Rijschool adviseert boerenprotest: voorkom boete door achter elkaar te blijven

Boeren die woensdag uit protest langzaam rijden op de snelweg doen er goed aan achter elkaar te blijven rijden. Dit zegt de Zwolse rijschoolhoudster Pauline Goedhart. Dan zou de politie alleen de voorste langzaamrijdende automobilist kunnen bekeuren. De boeren waren deze week op weg met de auto, ze mochten niet met de trekker de snelweg op. Goedhart zegt dit in reactie op de bekeuringen die de politie bij Zwolle uitdeelde voor gevaarlijk rijgedrag.

“Op de snelweg geldt geen minimumsnelheid, maar dien je je aan te passen aan de snelheid van de overige weggebruikers”, zegt de Zwolse rijinstructrice. “Boeren zouden gezamenlijk kunnen rijden en de boete van de voorste rijder met elkaar kunnen delen en aan de politie uitleggen dat ze zich als achteropkomend verkeer aanpassen aan het overige verkeer.”

Onderweg op de A28 zag ze tijdens een rijles de boeren rijden in met vlaggen versierde auto’s. “Ze mochten niet met de tractor en waren zo toch zichtbaar voor iedereen.” Tractoren mogen officieel de snelweg niet op, legt de rijschoolhoudster uit. “Je moet 60 kilometer uur kunnen rijden om de snelweg op te mogen, daarom mogen ook brommers of brommobielen niet de snelweg op.”

Ongestraft

De snelheid op de snelweg is een belangrijk onderwerp tijdens rijlessen, zegt Goedhart. “Leerlingen dienen te weten dat je niet ongestraft de snelweg op kan. Er wordt hard gereden en het is er gevaarlijk.”

Enkele demonstrerende boeren die woensdag langzaam over de A28 bij Zwolle reden, zijn bekeurd. Volgens de politie brachten ze de verkeersveiligheid in gevaar. Officieel geldt geen minimumsnelheid op de snelweg, maar als automobilisten anderen in gevaar brengen, riskeren ze wel een boete. De hoogte van de boetes wordt later bepaald in overleg met de officier van justitie, zegt een woordvoerster van het OM. “Dat ligt aan de omstandigheden.”

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.