Politie-auto

Politieagenten betalen ruim acht ton aan eigen verkeersboetes

De handhavers gaan zelf ook wel eens in de fout. Politieagenten betaalden in twee jaar tijd ruim 800.000 euro aan verkeersboetes die zij zelf opliepen. De boetebedragen zijn verhaald op het het salaris van de betrokken medewerkers. 

Dat blijkt uit cijfers van politie die Shownieuws heeft opgevraagd via de Wet Openbaarheid van Bestuur. Als een politiemedewerker een legitieme reden heeft om een verkeersovertreding te begaan voor een noodzakelijk politieoptreden kan dit worden geseponeerd. Maar tussen 2018 en 2019 kon van de 33.000 opgelopen verkeersboetes binnen de politie ruim een kwart niet worden geseponeerd.

In deze gevallen hadden agenten geen geldige reden om het verkeer te overtreden. Het gaat hierbij onder meer om snelheidsovertredingen en boetes voor fout parkeren. Ook kon een deel van de boetes niet op tijd worden geseponeerd, omdat er te weinig informatie was over de bestuurder die de overtreding had begaan. In deze gevallen draaide de politie zelf op voor de kosten van de boetes. Uit de cijfers is niet duidelijk om welk bedrag dat gaat. Bij de politie werkten in de jaren 2018 en 2019 zo’n 62.000 medewerkers.

Een politiewoordvoerder verklaarde het volgende tegenover het programma: “Onze mensen doen complex werk en daarbij komen zij soms in situaties dat zij de regels moeten overtreden. Dit wordt getoetst. Als blijkt dat er niet voldaan kan worden aan de toets heeft dat gevolgen. Wat daarbij komt kijken is onder welke condities het gaat en daar wordt in trainingen ook aandacht aan besteed. Maar in de heat of the moment gaat het wel eens fout en dat is iets dat wij serieus nemen.”

(ANP)

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.