Rijles lesauto

Stagiair-instructeur krijgt ontheffing voor meerijden examen

Aanstaande rijinstructeurs kunnen eindelijk hun opleiding afronden. Een verplicht onderdeel van de opleiding is één uur meerijden met een tussentijdse toets of examen bij het CBR. Vanwege de coronamaatregelen waarbij er maximaal twee personen in een auto mogen zitten, komt deze verplichting voorlopig te vervallen. Dat maakt het IBKI bekend. 

Op 1 april dit jaar werd de nieuwe WRM ingevoerd. Sindsdien is het een verplicht onderdeel van de stage om in de opleiding tot rijinstructeur één uur mee te rijden met een tussentijdse toets of examen bij het CBR. Vanwege de coronamaatregelen is dat meerijden echter niet mogelijk. Hierdoor konden stagiair-instructeurs hun opleiding niet afronden, terwijl er nu juist veel vacatures voor instructeurs openstaan. Het gaat om ongeveer 200 instructeurs die nu niet verder kunnen.

Groen licht

Inmiddels heeft het IBKI van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat groen licht gekregen om ‘coulant om te gaan’ met de verplichting. Stagiairs hebben daarom ontheffing gekregen voor het meerijden met een ttt of examen. Overigens geldt deze uitzondering ook voor degenen die in het herintrederstraject zitten.

Ook nieuw sinds 1 april is de verplichting om tijdens de praktijkbegeleiding een ‘echte rijbewijsleerling’ mee te nemen. Wie vóór deze datum een afspraak voor een praktijkbegeleiding had die is afgezegd vanwege de coronamaatregelen, hoeft bij de nieuwe afspraak niet die echte leerling mee te brengen. Dat mag dus bijvoorbeeld ook iemand uit het eigen huishouden zijn.

Het kan voorkomen dat een (aspirant-)rijinstructeur inmiddels al een stagebeoordeling of praktijkbegeleiding ‘nieuwe stijl’ met een onvoldoende resultaat heeft afgelegd. Ook dan mag deze rijinstructeur de eerstvolgende stagebeoordeling of praktijkbegeleiding één keer afleggen volgens de wet- en regelgeving van voor 1 april 2020.

Met ingang van 1 december 2020 kan geen gebruik meer worden gemaakt van deze coulancemaatregel.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.