Wallonië betaalt rijlessen en examen voor werkzoekenden

Wikimedia

De Waalse regering heeft groen licht gegeven voor het project ‘passeport drive’, daarmee kunnen werkzoekenden gratis hun rijbewijs halen. Ongeveer 4.000 mensen in het Belgische Wallonië komen in aanmerking voor de regeling. De regering maakt 8 miljoen euro vrij om per persoon dertig rijlessen en het theorie- en praktijkexamen te bekostigen. 

Afgelopen juli heeft de Waalse regering geld vrijgemaakt om verschillende maatregelen te realiseren om werkzoekenden sneller aan het werk te krijgen. Een van de maatregelen was het opzetten van een pilot-experiment gericht op de financiering van rijbewijsopleidingen voor werkzoekenden. Wie een rijbewijs heeft, heeft zo’n 10 procent meer kans om werk te vinden. Vrijwel de helft van de werkzoekenden in Wallonië heeft geen rijbewijs.

Dertig uur rijles

Wallonië subsidieert straks dertig uur rijlessen en de examens voor mensen die aan de eisen voldoen. Deze maatregel wordt aangeboden aan werkzoekenden die in 2020 een opleiding volgen of hebben afgerond (bij Forem of bij een door Forem erkende partner) en aan degenen die ingeschreven staan ​​in een inburgeringstraject.

Deze eerste ‘rijpaspoorten’ worden vanaf 28 september 2020 uitgereikt via de verschillende bij het project betrokken organisaties (FOREM, OCMW, MIRE, CISP) en zijn in te wisselen bij erkende Waalse rijscholen en projectpartners.

Christie Morreale is de Waalse minister van werkgelegenheid. Zij zegt in een toelichting: “ik hoop dat deze pilot een echte opsteker zal zijn en veel mensen aan een baan zal helpen. Eind 2020 wordt het geëvalueerd. Als de resultaten positief zijn, hoop ik het te kunnen bestendigen.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.