Aanhanger, examen CBR

Kandidaten moeten voortaan de rijschool per categorie machtigen

Kandidaten moeten de rijschool machtigen om een praktijkexamen te reserveren. Sinds begin augustus gebeurt dat machtigen per rijbewijscategorie. Voorheen kon een kandidaat slechts één rijschool tegelijk machtigen. 

Sinds maandag 3 augustus 2020 moeten examenkandidaten een rijschool per examencategorie machtigen om praktijkexamens voor hen te reserveren. Hierbij gaat het om auto (B), auto met aanhangwagen (BE), lichte motor (A1), middelzware motor (A2) en zware motor (A). Bij de drie motorcategorieën geldt het machtigen voor het examen voertuigbeheersing (AVB) en het examen verkeersdeelneming (AVD).

Bij het machtigen van een rijschool voor motorexamens moeten examenkandidaten dan kiezen voor A1, A2 of A. Afhankelijk van hun leeftijd, kunnen deze examens rechtstreeks worden gedaan of getrapt (eerst A1, dan na minimaal twee jaar A2 en tot slot na minimaal twee jaar A)..

Eerlijke verdeling

Sinds 2009 moeten kandidaten hun rijschool machtigen om examens voor hen te reserveren voor de auto. Samen met het quotumregeling zorgt dit voor een eerlijke verdeling van de examenplekken. Doel hiervan is een eerlijke verdeling van examenplekken. Rijscholen kunnen zo alleen de examens inkopen die ze echt nodig hebben.

Op dit moment kan een kandidaat maar één rijschool tegelijk machtigen. Daardoor ontstaat een probleem als hij bij bijvoorbeeld bij een andere rijschool een motorexamen wil doen naast een examen voor auto of auto met aanhangwagen. Om dit probleem op te lossen, moet hij vanaf 3 augustus 2020 dus per examencategorie een rijschool machtigen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

4 reacties op “Kandidaten moeten voortaan de rijschool per categorie machtigen”

Wim van Dijk|12.08.20|12:13

De automatisering bij het CBR wordt steeds omslachtiger . Ll. Machtigt, aanklikken, om te accepteren en een examen aan te vragen, kleurt oranje ll nig een keertje vertellen dat de gezondheids verklaring in gevuld moet worden, klikken, automaatcode of schakel aanvinken , rijvaardigheid aan klikken, Instructeur en of autonummer invullen, klikken (lang wachten ) op “vrij” klikken, examen kiezen, weet je het zeker? Weer klikken pfffffff….. voordat dat examen eindelijk op naam staat !!!

Tom Brunen|12.08.20|17:32

“Samen met het quotumregeling zorgt dit voor een eerlijke verdeling van de examenplekken. Doel hiervan is een eerlijke verdeling van examenplekken. Rijscholen kunnen zo alleen de examens inkopen die ze echt nodig hebben.”

Waaruit blijkt dat deze maatregelen de gewenste effecten hebben behaald?
Wees gewoon eerlijk, het CBR heeft een inefficiënt systeem neergezet en heeft niet de mogelijkheden of capaciteiten om hier goed over na te denken. Zie ook de SCOOP en OPUS problematiek!

Ron van Maaren|13.08.20|13:56

Ik ben het helemaal eens met Tom Brunen en Wim van Dijk. Sinds de wijziging: het machtigen per categorie is het veel omslachtiger geworden om een examen in te plannen. Het systeem kan dit helemaal niet aan met lange response tijden tot gevolg. GEEN GOEDE ZAAK!

Stefan Zaal|13.08.20|16:13

wacht maar tot je een rijtest mag aanvragen voor add/adhd/ass of omdat een senior een rijbewijs moet verlengen met een rijproef met lesvoertuig. we mogen de gegevens weer zelf invoeren en dan de rijtest inboeken… machtigen niet meer nodig… en als iemand er zelf is uitgekomen hoe dit in zn werk gaat. jij hebt echt talent voor ict!!! misschien moet het CBR eens het gezegde”If it ain’t broke, don’t fix it” gebruiken… omdat een leerling bij 2 rijscholen rijdt, ik ben m nog nooit tegen gekomen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.