Spiegel, lesauto

iQdrive vraagt faillissement aan

Spiegel, lesauto

iQdrive heeft het faillissement aangevraagd. Dat laat eigenaar Furkan Kose per mail aan de redactie van RijschoolPro weten. Hij ziet momenteel geen mogelijkheden om een doorstart te maken. 

Eerder vandaag berichtte RijschoolPro over gerommel bij iQdrive. Leerlingen die voor een lespakket hebben betaald, kunnen niet lessen. En bij de instructeurs stapelen de onbetaalde facturen zich op. Ondertussen geeft de franchiseorganisatie niet thuis. Zo heeft Ron Wessels van Autorijschool Ron uit Wezep heeft nog een kleine 5.000 euro van iQdrive tegoed, maar hij kan de organisatie niet bereiken onbereikbaar. “Ik werk voor ze, maar neem geen lessen meer af, omdat ze de facturen niet betalen. (…) Leerlingen worden voor de gek gehouden.”

Vader Michel Kregel zegt: “Mijn dochter heeft in totaal 1.850 euro voor een rijlessenpakket betaald, maar zij heeft geen rijlessen gehad omdat dit volgens iQdrive vanwege Covid-19 niet mogelijk was. Vervolgens moesten de betaling wel gewoon doorgaan. (…) iQdrive is met de noorderzon vertrokken en zij reageren niet meer op telefoontjes e-mails of andere vormen van communicatie.”

Faillissement

Kose laat vanmiddag per mail weten inderdaad het faillissement te hebben aangevraagd. Normaal gezien zou de zaak dan volgende week moeten voorkomen, de rechter neemt vervolgens een besluit over het vervolg. Kose schrijft dat zijn organisatie door de coronacrisis stilviel, waarna de problemen in sneltreinvaart zijn ontstaan. “We hebben begin dit jaar twee topmaanden gehad en daar is een abrupt einde aan gekomen toen de coronacrisis toesloeg.” Hij deed toen een beroep op de bank om de instructeurs te kunnen doorbetalen, maar de bank ging daar niet in mee. Spijtig, vindt Kose. iQdrive had recentelijk een nieuwe marketeer in de arm genomen, de processen waren aangepakt en volgens de eigenaar had 2020 het ‘beste jaar ooit’ moeten worden. De eigenaar zegt ‘vanaf het begin af aan open kaart’ te hebben gespeeld over de financiële problemen.

Website nog in de lucht

Opmerkelijk genoeg is de website van iQdrive donderdagavond 28 mei nog gewoon in de lucht, er wordt daar geen melding gedaan van een aanstaand faillissement en je kunt er nog altijd een lespakket aanschaffen. Wel plaatste Kose op 19 mei op het facebookkanaal van iQdrive een bericht dat zijn bedrijf in financiële moeilijkheden verkeert. Onder dat bericht zijn enkele honderden reacties te lezen van zowel instructeurs als leerlingen die om meer duidelijkheid vragen.

Kose sluit zijn mail aan RijschoolPro af met een ‘algemeen punt’. “Er zijn mensen die enorm twijfelen aan de oprechtheid van mijn verhaal en die het noodzakelijk vinden via social media allerlei rare dingen over mij en personeelsleden te uiten. Uiteraard snap ik de frustratie bij een ieder. Het kan nimmer een vrijbrief zijn gekke zaken te verwoorden.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

8 reacties op “iQdrive vraagt faillissement aan”

A.b|28.05.20|22:05

Dat dacht ik al, hoe kan je nou voor nog geen 40 euro per les, gratis herexamens aanbieden, personeel van betalen, pand en franchisers.

Wat ik eerder heb gezegd 40 euro en zelfs 50 euro per les is niet meer van deze tijd, dat moet minstens richting de 80 euro per les.

Kees Nas|29.05.20|08:59

Helemaal eens met AB. Toen je de reclame destijds al zag om instructeur te worden voor iq drive was het al te mooi om waar te zijn. Onmogelijk.
Hogere lesprijs zeker nu we niet met drie personen in de auto mogen zitten is zeker geen overbodige luxe.
Prijsvechters denk toch eens na. Je verklooit een fantastisch vak.
Helaas blijft dit 1 van de grootste problemen prijsafspraken mogen niet maar een minimumprijs van inderdaad tussen de 70 of 80 euro per uur dan heeft iedereen goed te eten

Johnny Mamadeus|29.05.20|20:49

Hier in Alkmaar zit ook zo’n rijschool met alleen maar gratis exsamens en de RIJINSTRUCTEURS
NIET UITBETALEN ,WANT GELD IS OP

Johnny Mamadeus|29.05.20|20:51

Ook zo’n rijschool in Alkmaar alleen maar gratis exsamens en de RIJINSTRUCTEUR niet UITBETALEN
Want het geld is op

A.b|30.05.20|00:34

Kees, klopt helemaal wat je zegt.
De afgelopen jaren is veel aan de bijscholing gerommeld waar je niks aan hebt, eerst praktijkbegeleiding later VOG maar hier doet niemand wat aan.

A.b|30.05.20|10:55

Bedoel prijsafspraken daar doet niemand wat aan. Dat is heel belangrijk om de markt gezond te houden.

Pieter Coenen|04.06.20|17:02

In rijschoolland is er altijd al veel kaf onder het koren geweest, en zoals het er nu uit ziet zal dat ook nog wel een tijdje blijven. Rijschoolhouders weten het “altijd beter” De neuzen gaan echt niet in een keer dezelfde kant uit staan. Gemiste kans. Pieter Coenen.

A.b|06.06.20|19:07

Klopt, wij hebben niet eens een CAO! Zelfs in de schoonmaak heeft men een CAO en goede vereniging.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.