IBKI

IBKI-examen vindt (meestal) plaats in voor instructeur bekend lesgebied

Praktisch, Rijproef

De praktische begeleiding of stagebeoordeling bij het IBKI kan bijna altijd in het bekende lesgebied van de instructeur of stagiair worden afgelegd. Onder (aankomend) rijinstructeurs is er onduidelijkheid over de mogelijke locatie voor de examens, merkt het IBKI. Het examineringsinstituut laat daarom nadrukkelijk weten door het hele land examens af te nemen. 

Omdat op een aantal plaatsen en locaties veel praktische begeleidingen en stagebeoordelingen werden aangevraagd, heeft IBKI deze locaties op een lijst met ‘centrale locaties’ gezet. Die lijst blijkt voor verwarring te zorgen. Dit zijn geen vaste IBKI-locaties, maar gewoon verspreid liggende, geschikte locaties waar veel examens zijn aangevraagd en afgenomen. De lijst met centrale locaties wordt door IBKI regelmatig aangepast. Als uit de examenaanvragen blijkt dat een bepaalde locatie populair is, wordt deze locatie op de IBKI-site vermeld als centrale locatie.

Inloggen

Stagiairs en rijinstructeurs kunnen via de site van IBKI een keuze maken uit alle locaties die in de lijst zijn vermeld op de data en tijden die in het reserveringssysteem zijn weergegeven. Om dat te doen moet worden ingelogd in ‘Mijn IBKI’. Via de knop ‘nieuw examen boeken’ kan een keuze worden gemaakt in het soort examen (praktische begeleiding of stagebeoordeling), de locatie, de datum en het tijdstip.

Via dit onlinesysteem kan alleen een stagebeoordeling of een praktische begeleiding voor de categorie B worden aangevraagd. Voor een stagebeoordeling of praktische begeleiding voor de aanvullende categorieën, A, C, D, E en T moet een aanvraagformulier worden ingevuld.

Individueel examen

Het is ook mogelijk een praktische begeleiding of stagebeoordeling aan te vragen op een locatie, datum of tijdstip naar wens, bijvoorbeeld een eigen rijschool. Er is dan sprake van een zogenoemd “Individueel” examen. Omdat een individueel examen maatwerk is, het wordt alleen voor u gepland, ligt het examentarief hoger in vergelijking met een examen op een “centrale locatie”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.