Voorlopig geen versoepeling van het A1-rijbewijs

Foto gekregen via MAG

Een versoepeling van het rijbewijs voor lichte motoren is op de lange baan beland. Die versoepeling zou inhouden dat wie al een autorijbewijs heeft, geen theorie-examen meer hoefde doen om het A1-rijbewijs te halen. Dat is te lezen in een verzamelbrief van minister Van Nieuwenhuizen aan de Kamer. De minister wil de aanpassingen van de Europese rijbewijsrichtlijn afwachten. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

7 reacties op “Voorlopig geen versoepeling van het A1-rijbewijs”

Mart Kuiper|09.10.20|14:10

Dus iemand van 20 met een B rijbewijs die A1 wil doen zou dan een aangepast theorie examen krijgen. Maar wil deze zelfde persoon de A2 categorie doen, dan geldt die regeling ineens niet en moet hij een volwaardig theorie examen afleggen. Dit terwijl de eisen van rijvaardigheid in beide gevallen hetzelfde blijven ( want in AVB en AVD ) veranderd niets. Zou weer een regel zijn welke niet is uit te leggen en zijn doel voorbij schiet.
Los van de vraag of je hiermee de A1 echt aantrekkelijk maakt.

Mart Kuiper|09.10.20|14:13

Als je dan iets wilt veranderen neem dan in de wet op dat voor het behalen van het A rijbewijs het een vereiste is dat iemand in het bezit is van een B rijbewijs. Dan is het duidelijker en kun je er voor kiezen het theorie te laten vervallen of over de hele linie aan te passen. Waarom ingewikkeld doen en weer allerlei uitzonderingen verzinnen die alleen maar tot discussie leiden. Daar zitten de motorrijscholen nu echt niet op te wachten.

Mart Kuiper|09.10.20|15:41

Eerst maar eens dat theorie verhaal voor de code 80 aanpassen, dat zou al een hoop gedoe schelen. Oo iets wat niet uit te leggen is aan je klanten en voor verwarring zorgt. Maar lang leve de Europese regelgevingen. Zolang lidstaten onderling nog allerlei uitzonderingen kunnen maken binnen hun eigen wetgeving kun je je afvragen wat we er mee opschieten. Misschien voorlopig even helemaal niets doen en de branche eerst even op adem laten komen na dit idiote jaar.

Marco Pibiri|10.12.20|20:13

Dit heeft toch geen zin.
Als de rest het zelfde blijft zou ik zeggen haal je theorie en ga voor het volledige A rijbewijs.
In Duitsland moet je een x aantal verplichte rijlesen volgen dat vind ik een beter idee.
Dit maakt het wel aantrekkelijk en toch veilig.

Erik EPM|20.05.21|22:55

Ze kunnen beter het voorbeeld van Duitsland overnemen. Het is op zich een goede basis om 9 stuks A1 rijlessen te volgen als je in het bezit bent van een rijbewijs B. Verder vind ik dat iemand die al een aantal jaar op een 50 cc scooter ervaring heeft opgedaan best na 9 rijlessen A1 een 125 cc motorscooter kan en mag besturen. Ze moeten dit gelijktrekken zoals in buurlanden Belgie en Duitsland.

Erik EPM|20.05.21|23:30

Nederland zou het voorbeeld moeten volgen van Duitsland waarbij een rijbewijs B volstaat met een aantal verplichte rijlessen A1. rijervaring op een 50 cc scooter zou moeten meetellen. Een voorbeeld als je een CE rijbewijs behaalt, en je rijdt af met een schamelaanhangwagen, dan hoef je toch ook niet apart een rijexamen voor een trekker met oplegger of wipkar af te leggen. Geef de mens ook de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen zonder dat hier onnodig veel examens voor moeten worden afgelegd.

