Deze nieuwe coronamaatregelen gelden voor rijscholen

Pixabay

Verplicht is het nog niet, maar het is wel een dringend advies voor alle contactberoepen en dus ook voor rijinstructeurs: draag mondkapjes tijdens de rijles. Ook geldt sinds deze week een registratieplicht: Instructeurs moeten de contactgegevens van leerlingen registreren en tien dagen bewaren.

Alle contactberoepen, en dus ook rijscholen, moeten hun leerlingen gaan registreren. Ook geeft de overheid het dringende advies aan mensen met contactberoepen om een mondkapje te dragen tijdens het werk. Deze twee maatregelen komen vooruit uit de persconferentie op maandagavond 28 september, die gehouden werd vanwege de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. De registratieplicht en het mondkapjesadvies gelden sinds dinsdag 29 september, 18.00 uur, voor een periode van drie weken.

Registratieplicht

De registratieplicht houdt in dat voorafgaand aan de rijles de instructeur elke leerling een formulier laat invullen met zijn/haar contactgegevens. De leerling geeft daarop ook toestemming dat de gegevens met de GGD gedeeld mogen worden, in geval van bron- en contactonderzoek. De geregistreerde gegevens moeten na tien dagen vernietigd worden.

De brancheverenigingen hebben hiervoor het veiligheidsprotocol voor rijscholen aangepast. Het protocol kan je hier nalezen.

Het is verplicht om te registreren of jouw leerling wel of niet akkoord geeft om zijn gegevens te delen met het GGD, in geval van een bron- en contactonderzoek. Dit houdt in dat je van alle (actieve) leerlingen moet bijhouden of zij wel of niet akkoord zijn met het delen van hun contactgegevens. Als de GGD aanklopt voor een contactenlijst, moet je deze lijst kunnen overhandigen met daarin de contactgegevens van alle leerlingen die in de afgelopen tien dagen actief zijn geweest, en die ook akkoord hebben gegeven op het delen van hun contactgegevens met de GGD.

Leden van de brancheverenigingen kunnen via hun eigen club een standaardformulier gebruiken voor de registratie. Wie werkt met Dation heeft ook een kant-en-klare registratie- en contactenlijst in de agenda erbij gekregen. Softwareontwikkelaar PlanGo lanceerde eveneens een ‘coronacheck’ die voorafgaand aan de les kan worden toegepast om aan de nieuwe verplichting te voldoen.

Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar het lijkt toch de standaard te worden nu er een ‘dringend advies’ vanuit de overheid is gegeven om in alle publieke ruimtes de gezichtsbedekking te gebruiken.

Vrijwel alle brancheverenigingen dringen er bij de leden op aan. De LBKR schrijft in de jongste nieuwsbrief: “LBKR wil u dan ook dringend het advies gegeven om mondkapjes te gaan dragen. Rijinstructie valt onder de contactberoepen en wij vragen jullie dan ook om dit advies op te volgen. Tot op heden is het dragen van een mondkapje geen verplichting, maar wij verwachten hierin wel een verandering. Wij willen naast dit advies ook een dringend beroep op u doen om het protocol nogmaals goed door te nemen.”

De VBR beveelt eveneens het gebruik van mondkapjes aan. Voorzitter Jos van Zuylen van de VRB laat weten inmiddels zelf ook met een mondkapje te lessen. “Het is geen verplichting, maar wel het advies.”

Zowel de FAM als de Bovag raden ‘met klem’ aan mondkapjes in te zetten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

6 reacties op “Deze nieuwe coronamaatregelen gelden voor rijscholen”

raimond e|01.10.20|17:55

Leerlingen worden al geregistreerd in de agenda toch? Dus dat is niks nieuws.

Arjen Alphenaar|04.10.20|14:34

Wat als een leerling jou geen toestemming geeft zijn gegevens te delen met de GGD?

Arjen Alphenaar|04.10.20|14:35

Wat als een leerling geen toestemming geeft zijn gegevens te delen met de GGD?

Raimond E|05.10.20|18:26

Dan krijgt die persoon geen rijles!!

Gerrit Grevengoed|05.10.20|19:09

wat als een leerling zich bedenkt ?

Fortnite|08.10.20|15:04

In een klein ruimte op 30cm afstand van je leerling heeft een mondkapje geen zin.
Registratie is ook dom gelul want je leerling staat in je agenda. Dit soort rare nieuws mag wel een keer verdwijnen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.