Rijschool Traffix kiest een DAF XF450 voor rijopleiding en nascholing

Rijschool Traffix, één van de elf Belgische rijscholen die is aangesloten bij Transport Academy, rijdt sinds kort met een nieuwe DAF XF450. De nieuwe vrachtwagen is onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst tussen de rijschool en DAF Trucks België. Rijschool Traffix mag zijn voortal ‘DAF Driving Training Partner’ noemen als het aankomt op chauffeurstrainingen. 

Om de van de DAF XF 450 een lesvoertuig te maken heeft de vrachtwagen een aantal aanpassingen ondergaan. Het exemplaar van Rijschool Traffix heeft een bakwagen chassis met een Super Space Cab. Het slaapbed in de cabine is vervangen door twee stoelen met veiligheidsgordels, er zijn extra zijruiten geïnstalleerd en de vrachtwagen heeft een extra bediening gekregen met rem- en gaspedaal. Het lesvoertuig is bovendien voorzien van een Orlac camerasysteem. Aerts Trucks uit Dendermonde leverde de vrachtwagen.

Optimale rijopleiding en nascholing

Olivier Uyttenhove is vlootbeheerder bij Rijschool Traffix en directeur van de Transport Academy. Hij vertelt: “wij hebben gekozen voor de grootste DAF-cabine omdat wij hiermee willen aansluiten bij de werkelijkheid. Als onze kandidaten later bij een werkgever terechtkomen die met zulke dergelijke voertuigen rijdt, is het belangrijk dat zij zich onmiddellijk vlot in het verkeer kunnen bewegen. Het is makkelijker om van een groot naar een kleiner voertuig om te schakelen dan omgekeerd. De truck is bovendien uitgerust met het DAF-Connect systeem dat een volledige analyse kan maken van het rijgedrag van de chauffeur: brandstofverbruik, gebruik van de rem- en gaspedaal en motorrem. Hierdoor kunnen onze lesgevers sneller en correcter inspelen op de fouten van de kandidaten en hen accurater bijsturen. Wij hebben trouwens een dubbele laadbodem over de volledige lengte van de laadvloer laten aanbrengen, boven de vaste lading die noodzakelijk is bij rijschoolvoertuigen. Dit om onze cursisten optimale leeromstandigheden aan te bieden voor de verplichte oefeningen van de opleiding vakbekwaamheid basiskwalificatie en onze opleidingen in het kader van lading zekeren.”

Code95

In het kader van de Europese richtlijn vakbekwaamheid zijn beroepschauffeurs verplicht om de vijf jaar een praktijktraining te volgen om hun attest van vakbekwaamheid te behouden. Rijschool Traffix zal dit voertuig inzetten voor zowel het behalen van het rijbewijs categorie C en vanzelfsprekend ook voor de praktijknascholingen Code 95. Door te kiezen voor een DAF-opleidingsvoertuig en dankzij de DAF gecertificeerde lesgevers bij Traffix kan deze vrachtwagen ook ingezet worden voor de specifieke DAF Eco Drive training die onder andere Aerts Trucks zijn klanten aanbiedt.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.