CBR nog steeds ‘in beraad’ over meerijden van rijinstructeur met examen

Het CBR beweegt vooralsnog niet mee met de versoepeling van de coronaregels. In de lesauto mogen sinds 1 juli meer dan twee personen zitten. Dan moet wel iedereen een niet-medisch mondkapje dragen. Rijinstructeurs mogen van het CBR echter niet als derde persoon mee met het examen. RijschoolPro checkte of er een versoepeling aan zit te komen bij het rijvaardigheidsbureau, maar ‘er is nog geen definitief besluit genomen’, laat de woordvoering weten. 

Nederland is op 1 juli van een ‘intelligente lockdown’ naar een ‘ruimte met regels’ gegaan, zoals de regering het omschrijft. In de rijschoolsector zorgen die regels wel voor verwarring. Want in een privésituatie mag de auto weer helemaal vol zitten. Het dragen van een mondkapje in het voertuig wordt geadviseerd, maar het is niet verplicht.In de lesauto zijn de regels echter anders. Als een tweede leerling instapt, moeten alle inzittenden een niet-medisch mondkapje op, ondanks de gezondheidscheck die vooraf is gedaan. Zodra de eerste leerling thuis is afgezet en alleen de instructeur en die tweede leerling in de auto zitten, mogen de kapjes weer af. Of nou ja: het gebruik is niet verplicht. De verplichting om een mondkapje te dragen in de lesauto als er meer dan twee personen in het voertuig zitten, is terug te vinden op deze pagina van de Rijksoverheid.

Meerijden met examens?

Het CBR gaat vooralsnog niet mee met de versoepeling. Zij zijn nog altijd in beraad. Ook het IBKI is nog in beraad over de coulance die zij momenteel verlenen aan stagiair instructeurs. Om de opleiding tot instructeur af te ronden, is het normaal gezien verplicht om mee te rijden met een examen of een tussentijdse toets bij het CBR.

Het CBR kiest er in een aantal situaties voor om wel een derde persoon te laten meerijden, zoals examinatoren in opleiding. In de uitnodiging voor het examen staat dat er een derde persoon mee kan rijden met het examen. Als de leerling daar bezwaar tegen maakt, kan dat ter plekke opgelost worden. Woordvoerster Irene Heldens laat weten dat dit in de praktijk geen problemen oplevert.
Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

5 reacties op “CBR nog steeds ‘in beraad’ over meerijden van rijinstructeur met examen”

Cor Kruiver|09.07.20|11:22

Dan kan ik stoppen met de TTT. Die word juist gereden voor mij als instructeur. Ik ken het gedrag en niveau van de leerling en kan dan inschatten hoe dat zich houd tijdens een rit met een examinator.
Nu dient het geen enkel nut meer voor mij als instructeur.
Wellicht een idee om alle rijscholen die altijd een TTT rijden met dit als doel om zich te verenigen en onderling TTT met leerlingen te gaan rijden. Hoe denken rijscholen hierover, lijkt mij een nuttig plan en ook lucratief.

Cor Kruiver|09.07.20|11:34

TTT zitten in een pakket, zonder rijd ik niet eens een examen. De TTT is echt waardevol om te zien of de leerling ook met een ander persoon ernaast dezelfde prestatie behoud of te zien hoeveel terugval er is en waarin. Dat kan alleen de instructeur zien die degene heeft opgeleid. De TTT zonder meerijden in zinloos, ga ik dan ook niet meer doen. Wellicht een idee om als rijscholen onderling de TTT te gaan uitvoeren.
Doel TTT word bereikt en nog lucratief ook. Ook kortere CBR examenwachtlijst.

Cor Kruiver|09.07.20|11:43

Ik hoop echt dat de rijscholen die ook met diezelfde reden serieus de TTT gebruiken hier eens over willen nadenken. Misschien wel een positief gat in de markt. Positeif voor de kandidaat (rijd toch met een vreemde mee op een wijze waarop het CBR dat doet),
Positief voor de rijschool ( ziet de kandidaat op afstand werken met een vreemde ernaast en hoe het niveau daarbij blijft, de kosten blijven gelijk maar dan voor de rijschool ipv het CBR. Eventuele reacties kom ik wel tegen via dit forem.

Don Vandijk|11.07.20|07:57

Natuurlijk wil het CBR dit niet, kunnen ze lekker blijven frauderen zonder dat iemand het ziet. Want men gelooft de leerlingen (vaak jongeren) toch niet.

Cor Kruiver|29.07.20|13:02

Het gaat er niet om wat het CBR ervan vind. Pechthold wil hogere kwaliteit. Maar wanneer ik het eindgesprek van een LL wil opnemen om alvorens zo een examen in te gaan, dan mag dat niet. Intern bij het CBR op hoog niveau besproken.
CBR gaat NIET mee in RIVM richtlijnen, verbied daarmee instructeurs de verrichtingen te volgen. Moet het dan hebben van een degelijk verslag van de examinator, maar mag NIET opgenomen worden. Welke rijscholen willen een samenwerkings verband aangaan? Meld je.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.