Verdubbeling van aantal rijbewijsleerlingen dat voor automaat kiest

Angela Bailey, Unsplash

Meer dan de helft van nieuwe personenauto’s die vorig jaar de weg opgingen heeft een automatische versnellingsbak. Ook is in vijf jaar tijd het aantal leerlingen dat kiest voor een examen in een automaat verdubbeld. Tot nu toe reed 3,4 procent van de rijbewijskandidaten dit jaar af in een automaat. 

Uit de nieuwste versie van het naslagwerk Mobiliteit in Cijfers Auto’s van Bovag en RAI Vereniging blijkt dat in 2019 bijna 51 procent van de nieuwe personenauto’s een automaat is. In de eerste drie kwartalen van 2020 is dat aandeel al opgelopen naar ruim 53 procent, terwijl tien jaar geleden nog driekwart van de nieuwe auto’s handgeschakeld waren.

Hybride en elektrisch

De opkomst van de automaat hangt enerzijds samen met de groeiende populariteit van hybride en elektrische auto’s. Zo was in 2018 nog 60 procent van de nieuwe personenauto’s handgeschakeld, maar door de grote vraag naar elektrische auto’s in 2019 daalde dat aandeel vorig jaar tot 49 procent. Anderzijds speelt de vraag naar meer comfort en de vergrijzing van de bevolking een rol, getuige de gestage afname van nieuwe handgeschakelde auto’s sinds 2010.

Code 78

Uit cijfers van het CBR blijkt dat vorig jaar 6320 kandidaten examen reden in een automaat. Dat is bijna 3 procent van het totaal. Dit jaar kozen tot nu to 3941 kandidaten voor een automaat, dat is 3,4 procent van het totaal. Ter vergelijking: in 2015 lag dat percentage op 1,7 procent. In vijf jaar tijd is het aantal leerlingen dat kiest voor een examen in een automaat dus verdubbeld.

Wie afrijdt in een automaat krijgt de code 78 op het rijbewijs, daarmee mag niet in een handgeschakelde auto worden gereden.

9 miljoen auto’s

Uit de onderzoekscijfers blijkt verder dat Nederland op 1 januari dit jaar 8.938.572 personenauto’s telde, dat is 15 procent meer dan in 2010. Afgelopen 1 oktober stond de teller alweer bijna 50.000 stuks hoger. Han ten Broeke, algemeen voorzitter van Bovag, voorziet een nieuwe mijlpaal in 2020: “Het is aannemelijk dat de grens van 9 miljoen personenauto’s dit kalenderjaar doorbroken wordt. Begin dit jaar stonden bovendien voor het eerst meer dan 1 miljoen bestelwagens in Nederland geregistreerd.”

De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe personenauto in 2019 bedroeg 36.881 euro. Door het grote aandeel van relatief dure elektrische auto’s in de verkopen van 2019 lag dat bedrag bijna 9 procent hoger dan in 2018. Van de prijs van de gemiddelde nieuwe benzineauto betrof 16 procent de aanschafbelasting BPM en voor een nieuwe diesel was dat bijna een kwart.

Naslagwerk

Mobiliteit in Cijfers Auto’s is een jaarlijks naslagwerk van Bovag en RAI Vereniging. Het bevat een overzicht van de actuele status en historische ontwikkelingen van (auto)mobiliteit, infrastructuur en daaraan gerelateerde fiscaliteit en milieuzaken in Nederland en Europa. Het document is online in te zien.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.