Gazelle Speed Pedelec

Aantal speedpedelecs de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld

Gazelle Speed Pedelec

Het aantal speedpedelecs op de weg is sinds 2017 bijna verdubbeld tot ongeveer 21.100 stuks, zo blijkt uit onlangs gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bestuurders van zo’n speedpedelec moeten in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs.

Het aantal speedpedelecs in Nederland, waarbij het CBS als peildatum 1 juli 2020 heeft gehanteerd, is niet enorm gestegen als gevolg van de coronacrisis maar juist geleidelijk toegenomen. Tot en met juli zijn er in Nederland ongeveer 3.300 exemplaren op kenteken gegaan, zowel nieuw als tweedehands. Ten opzichte van de eerste zeven maanden van vorig jaar ligt het totaal aantal speedpedelecs 23 procent hoger.

Tweeënnegentig procent van de speedpedelecs in Nederland heeft een particuliere eigenaar, die gemiddeld 51,5 jaar oud is. Daarmee is het publiek voor deze snelle fiets jonger dan de eigenaren van e-bikes, die veelal 65 jaar en ouder zijn.

Ondanks dat de meeste speedpedelecs in Zuid-Holland geregistreerd staan, is het aantal dergelijke fietsen per 100.000 inwoners het hoogst in Utrecht. Ook in Zeeland, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen rijden relatief veel speedpedelecs rond.

Speedpedelecs leveren trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. Dat is tevens de maximum snelheid op de rijbaan. Op fiets/bromfietspaden buiten de bebouwde kom mogen bestuurders niet harder dan 40 kilometer per uur, terwijl binnen de bebouwde kom een maximum van 30 kilometer per uur geldt. De fiets moet naast een bromfietskenteken ook voorzien zijn van een achteruitkijkspiegel. De bestuurder moet tenslotte een helm dragen.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.