Hirakawa199006|27.07.21|05:52

Waarom niet heel de theorie afschaffen als je B rijbewijs hebt? is 90% hetzelfde……

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voorlopig geen versoepeling van het A1-rijbewijs | RijschoolPro

Voorlopig geen versoepeling van het A1-rijbewijs

Foto gekregen via MAG

Een versoepeling van het rijbewijs voor lichte motoren is op de lange baan beland. Die versoepeling zou inhouden dat wie al een autorijbewijs heeft, geen theorie-examen meer hoefde doen om het A1-rijbewijs te halen. Dat is te lezen in een verzamelbrief van minister Van Nieuwenhuizen aan de Kamer. De minister wil de aanpassingen van de Europese rijbewijsrichtlijn afwachten. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

7 reacties op “Voorlopig geen versoepeling van het A1-rijbewijs”

Mart Kuiper|09.10.20|14:10

Dus iemand van 20 met een B rijbewijs die A1 wil doen zou dan een aangepast theorie examen krijgen. Maar wil deze zelfde persoon de A2 categorie doen, dan geldt die regeling ineens niet en moet hij een volwaardig theorie examen afleggen. Dit terwijl de eisen van rijvaardigheid in beide gevallen hetzelfde blijven ( want in AVB en AVD ) veranderd niets. Zou weer een regel zijn welke niet is uit te leggen en zijn doel voorbij schiet.
Los van de vraag of je hiermee de A1 echt aantrekkelijk maakt.

Mart Kuiper|09.10.20|14:13

Als je dan iets wilt veranderen neem dan in de wet op dat voor het behalen van het A rijbewijs het een vereiste is dat iemand in het bezit is van een B rijbewijs. Dan is het duidelijker en kun je er voor kiezen het theorie te laten vervallen of over de hele linie aan te passen. Waarom ingewikkeld doen en weer allerlei uitzonderingen verzinnen die alleen maar tot discussie leiden. Daar zitten de motorrijscholen nu echt niet op te wachten.

Mart Kuiper|09.10.20|15:41

Eerst maar eens dat theorie verhaal voor de code 80 aanpassen, dat zou al een hoop gedoe schelen. Oo iets wat niet uit te leggen is aan je klanten en voor verwarring zorgt. Maar lang leve de Europese regelgevingen. Zolang lidstaten onderling nog allerlei uitzonderingen kunnen maken binnen hun eigen wetgeving kun je je afvragen wat we er mee opschieten. Misschien voorlopig even helemaal niets doen en de branche eerst even op adem laten komen na dit idiote jaar.

Marco Pibiri|10.12.20|20:13

Dit heeft toch geen zin.
Als de rest het zelfde blijft zou ik zeggen haal je theorie en ga voor het volledige A rijbewijs.
In Duitsland moet je een x aantal verplichte rijlesen volgen dat vind ik een beter idee.
Dit maakt het wel aantrekkelijk en toch veilig.

Erik EPM|20.05.21|22:55

Ze kunnen beter het voorbeeld van Duitsland overnemen. Het is op zich een goede basis om 9 stuks A1 rijlessen te volgen als je in het bezit bent van een rijbewijs B. Verder vind ik dat iemand die al een aantal jaar op een 50 cc scooter ervaring heeft opgedaan best na 9 rijlessen A1 een 125 cc motorscooter kan en mag besturen. Ze moeten dit gelijktrekken zoals in buurlanden Belgie en Duitsland.

Erik EPM|20.05.21|23:30

Nederland zou het voorbeeld moeten volgen van Duitsland waarbij een rijbewijs B volstaat met een aantal verplichte rijlessen A1. rijervaring op een 50 cc scooter zou moeten meetellen. Een voorbeeld als je een CE rijbewijs behaalt, en je rijdt af met een schamelaanhangwagen, dan hoef je toch ook niet apart een rijexamen voor een trekker met oplegger of wipkar af te leggen. Geef de mens ook de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen zonder dat hier onnodig veel examens voor moeten worden afgelegd.

Hirakawa199006|27.07.21|05:52

Waarom niet heel de theorie afschaffen als je B rijbewijs hebt? is 90% hetzelfde……

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.