‘Mondkapjes niet langer verplicht in de lesauto’

Met twee leerlingen in de lesauto rijden is sinds 1 juli toegestaan. Tot nu toe kon dat alleen als iedereen een mondkapje draagt, maar deze verplichting is komen te vervallen. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

De gezamenlijke brancheverenigingen kwamen vlak voor het weekend met het nieuws dat mondkapjes niet langer verplicht zijn in de lesauto als er met meerdere leerlingen in de auto wordt gereden. Bij dit nieuws moet een kanttekening worden gemaakt: op de website van de Rijksoverheid staat vooralsnog dat het mondkapje wél verplicht is. Navraag bij het ministerie leert dat deze tekst herzien wordt en dat sinds 1 juli meerijden gewoon mag zonder mondkapje.

De mondkapjesplicht is reden voor veel discussie. Want waarom zou je privé in een volle auto zonder mondkapjes mogen rijden, maar niet in de lesauto? De brancheorganisaties drongen daarom bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan op duidelijkheid. Dat zou er nu zijn: rijlessen worden geclassificeerd als privé-vervoer en daarmee is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Wel geldt het dragen van een mondkapje als advies, net als in de privé-situatie.

De brancheverenigingen zijn van mening dat als iedereen het protocol in de rijschoolbranche naleeft en de triage en de hygiënemaatregelen toepast, de kans op besmetting klein is.

CBR en IBKI volgen hun eigen protocollen, bij examens worden daarom nog gewoon mondkapjes gebruikt. Volgens de brancheclubs wordt de informatie op de website van Rijksoverheid over dit besluit nog aangepast.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.