niet goed !
Wij hebben alle examens kunnen reserveren, geen enkel probleem
En dat je nu nog niet rijles geeft slaat helemaal nergens op
Wij hebben in ieder geval al weer volop 3 weken gewerkt !
Dus kom op , aan het werk !

#BAAS|29.05.20|16:12

Inhaal examens ja. Probeer jij maar eens een AVB AVD of AM examen te boeken voor een “nieuwe” cursist. Forget IT. Dagopleiding brommer kan ik nu helemaal niks mee.

Ron Rinkens|03.06.20|16:11

En het allerleukste is dat we op dit moment steeds meer wachttijd krijgen want de examinarors staan bij de theorie ervoor te zorgen dat de leerlingen hun handen desinfecteren en 1.5 meter afstand houden.
Alsof dat niet kan worden gedaan door wie dan ook?
Dus we raken steeds verder achterop!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.