Misleiding door turbo-opleiders om lange CBR-wachttijden

Rijbewijsleerlingen worden gedupeerd door bedrijven die beweren op korte termijn een theorie-examen te kunnen inplannen. Als leerlingen eenmaal hebben betaald, blijkt dit helemaal niet het geval en komen ze onderaan de wachtlijst te staan. Dat blijkt uit navraag van nieuwsplatform BNR bij het CBR en bij de brancheverenigingen. 

Het gaat om bedrijven die een eendaagse theoriecursus en aansluitend een theorie-examen aanbieden. Met een paar muisklikken kun je al volgende week of over twee weken een theorie-examen doen, terwijl de wachttijd bij het CBR kan oplopen tot drie maanden. Na het invullen van de persoonlijke gegevens en het overmaken van het geld, krijgen leerlingen een aantal dagen voordat ze hun cursus en examen zouden hebben, het bericht dat het examen niet doorgaat vanwege drukte bij het CBR.Het CBR laat aan BNR weten nooit examens te annuleren en hier ook niet achter te zitten. Wel krijgen ze veel meldingen binnen van gedupeerde leerlingen. En ook de brancheverenigingen horen veel klachten van leerlingen die snel examen hadden willen doen, maar vervolgens op de wachtlijst komen. Het nieuwsplatform liet door een advocaat uitzoeken of het aanbieden van een examendatum om die vervolgens  niet waar te kunnen maken wel mag. De conclusie: het is misleiding.

Lucratief

CBR-directeur Alexander Pechtold geeft op de radio een uitgebreide toelichting. Hij bevestigt dat er veel kandidaten zich met dit probleem melden. De reserveringstermijnen zijn langer dan normaal vanwege de coronamaatregelen. ‘En dus’, zegt Pechtold, ‘is het nu lucratief om te doen alsof je snel een examen kunt doen. Maar dan ben je wel je geld kwijt.’

De directeur benadrukt dat er ‘te veel cowboys’ onder de opleiders zijn, zowel op theorie- als op praktijkgebied. De term cowboy legt hij verder uit als ‘opleiders die iets beloven wat ze niet waar kunnen maken’.

Ga niet voor de goedkoopste

Pechtold heeft een duidelijke boodschap voor leerlingen en ook voor hun ouders, die vaak de rekening betalen. Hij benadrukt dat een rijopleiding iets serieus is. ‘Ga niet voor de goedkoopste, maar kijk in je regio wie er goed bekend staat. Kijk verder dan naar waarmee geadverteerd wordt.’

Het reserveren van examens kan zowel door de kandidaat zelf gedaan worden als door de opleider. Het CBR is niet voornemens om de mogelijkheid tot reserveren via de opleider af te schaffen. Pechtold: ‘ik wil de goede opleiders niet beperken in de bedrijfsvoering.’

Tot slot benoemt de CBR-directeur de lage organisatiegraad van de rijschoolsector. ‘Het is een vrij beroep, zonder kwaliteitsgaranties. Dat betekent niet dat iedereen slecht is, maar als de branche beter georganiseerd is, dan wordt het voor ons en voor andere partijen makkelijker om in gesprek te gaan en misstanden aan te pakken.’

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

3 reacties op “Misleiding door turbo-opleiders om lange CBR-wachttijden”

Mart Kuiper|02.08.20|11:19

Zolang kandidaten voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en zo min mogelijk moeite ergens voor willen doen, en daarnaast dus ook voor de gek gehouden willen worden, zullen dit soort bedrijven er zijn. Als eerlijke rijschool kun je daar toch niet tegenop concurreren en misschien moet je ook blij zijn dat soort klanten niet aan te trekken.

Mau Rice|03.08.20|16:05

Nou Mart Kuiper ,
Ik zit niet voor een dubbeltje op de eerste rij maar wil toch graag zo snel als mogelijk examen doen. Als ik dan in de mogelijkheid wordt gesteld dat ik examen kan doen (dacht ik ) dan ben je blij en enthousiast , ik wil niet door jou beticht worden als zulke mensen.

Dit begint bij de enorme achterstanden , slechte communicatie en slecht bereikbare site van het CBR die zorgen ervoor dat dit soort bedrijven blijven bestaan !!

Alliance Loan|21.08.20|21:35

Heeft u dringend een lening nodig om uw schulden af ​​te betalen of heeft u kapitaal nodig om uw bedrijf te verbeteren? Meld u nu aan bij ALLIANCE voor snelle goedkeuring per e-mail: A L L I A N C E L O A N. I N C @ G M A I L. C O M of whatsapp: +1 5 1 2 4 8 9 6 8 7 3

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.