Lestractor met bumper

Trekkers mogen harder rijden, T-examens op de schop

Landbouwvoertuigen mogen naar verwachting vanaf 1 januari 2021 met een maximumsnelheid van 40 km/uur rijden. Dat komt door een wetswijziging rondom de registratie- en kentekenplicht van deze voertuigen. Die wijziging heeft gevolgen voor het theorie- en praktijkexamen voor het T-rijbewijs. 

De opleiders en kandidaten krijgen te maken met een nieuwe maximumsnelheid. Deze was 25 km/u en wordt 40 km/u. Daarnaast moeten opleiders het examenvoertuig laten registeren en kentekenen. Gelijktijdig met de ingangsdatum van de wetswijziging (1 januari 2021) wordt het theorie-examen hierop aangepast. Vanaf dat moment kunnen vragen gesteld worden over de maximumsnelheid van 40 km/u en mobiele machines. Vragen over registratie- en kentekenplicht, keuringsplicht en het kentekenreglement worden vanaf 1 juli 2021 gesteld.

Overgangsperiode

Drie maanden na de invoering van de nieuwe wet (1 april 2021) gaat de nieuwe maximumsnelheid van 40 km/u gelden voor het praktijkexamen. Gedurende de overgangsperiode, van januari tot en met 31 maart 2021, mag de kandidaat tijdens het praktijkexamen maximaal 25km/u rijden.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Trekkers mogen harder rijden, T-examens op de schop”

opper loepie|13.11.20|15:25

Hoezo 40km/h.
Ze rijden al jaren 60km/u

Martijn Vreeling|14.11.20|20:07

Tractoren rijden inderdaad al jaren harder dan 40km/h. Reed gisteren achter een met een dieplader met kraan en had gewoon tegen de 60 op de teller.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.