Video: rijles en examen kan vanaf nu zonder zijspiegels

De opzetspiegels mogen van een lesvoertuig worden afgehaald. Het voertuig moet dan wel een ‘goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem’ hebben. Het eerste examen zonder spiegels is ondertussen succesvol afgelegd. Bax Verkeersopleidingen en Don Opleidingen rijden met de Mercedes-Benz Actros zonder spiegels.

Een lesvoertuig hoeft geen extra binnen- of buitenspiegels meer te hebben voor de rijinstructeur of examinator. Het is een van de wijzigingen in het Reglement Rijbewijzen, sinds kort is spiegelloos lessen en examen doen toegestaan. Het CBR mag dan nog wel aanvullende eisen stellen. De wijziging geldt voor lesvoertuigen en examenvoertuigen in de categorieën B, C1, C, D1, D en E.

De eerste leerling die slaagde voor een spiegelloos examen deed dat op 4 augustus in de vrachtwagen via Bax Verkeersopleidingen. De rijschool heeft het verwijderen van de spiegels op video vastgelegd, zie onderaan dit bericht.

Voldoende zicht

Voor kandidaten was het al langer toegestaan om hiervan gebruik te maken tijdens het examen. Voor instructeurs en examinatoren was het nog verplicht om extra opzetspiegels te gebruiken. Die eis is nu komen te vervallen. Het is hierbij wel van belang dat het zicht voor de examinator voldoende is om het examen af te kunnen nemen. Als dat niet het geval is, kan een extra spiegel of spiegels worden gevraagd voor de examinator.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.